Zdravie

Má užívanie množstva vitamínov počas choroby naozaj význam?

"Každý vitamín zohráva v tele svoju špecifickú úlohu. Kým niektoré posilňujú imunitu, iné podporujú pevné kosti či zdravú pleť."

Alena Klepochová, 29. januára 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


Viacerí z nás počas zimných mesiacov bojujú s virózami, prechladnutím či chrípkou. V snahe pomôcť si pritom častokrát siahame aj po vitamínoch. Netreba to však s nimi pod vidinou uzdravenia preháňať, keďže užívanie veľkého množstva vitamínov počas choroby je zbytočné. Je známy fakt, že aj keď sa spotrebuje veľké množstvo vitamínov naraz, telo si z nich vezme len toľko, koľko v daný čas dokáže spracovať. Ostatné bez úžitku z tela vylúči.

Vitamíny treba preto do organizmu dostávať pravidelne v odporúčaných denných dávkach už v predstihu a najlepšie prirodzenou cestou, aby sa organizmus pripravili na zvýšené nároky a podporili imunitu počas súčasného chrípkového obdobia. Vtedy je ich pôsobenie v organizme efektívne.

Vitamíny nielenže posilňujú imunitu organizmu a pôsobia proti vonkajším škodlivým vplyvom, ale každý vitamín zohráva v tele aj svoju špecifickú úlohu. Kým niektoré posilňujú imunitu, iné podporujú pevné kosti či zdravú pleť.

Základom je ovocie a zelenina


Prioritným zdrojom vitamínov pre telo by mala byť pestrá a vyvážená strava. Najznámejším stimulom imunity je vitamín C, ktorý sa podieľa na neutralizácii škodlivých vplyvov voľných radikálov.

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Ľudia by mali preto v rámci dodržiavania zdravej životosprávy skonzumovať denne aspoň 400 gramov ovocia a zeleniny. Odhaduje sa, že Slováci zjedia za deň asi iba okolo 200 gramov. Ovocie a zeleninu by sme mali konzumovať najlepšie päťkrát denne. Dve tretiny by mala tvoriť zelenina, tretinu ovocie.

Varenie vitamíny zabíja


Najväčšie benefity pre ľudský organizmus prináša ovocie a zelenina v surovom stave. Naopak, pri nesprávnom spracovaní sa dôležité živiny v ovocí a zelenine strácajú. Už pri spracovaní zeleniny dochádza k určitej oxidácii, vyplavovaniu vitamínu.

Na teplo sú veľmi citlivé predovšetkým vitamín C, kyselina listová, ale aj vitamíny skupiny B. Tie sa môžu pri varení z ovocia a zeleniny úplne vytratiť. Vyprážanie a fritovanie zeleniny odborníci na zdravú výživu neodporúčajú. Chutná je však zelenina pečená v rúre. K najzdravším spôsobom prípravy zeleniny patrí úprava na pare, ktorá v zelenine zachováva najviac výživných látok.

Na imunitu netreba zabúdať


Posilnenie imunity sa dá tiež dosiahnuť pitím dostatočného množstva tekutín, najmä zriedených ovocných a zeleninových štiav, ako aj čajov z bylinných zmesí. Odborníci okrem toho odporúčajú jesť viac menších a ľahších jedál.

Strava by pritom mala byť bohatá na zinok. Ten sa napríklad nachádza v morských plodoch, chudom mäse, vajciach či sójových bôboch. Vhodné je tiež do jedálnička zaradiť cesnak, ktorý má antivírusové účinky.

Komentáre