Život

Ako začať s programovaním

"Špeciál pre generácie x a y"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 2. mája 2022 9:58
Foto: Danial Igdery/unsplash.com
Pravdepodobne všetci už počuli, že takí IT- čkári sa dnes vôbec nemajú zle. Home office, kávičky, kožené poťahy, iMac, čo preplatí šéf… Rysuje sa z toho viac ako slušná obživa, však?

Minulosť nezmeníš, budúcnosť neovplyvníš, jediné, čo sa počíta je teraz
Hmm... škoda, že si sa nevydal práve týmto smerom. Bol by si tak určite spravil, ale nemôžeš za to, že ti to vtedy nikto nepovedal a povedzme si úprimne, keby to aj pred pár rokmi tušil, s dvojjadrovým procesorom a RAMkou 8GB by si veľkú dieru do sveta asi neurobil. Netráp sa teda preto, že si nezačal skôr a začnime spoločne teraz. Veď na zmenu nie je nikdy neskoro!

Rady, tipy, triky ako začať s programovaním
Ako to už v začiatkoch býva, je dobré mať cieľ. A nie, iMac a BMW i8 nie je to, čo máme na mysli. Treba sa na vec pozrieť realisticky a začať niekde pri zemi – teda pekne od základov. V našom článku sa s tebou ochotne podelíme o pár užitočných rád a kvalitné online kurzy programovania pre začiatočníkov.

Rada č. 1 znie: nedávaj si nereálne ciele. Tým myslíme, že akokoľvek ambiciózny človek si, neočakávaj, že po piatej lekcii v Pythone budeš schopný naprogramovať vlastnú aplikáciu. Prehnane vysoké ciele ťa veľmi rýchlo demotivujú, pretože sa budú zdať nedosiahnuteľné.

Pre začiatok si daj cieľ, napríklad dočítať tento IT- článok dokonca, ale nie, to zase môžeš mieriť vyššie. Náš tip číslo č. 2 je zvoliť si vlastné tempo učenia. A magickú 3 uzatvára Leninov výrok: “Učiť sa, učiť sa, učiť sa”! Vyhraď si čas na štúdium, skvelý spôsob, ako si vytvoriť pred sebou samým záväzok - poctivo sa venovať programovaniu, je zakúpiť si ročné predplatné programovacích kurzov. Pretože keď už raz investuješ do vzdelania, bol by to pain, keby si ho nechal len na faktúre. Ročné predplatné ti poslúži k dobru - bude tvoj motivátor aj učiteľ.

via GIPHY


Kde by si mal začať?
Áno, kamarát, ani v tejto oblasti sa bez teórie nepohneš. Okrem programátorského jazyka je výhodné ovládať aj jazyk anglický, pretože kódy a skoro všetky články a videá o programovaní sú v angličtine. Samozrejme sú dostupné aj online kurzy, ktoré vysvetľujú lektori po slovensky. Napríklad už spomínaný Online kurz Java I. pre začiatočníkov vysvetľuje lektor po slovensky.

Chským by si mal začať?
Ak si vyberieš online kurzy od Vita, bude ťa učiť profi lektor - Miroslav Reiter, ktorý sa venuje programovaniu a marketingu vo vlastnej vzdelávacej spoločnosti - IT Academy. Je Microsoft certifikovaný tréner a Google certifikovaný tréner. Má 114 certifikátov, tucet titulov a rozhodol sa, že sa so svojim knowhow podelí s nádejnými programátormi prostredníctvom online kurzov.

via GIPHY


Zoznám sa s Javou
Na absolvovanie kurzu programovania v Jave pre začiatočníkov nie sú potrebné žiadne skúsenosti s kódovaním a programovaním. Čo sa však vyžaduje, sú základy práce s PC, Windows, Linux alebo Mac OS X a nezaobídeš sa ani bez znalostí s Office balíčkom.

Ak chceš byť programátor, softvérový inžinier, web developer alebo programuješ webové aplikácie, začiatočnícky kurz programovania v Jave má pre teba otvorenú náruč! Naučíš sa, čo sú to dátové typy, operátory, cykly a snippety, ako ich používať a ako pracovať so základnými príkazmi. Ako absolvent online kurzu Java získaš pevné praktické základy pre budúcu prácu v Jave a budeš vedieť, kde všade sa dá Java využiť a ako zmenila prostredie IT.

Úvodný kurz sa skladá zo 4 kapitol, v ktorých je dokopy 10 lekcií, 7 hodín videa, 208 MB materiálov k stiahnutiu, ročná licencia, certifikát o absolvovaní, prezentácia a ťaháky.

Alternatíva pre náročných
Zaujímaš sa o vývoj softvéru? Máme pre teba tip, kde sa to naučíš pekne od základov. V online kurze testovanie softvéru pre začiatočníkov sa dozvieš, čo je súčasťou testovania softvéru, prečo je dôležité testovať softvér, a v ktorom stupni vývoja sa nachádza testovanie softvéru. Online kurz testovania softvéru pre začiatočníkov sa skladá z 8 kapitol, v ktorých je dokopy 14 lekcií, 17 hodín videa, 208 MB materiálov k stiahnutiu, ročná licencia, certifikát o absolvovaní, prezentácia a ťaháky.

Profesionálny lektor, Miroslav Reiter ťa prevedie online kurzom testovania softvéru pre začiatočníkov. Naučí ťa testovať softvér, ako správne vypracovať návrhy testov a ukáže ti najčastejšie softvérové chyby.

Záverečné slovo do bitky
Keď už sme ti dali tipy na to, ako začať, tak ťa ešte povzbudíme niečím motivačným: Pamätaj na to, že čím kvalitnejšie základy si postavíš, tým väčší domček zvládnu uniesť. Keď vybuduješ svoje základy programovania na hĺbkových znalostiach profesionála, časom sa ním môžeš stať tiež.

via GIPHY


Komentáre