Zdravie

Zima bez herpesu? Pomôže aj jedenie týchto potravín

"Bolesť, pálenie, svrbenie a nepríjemný pocit. To všetko spôsobuje herpes, ktorý sa môže objaviť okrem pier aj na iných častiach tela. Pri jeho liečbe zohráva dôležitú úlohu okrem aplikovania liečivých prípravkov aj úprava jedálnička. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, včera 8:00
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com/Zach Guinta
Farmaceutka z bratislavskej lekárne Dr. Max Mária Meščanová vás naučí, ako liečiť herpes, zabrániť jeho šíreniu a či v tele pretrváva navždy, alebo sa ho dá zbaviť.

Herpetické infekcie sú veľmi často sa vyskytujúce infekcie spôsobené vírusom Herpes simplex. Tento vírus spôsobuje malé svrbivé a bolestivé vriedky alebo pľuzgieriky v okolí úst, v blízkosti oka alebo na genitáliách.

Dva typy vírusov
Rozlišujeme dva typy vírusu herpes simplex. Herpes simplex vírus typu 1 je zvyčajne lokalizovaný na perách alebo iných častiach tváre a celosvetovo postihuje až 67 % populácie. Šíri sa priamym kontaktom s infikovanou osobou, ktorá má herpes aktívne rozvinutý a najčastejšie sa šíri priamo slinami pri bozkávaní alebo nepriamo kvapôčkami pri kýchaní alebo kašľaní. Herpes simplex vírus typu 2 postihuje približne 13 % populácie a častejšie sa vyskytuje u žien. Tento typ postihuje predovšetkým vonkajšie pohlavné orgány. Prenáša sa priamo pohlavným stykom s nakazenou osobou alebo prenosom z matky na dieťa počas pôrodu.

„Herpetické vírusy zostávajú v tele navždy. Dokážu dlhé obdobie prežívať bezpríznakovo a reaktivujú sa podľa imunitného stavu konkrétneho jedinca,“ hovorí Mária Meščanová z Dr. Max. Spúšťačom vzplanutia infekcie môže byť nadmerný stres, zlá životospráva, nedostatok spánku, ochorenie, pobyt na slnku či menštruácia.

Herpes na perách
V zime nás často trápi herpes na perách, známy ako opar. Niekoľko dní pred vznikom oparu môže pacient pociťovať brnenie či pálenie v okolí pier alebo na tvári. Toto obdobie je najideálnejšie na začatie liečby. V ďalšej fáze sa vytvorí vyvýšený červený pľuzgier naplnený tekutinou. Tieto pľuzgiere môžu praskať, vytekajú a spôsobujú bolestivé rany. V tomto štádiu je pacient najviac nákazlivý. Po niekoľkých dňoch až do dvoch týždňov sa vytvorí chrasta, ktorá neskôr odpadne a opar sa zahojí.

„Počas prepuknutia oparu môže pacient zaznamenať aj horúčku, bolesť svalov alebo môže mať opuchnuté lymfatické uzliny,“ upozorňuje farmaceutka z Dr. Max. Ak sú prítomné tieto celkové príznaky a herpes v blízkosti oka, pacient by mal vyhľadať lekársku pomoc. Zle liečený herpes totiž môže spôsobiť aj závažné poškodenie zraku.

Liečba herpesu
Pri liečbe herpetických vírusov je veľmi dôležitý správny čas podania liečiva. Ešte pred vznikom pľuzgierov by mal pacient začať liečbu antivirotikami. V lekárňach sú voľne dostupné len vo forme krému. Ak u vás už pľuzgiere prepukli, je potrebné ich vysušovať. Účinne pôsobia krémy s obsahom oxidu zinočnatého. Lokálne sa môžu použiť aj antiseptiká a adstrigenciá (na liečbu mokvajúcich rán), ako tanín, najmä po prasknutí pľuzgierov.

Dostať aj prípravky na prírodnej báze. „Príkladom je extrakt z cesnaku, ktorý je dostupný v rôznych koncentráciách. Urýchľuje zasychanie pľuzgierov, avšak kvôli vysokému podielu alkoholu by sa nemal aplikovať na čerstvo prasknuté ložiská. Extrakt z konopy siatej je vhodné využívať pri bolestivom opare, lebo okrem antivirotického účinku potláča aj bolesť. Šíreniu vírusu zabraňuje tiež čajovníkový olej, ktorý dezinfikuje a napomáha sušeniu oparu. Replikáciu vírusu potláča aj propolis, ktorý okrem antivírusového účinku má aj vysoký obsah antioxidantov,“ radí odborníčka z Dr. Max. Veľmi obľúbenou liekovou formou pri šíreniu infekcie sú hydrokoloidné náplasti. Úľavu od pálenia a svrbenia je možné docieliť aj priložením studených obkladov. Dĺžka liečby oparu býva zvyčajne 7 až 10 dní.

Foto: Unsplash.com/Mayumi Maciel

Úprava jedálnička a zvýšená hygiena
Pri liečbe herpesu pomáha taktiež úprava jedálnička. Zistilo sa, že zvýšené množstvo arginínu (aminokyselina) v strave podporuje vznik herpesu, a naopak, zvýšené množstvo lyzínu ho brzdí. Preto je vhodné zaradiť do jedálnička potraviny s vysokým obsahom lyzínu, ako napríklad ryby, kuracie, jahňacie, teľacie mäso, mlieko, syry, fazuľu, kvasnice a väčšinu druhov ovocia a zeleniny. Ako nevhodné sa javia potraviny ako čokoláda, kokos, sója, oriešky, biela múka.

Pacienti, u ktorých sa často objavujú vírusové infekcie, by mali dbať aj na zvýšenú hygienu. Dôležité je dôkladné a časté umývanie rúk, používanie vlastných hygienických potrieb či sa vyhnúť používaniu rúžov a balzamov. V chrípkovom období je dobré posilňovať imunitu, a to napríklad prípravkami s obsahom vitamínov C, D, zinku, echinacei, rakytníka či s obsahom betaglukánov.

Komentáre