Život

Deň bez vyučovania na školách: Inovatívny prístup k prevencii fajčenia

"Mladí influenceri a študenti diskutujú o závislostiach bez prednášok a príkazov."

OTS, dnes 14:05
Študenti SOŠ MIŠ Foto: H3KNISA
Bratislava 19. septembra (OTS) - Po letných prázdninách odštartoval tento týždeň projekt H3KNISA nový školský rok na SOŠ Masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave. H3KNISA je inovatívny koncept prevencie závislostí na fajčení medzi stredoškolákmi, ktorý sa odlišuje od tradičných metód. Žiadne prednášky či zákazy, ale skôr motivujúce diskusie s inšpiratívnymi ľuďmi z generácie tretieho tisícročia (3K). Tento "deň bez vyučovania" študenti a pedagógovia prijímajú s nadšením.

Na Slovensku fajčí zhruba pätina dospelej populácie, pričom až 90 % fajčiarov začína v tínedžerskom veku. Štatistiky hovoria, že na stredných školách pravidelne fajčí 26 % mladých vo veku 15 – 17 rokov. Projekt H3KNISA sa zameriava práve na tieto vekové skupiny, pretože ide o dôležitú prevenciu ešte počas ich štúdia.

„Preventívne projekty pre mladých sú výzvou, lebo téma musí byť atraktívna a vytvárať priestor pre diskusiu. H3KNISA je v tomto ohľade inovatívna a študenti na ňu reagujú veľmi pozitívne,“ uviedla Jana Mašlejová, riaditeľka SOŠ MIŠ v Bratislave. Táto škola je zároveň spolutvorcom projektu, ktorý vznikal v spolupráci s pedagógmi, odborníkmi na závislosti, komunikáciu, influencermi a mladými ľuďmi.

Študenti SOŠ MIŠ
Foto: H3KNISA

Bez vyučovania, v malých komunitách a bez pedagógov


H3KNISA pripravovala iniciatíva Na veku záleží niekoľko mesiacov s pedagógmi, odborníkmi na závislosti, influencermi, mladými ľuďmi a špecialistami na komunikáciu. „Z každodennej praxe s mladými vieme, že na nich nefungujú príkazy, zákazy, mentorovanie, ani ohľadom fajčenia. Fajčia a skúšajú fajčenie. Študenti však radi diskutujú, debatujú v malých komunitách, počúvajú a akceptujú prirodzené autority a ľudí, ideálne ich generácie, ktorí už niečo dosiahli,“ vysvetľuje koncepciu workshopov Peter Guldan, pedagóg zo SOŠ MIŠ a spolutvorca H3KNISA.

H3KNISA 2024 LyrikH workshop formou koncertu 2
Foto: H3KNISA

Koncept H3KNISA je pripravený podľa odporúčaní Európskej komisie a zakladá sa na piatich kľúčových princípoch prevencie:
1. Atraktívne témy, ktoré študentov zaujímajú.
2. Rovesnícky prístup zameraný na generáciu 3K.
3. Workshopy v malých skupinách.
4. Žiadni pedagógovia.
5. Nenásilné zakomponovanie problematiky fajčenia.

Podnikanie, financie, sebaláska, ekológia, stres či sexuálna výchova


Matúš Okajček, známy influencer a ambasádor H3KNISA, vysvetľuje, že témy workshopov sú priamo vybrané na základe prieskumu medzi študentmi. „Najväčší záujem je o témy ako podnikanie, financie, duševné zdravie, ekológia, sebaláska či sexuálna výchova,“ hovorí. Cieľom je priniesť relevantné témy, ktoré sú pre študentov dôležité, a ponúknuť im priestor na otvorené diskusie s rovesníkmi.

H3KNISA 2024 - ambasádor projektu Matúš Okajček
Foto: H3KNISA

Mladí mladým


Lektormi projektu sú známi influenceri a mladí ľudia, ktorých študenti poznajú a uznávajú. V rámci H3KNISA si môžu študenti vybrať 3 workshopy zo 17, na ktorých diskutujú v neformálnom prostredí s osobnosťami ako Bekim, Matúš Okajček, či influenceri ako LaFlorita alebo Filip Schlosser. Medziďalších lektorov patria Matej Pančík a Simi Jurovatá z OZ Mladí, Maroš Mušinka a Nikoleta Schillová z OZ Prima, Miška a Denis zo Sexuálnej výchovy, travel blogger Rado Hoppej Nie je túra bez Štúra, rapper Lyrik H, tréner Marek Keveš a Viliam Štaigár z Jovitepu a Martin Jakubis z Haluškárne, ktorí rozbehli podnikanie na strednej škole.

H3KNISA 2024 - Jovitep - Jovinečko a Vilko - podnikanie na strednej workshop 2
Foto: H3KNISA

Záujem stredných škôl


Projekt H3KNISA už navštívil 26 škôl po celom Slovensku, pričom na viac než 930 workshopoch sa zúčastnilo okolo 5 600 študentov. „Spätná väzba je skvelá, študenti oceňujú otvorené diskusie a možnosti sebareflexie,“ uzatvára riaditeľka Mašlejová s tým, že odporúča tento prístup aj ďalším školám.

Viac informácií a prihlášky pre školy sú dostupné na www.h3knisa.sk.

H3KNISA 2024 - Bekim workshop
Foto: H3KNISA

Komentáre