Zdravie

Otestujte si svoje riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka

"Kolorektálny karcinóm možno považovať za civilizačné ochorenie, keďže jeho vznik často súvisí aj s nesprávnou životosprávou."

Alena Klepochová, 25. novembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský


Rakovina hrubého čreva a konečníka je najčastejšie nádorové ochorenie tráviacej trubice a jedno z troch najčastejších onkologických ochorení. Kolorektálny karcinóm možno považovať za civilizačné ochorenie, keďže jeho vznik často súvisí s nesprávnou životosprávou, úlohu však zohráva aj rodinná anamnéza.

Nárast tohto onkologického ochorenia nie je iba u nás, ale aj v okolitých krajinách ako Maďarsko, Česko, Nemecko, Rakúsko a pravdepodobne to spôsobuje identický spôsob života a podobný spôsob stravovania. V krajinách mediteránskej oblasti ako sú Portugalsko, Španielsko či Taliansko je výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka naopak veľmi nízky.

Niektoré rodiny sú ohrozené viac


„Asi 20 percent prípadov kolorektálneho karcinómu tvorí nádor spojený s vrodeným - rodinným rizikom a prejavuje sa zvyčajne u ľudí mladších ako 50 rokov. Existujú rodiny, kde sa kolorektálny karcinóm vyskytuje častejšie ako v bežnej populácii. Pokrvní príbuzní človeka, u ktorého bol diagnostikovaný kolorektálny karcinóm alebo črevné polypy, sú ohrození jednoznačne vyšším rizikom ochorenia na kolorektálny karcinóm než zvyšok populácie,“ uviedla prezidentka občianskeho združenia Europacolon Slovensko Jana Pifflová Španková.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Preto sa príbuzným pacientov odporúča podstúpiť svoj prvý skríning už vo veku 40, maximálne 45 rokov. Ak sa však v rodine vyskytuje kolorektálny karcinóm u viacerých príbuzných, pravdepodobne ide o dedičné, vysoko rizikové formy ochorenia a všetci prvostupňoví príbuzní by mali podstúpiť prvú skríningovú kolonoskopiu už vo veku 25 rokov.

Medzi preventívne vyšetrenia, na ktoré má každý nárok v rámci zdravotného poistenia, patria testy na skryté krvácanie do stolice pravidelne od 50 rokov a preventívna kolonoskopia raz za desať rokov vo veku nad 50 rokov. Rizikovým pacientom hradí všetky odporúčané vyšetrenia poisťovňa bez ohľadu na vek.

Na lekára sa treba obrátiť aj v prípade problémov s vyprázdňovaním, zmeny konzistencie stolice, krvácania z konečníka či tmavej stolice. Problémy tiež môže signalizovať nechuť do jedla, strata hmotnosti, neobjasnená anémia, náhla bolesť brucha, ale aj hrča či pocit masy v bruchu.

Test na odhalenie rizika rakoviny v rodine



Bol u vašich prvostupňových príbuzných (rodičia, súrodenci, deti) diagnostikovaný kolorektálny karcinóm vo veku staršom ako 50 rokov?

Bol u vašich prvostupňových príbuzných (rodičia, súrodenci, deti) diagnostikovaný polyp (adenóm) v hrubom čreve pred štyridsiatkou?

Bol u vašich prvostupňových príbuzných (rodičia, súrodenci, deti) diagnostikovaný kolorektálny karcinóm vo veku staršom ako 50 rokov?

Bol u vašich dvoch prvostupňových príbuzných (rodičia, súrodenci, deti) diagnostikovaný kolorektálny karcinóm?

Vyskytli sa vo vašej rodine traja alebo viacerí príbuzní s karcinómom hrubého čreva a konečníka, žalúdka, maternice, vaječníkov, tenkého čreva, močovej panvičky alebo močovodov?


Pokiaľ ste na všetky otázky odpovedali NIE, gratulujeme, nemáte žiadne riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. To však neznamená, že by ste mali zanedbávať prevenciu. Ak ste odpovedali kladne na prvú a druhú otázku vaše riziko je zvýšené a od veku viac ako 50 rokov by ste mali pravidelne navštevovať lekára. Odpovede ÁNO na otázky 3,4,5 znamenajú vysoké riziko rakoviny. Na preventívne vyšetrenie by ste nemali preto čakať do 50-tky.

Komentáre