Život

Ceny R. K. Ignis pre Srečka Mustagrudiča (in memoriam) a Milana Fiľa

"Nadácia SPV ich odovzdala v stredu 22. júna v rámci Dňa Radovana Kaufmana v Partizánskom."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 24. júna 2022 13:21
Ceny R. K. Ignis pre Srečka Mustagrudiča (in memoriam) a Milana Fiľa Foto: ECO – INVESTMENT a.s.
Slovenský paralympijský výbor v spolupráci s mestom Partizánske a Základnou školou Radovana Kaufmana v Partizánskom si opäť pripomenul pamiatku dnes už zosnulého miestneho rodáka, ktorý celý život vyznával fair play a bol pre paralympionikov symbolom nepoddajnosti. Deň Radovana Kaufmana, slovenského paralympijského šampióna v paracyklistike a majstra sveta, ktorý skonal v júni 2003, sa v Partizánskom koná pravidelne. Aktuálny ročník odštartoval už dopoludnia symbolickou jazdou na kolesách, po ktorej nasledovali hudobné a tanečné vystúpenie žiakov miestnych základných a stredných škôl.



Ignis vlastnia už traja ocenení
Súčasťou slávnosti bolo aj udelenie ocenení R. K. Ignis – Ceny charakteru, ktorú od roku 2019 udeľuje Nadácia SPV každoročne ako vyznamenanie človeku, ktorý sa významným spôsobom pričinil o rozvoj životného priestoru pre zdravotne znevýhodnených. Autormi ocenenia sú akademický maliar Stano Trepač a akademický sochár Ján Ťapák. Pod skratkou R. K. sa skrývajú práve iniciály Radovana Kaufmana.

Po predsedníčke Čestného predsedníctva SPV Márii Machovej ju za rok 2020 získal in memoriam Srečko Mustagrudič, bývalý bosniansko-slovenský podnikateľ, vášnivý zberateľ umenia, galerista a hlavne náruživý podporovateľ a fanúšik paralympijského hnutia na Slovensku, ktorý zomrel v marci 2020 vo veku 67 rokov. „Len na obrazoch, ktoré nám daroval do aukcie sme pre našich mladých športovcov vyzbierali viac ako 50-tisíc eur,“ prezradil nám staronový predseda SPV Ján Riapoš.



Cenu za rodáka z Mostaru, ktorý sa usadil v Piešťanoch a neskôr získal aj slovenské občianstvo, pri soche Radovana Kaufmana v Partizánskom prevzala jeho manželka Javorka Mustagrudič. „Ďakujem za krásne ocenenie. Veľa ste Srečkovi dali a ja som aj za neho šťastná. Hoci mi je v tejto chvíli aj trochu smutno,“ priznala na pódiu v areáli ZŠ jeho manželka Javorka Mustagrudič.



Pri paralympionikoch už 25 rokov
R. K. Ignis za rok 2021 skončila v rukách slovenského priemyselníka a filantropa Milana Fiľa, ktorý je rovnako veľkým podporovateľom nášho športu zdravotne znevýhodnených. Aj vďaka rodákovi z Brezna, mohol Slovenský paralympijský výbor vykonávať v posledných rokoch naďalej svoju činnosť v nezmenenom rozsahu.

Jeden z najznámejších slovenských filantropov stojí pri slovenských paralympionikoch už viac než 25 rokov. Finančne pomohol našim reprezentantom nedávno aj s účasťou na zimnej paralympiáde v čínskom Pekingu. Jeho pole pôsobnosti je široké – od športu, cez zdravotníctvo, vzdelávanie, kultúru až po pomoc jednotlivcom v núdzi. „Tá cena nepatrí len mne, ale všetkým mojim spolupracovníkom a zamestnancom. Teším sa, že som ju mohol prebrať. SPV je jeden z najlepších paralympijských výborov na svete. Ich výsledky hovoria za všetko,“ povedal po prevzatí ocenenia Milan Fiľo.

Komentáre