Zdravie

Ohrozuje aj vás tichý zlodej kostí? Skúste test

"Mnoho ľudí netuší, že má osteoporózu, kým neutrpí zlomeninu. "

Alena Klepochová, 3. januára 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Osteoporóza sa u väčšiny pacientov vyskytuje bez symptómov, preto je označovaná aj ako tichý zlodej kostí. Odbúravanie kostného tkaniva sa navonok nijak neprejavuje. Aj z tohto dôvodu je nevyhnutné včasné podchytenie ochorenia a liečba.

V súčasnosti je na Slovensku dostupná pomerne jednoduchá diagnostika osteoporózy a pre pacientov je k dispozícii najmodernejšia liečba. Napriek tomu toto ochorenie naďalej zostáva závažné a poddiagnostikované. Odhaduje sa, že na Slovensku trpí osteoporózou okolo štvrť milióna ľudí.

Mnoho ľudí tak netuší, že má osteoporózu, kým neutrpí zlomeninu. Tá je pritom najzávažnejším príznakom osteoporózy, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu života postihnutého. Človek v dôsledku ochorenia trpí akútnou či chronickou bolesťou, problémami s dýchaním, depresiou a je odkázaný na dlhodobú opatrovateľskú starostlivosť. Osteoporóza môže spôsobiť chirurgické komplikácie a v niektorých prípadoch vedie až k smrti.
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nebezpečné zlomeniny


K najzávažnejším následkom osteoporózy patria zlomeniny bedrového kĺbu, ktoré zvyšujú riziko úmrtnosti u žien nad 55 rokov asi šesťnásobne, pričom asi 20 percent pacientov po zlomenine bedrového kĺbu do roka zomrie. Vyše 50 percent žien po roku od zlomeniny nie je schopných chodiť bez pomoci. Zlomeniny bedrového kĺbu predstavujú asi 14 percent zo všetkých zlomenín.

Celosvetové štatistiky odhadujú, že približne každá tretia žena a každý piaty muž nad 50 rokov sú ohrození rizikom osteoporotickej zlomeniny, čo predstavuje asi šesť až osem percent svetovej populácie. Osteoporóza, ľudovo nazývaná aj "riedke kosti" je ochorenie, pri ktorom dochádza k strate kostnej hmoty a poškodeniu mikroarchitektúry kostného tkaniva.

Medzi rizikové faktory vzniku osteoporózy patrí predovšetkým vek, pohlavie, rodinná anamnéza osteoporózy, predchádzajúca zlomenina, predčasná menopauza, liečba liekmi, ktoré negatívne ovplyvňujú kosť, ochorenia ako reumatoidná artritída, chronické ochorenie pečene a tráviaceho traktu, ochorenia prištítnych žliaz či nedostatočná tvorba pohlavných hormónov u mužov.

Ohrozuje osteoporóza aj vás? Skúste tento preventívny test od Všeobecnej zdravotnej poisťovne

1. Bolieva vás chrbtica?
ÁNO
NIE
2. Cítite bolesti krížov a nôh?
ÁNO
NIE
3. Utrpeli ste v poslednom čase netypickú zlomeninu?
ÁNO
NIE
4. Pozorujete, že sa vám kriví chrbtica?
ÁNO
NIE
5. Vaša výška sa znižuje?
ÁNO
NIE

Vyhodnotenie:
1 áno:
Príčina bolestí chrbtice a nôh býva rôzna. Pri netypickej zlomenine je nutné špeciálne vyšetrenie hustoty kostí.
2 - 3 áno: Diagnóza osteoporózy pozostáva z merania hustoty kostí pomocou osteodenzitometrie. Bežný röntgén ukáže príznaky osteoporózy často až veľmi neskoro.
viac ako 3 áno: Určite absolvujete osteodenzitometriu, existujú aj ďalšie metódy vyšetrení, ktoré lekárovi pomôžu stanoviť stupeň a rozsah prípadného ochorenia.

Komentáre