Život

Oficiálny plagát k 18. Filmovému festivalu inakosti

"Jeho organizátori/ky chcú dodať kvír ľuďom odvahu."

OTS, dnes 9:18
Foto: Iniciatíva Inakosť
Je to práve odvaha, ktorú podľa nich kvír ľudia na Slovensku potrebujú pre každodenný život. „V súčasnosti čelíme snahe o kontrolu umenia, kultúry a aj našich osobných vzťahov,” hovorí riaditeľka podujatia Zita Hosszúová. Filmový festival inakosti sa uskutoční od 20. do 26. novembra 2024 v Kine Lumière a v Kine Film Europe a vzdá poctu tým, ktorí sa neboja postaviť za svoj život. Zároveň ponúkne bezpečný priestor pre tých/tie, ktorým odvaha chýba, alebo ju len hľadajú.

Autorom maľby na oficiálnom vizuáli je slovenský maliar Andrej Dúbravský. „Na odvahe je najzaujímavejšie to, že sa neraz hecujeme, aby sme ju našli, aby sme urobili veci, po ktorých túžime, nakoniec však zistíme, že vôbec neboli také náročné, ako sme si mysleli, ale boli naopak príjemné a vzrušujúce,” vysvetľuje svetovo uznávaný umelec, známy odvážnymi dielami s kvír tematikou. Plagát Filmového festivalu inakosti zobrazuje dvoch ľudí, ktorí túžia po láske a v očiach toho druhého hľadajú prijatie. „Žiaľ, stále žijeme v období, keď si vyžaduje od mnohých kvír na Slovensku istú dávku odvahy, ak chcú žiť naplno, pravdivo a šťastne. Veríme, že Filmový festival inakosti vďaka svojmu filmovému programu a sprievodným podujatiam patrí k tým momentom, ktoré ľudí inšpirujú a pomáhajú nabrať silu k tejto odvahe,” dodáva Zita Hosszúová.

Foto: Iniciatíva Inakosť

Medzinárodný filmový festival LGBTI+ filmov uvedie tento rok viac ako 30 dlhometrážnych filmov a viac ako 30 krátkych filmov, ktoré sa budú v sekcii Kraťasy – medzinárodná súťaž uchádzať o cenu pre najlepší krátky kvír film festivalu. Celkovo bude mať v programe zastúpenie viac ako 25 krajín sveta.
Filmová ponuka je tradične rozdelená do niekoľkých sekcií, tak, aby festival ponúkol z hľadiska žánrov, druhov, spracovaných tém i krajín pôvodu, čo možno najrozmanitejší program: Panoráma – súčasný kvír film, Kraťasy – medzinárodná súťaž, Kraťasy – špeciálne uvedenie, Teplé ČeskoSlovensko, Classics a Detská zóna. Pre diváctvo bude pripravený aj tradične bohatý sprievodný program, ktorý bude nadväzovať na tému festivalu Odvaha.

Foto: Iniciatíva Inakosť

Organizátori: Iniciatíva Inakosť, Kvír film

Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

Hlavní partneri: Férová nadácia, Poisťovňa NN, Corwin, DHL, Nadácia SPP, Ruido, Zürich Insurance Company, Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva v Bratislave, Veľvyslanectvo USA na Slovensku, Veľvyslanectvo Kanady na Slovensku, Goethe Institut Bratislava, Francúzsky inštitút Bratislava, Veľvyslanectvo Švajčiarska na Slovensku, Veľvyslanectvo Španielska na Slovensku, Instituto Cervantes Bratislava, MyCinepass, Kino Lumière – kino Slovenského filmového ústavu, Kino Film Europe.

Mediálni partneri: Webmagazín, TV JOJ, Denník N, Pravda, Startitup, Odzadu, FM RADIO, DIVA, Aktuality, Film sk, Queer Slovakia, Citylife
Podrobnejšie informácie o festivale sú k dispozícii na www.ffi.sk.

Komentáre