Život

Ako vyzerá aktuálna situácia na poli dostupnosti elektrospotrebičov

"Niektoré chýbajú, o ďalšie je zasa zvýšený záujem"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 9. mája 2022 15:09
Foto: DATART
Bratislava 9. mája (OTS) - Globálny nedostatok čipov, pandémia aj aktuálne dianie nepriaznivo ovplyvňovali aj dostupnosť elektrospotrebičov. Aj napriek tomu sa však situáciu darí stabilizovať tak, aby si mohli zákazníci naďalej vyberať zo širokého sortimentu bez výrazných obmedzení.

Limitovaná dostupnosť čipov a zvládanie rizík
Posledné dva roky sa aj v elektrotechnickej brandži niesli v znamení globálneho nedostatku polovodičových čipov pre kombináciu viacerých udalostí a faktorov. V čase covidovej pandémie sa napríklad vypomstila koncentrácia výroby čipov do Ázie. Výpadky sa potom prejavili vo výrobe a predaji niektorých druhov domácich spotrebičov a spotrebnej elektroniky.

Globálny nedostatok čipov z hľadiska siete DATART stále obmedzuje napríklad dostupnosť tlačiarní a monitorov. V kategórii domácich spotrebičov pretrvávajú problémy s dostupnosťou vstavaných umývačiek riadu, tam sa však – vďaka aktívnemu prístupu DATARTU – situácia už viditeľne zlepšuje. Osobitnou kapitolou z hľadiska nerovnováhy medzi ponukou a dopytom je herná konzola Sony PS5, ktorej dodávky od výrobcu dlhodobo nestačia na pokrytie záujmu fanúšikov počítačových hier.

Riziko pre časť dodávok predstavuje aj nová vlna covidu v Číne, pre ktorú vláda zaviedla vo veľkých mestách obmedzenia pohybu osôb, čím sa obmedzila aj ekonomická aktivita. Z pohľadu spotrebiteľov v Európe to potenciálne mohlo hroziť nedostatkom niektorých produktov spadajúcich do IT príslušenstva, najmä prepájacích káblov a nabíjačiek.
Foto: DATART

„Pozorne sledujeme situáciu v Číne a zatváranie celých miest do karantény,“ poznamenáva marketingová riaditeľka značky DATART Sabina Boudová. Skladové zásoby DATARTU v súčasnosti pokrývajú trojmesačný predaj a predajca zároveň robí kroky k získaniu alternatívnych dodávateľov, takže väčšie problémy nepredpokladá. „Aktívne komunikujeme situáciu a možné problémy v dostupnosti a hľadáme vhodné alternatívy alebo nakupujeme väčšie kvantity do zásoby tam, kde to dáva zmysel,“ konštatuje Sabina Boudová.

Z titulu uvedených dôvodov a krízových situácií zatiaľ v sieti DATART nedochádza k skokovému zdražovaniu produktov. Ceny niektorých produktov môžu podliehať miernemu zvýšeniu pre vyššie náklady na dopravu.

Vplyv aktuálneho diania
DATART z hľadiska ponuky nezaznamenal problémy priamo súvisiace s výpadkami výroby pre vojnu na Ukrajine. Niektorí dodávatelia sú však nútení hľadať nové riešenia pre nákup komponentov.
„Čo sa týka nadväznosti na situáciu s Ukrajinou, dodávatelia, ktorí tam nakupovali komponenty, sa museli vysporiadať s nájdením iných zdrojov, a to sa prejavilo na ich zdražení. Majú tiež drahšie zdroje energií pre výrobu, tak ako všetci ostatní,“ vysvetľuje Sabina Boudová.

Ukrajina je totiž významným dodávateľom surovín a komponentov pre elektrotechnický priemysel, napríklad lítia a tiež neónu používaného v technológiách na produkciu čipov. Vyrábajú sa tam aj káblové zväzky. Tieto výroby boli pre vojnu zastavené alebo výrazne obmedzené. Problémy spôsobujú výrobcom aj sankcie voči Rusku, ktoré je veľkým producentom viacerých surovín využívaných v elektrotechnike a výrobe spotrebičov, osobitne kobaltu, niklu a paládia.

Zvýšený záujem o elektrické variče a nabíjacie stanice
Trendom posledných mesiacov v celej EÚ je zdražovanie energií, ktoré dopadá na domácnosti aj na podniky. V prípade podnikov išlo o vyše trojnásobné zdraženie plynu oproti minulému roku, zároveň vyššie ceny motorových palív zvyšujú cenu dopravy. To sa prenáša do výsledných cien viacerých výrobkov.

Domácnostiam pritom narástli regulované ceny energií medziročne v priemere o vyše 10 %, väčší šok však má prísť na budúci rok. Podľa slovenského Úradu pre reguláciu sieťových odvetví môžu ceny elektriny a plynu pre domácnosti v roku 2023 vyskočiť aj na dvojnásobok. Obavy z vysokých nákladov na energie potom aj u zákazníkov DATARTU zvyšujú záujem o úspornejšie spotrebiče.

V súvislosti s hrozbou odpojenia od ruského plynu a zdraženia sa už nejaký čas prejavuje aj vyšší dopyt po elektrických varičoch. „V minulých týždňoch sme dostali väčšie dodávky vybraných modelov elektrických varičov, ktoré sa rýchlo vypredali práve v nadväznosti na situáciu so zdražovaním plynu,“ hovorí Sabina Boudová.

Marketingová riaditeľka značky DATART Sabina Boudová
Foto: DATART

V prípade iného bežného sortimentu však obavy spojené s rastom cien energií zásadnejšie nezmenili nákupné správanie zákazníkov siete DATART.

Vojna na Ukrajine sa na preferenciách výrobkov nakupovaných v sieti DATART prejavuje aj ďalším spôsobom, ktorý súvisí s potrebami utečencov prichádzajúcich na Slovensko. Tí potrebujú riešiť napríklad také veci, ako nabitie mobilného telefónu. „Viditeľný je väčší záujem o nabíjacie stanice, kde je oproti minulému roku nárast v stovkách percent,“ konštatuje šéfka marketingu s tým, že všeobecne vzrástol dopyt po príslušenstve k mobilom.

Ako na úsporu energie?
Na zvýšený dopyt po úsporných spotrebičoch, ktorý vyvolali obavy zákazníkov z rastu cien energií, reagoval DATART aj vytvorením špeciálnej stránky na svojom webovom portáli. Stránka datart.sk/usetrite je venovaná úsporám energií v domácnosti a zákazníci na nej nájdu tipy na úsporné spotrebiče v jednotlivých kategóriách, ako aj rady, ako ušetriť v domácnosti. Obsahuje aj informácie k problematike nových energetických štítkov.

Komentáre