Zdravie

Súvisí námesačnosť so splnom Mesiaca?

"Približne 9 miliónov ľudí na svete prechádza počas spánku do stavu, ktorý sa podobá hypnóze. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 1. júla 2024 8:00
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com/engin akyurt
Námesační ľudia môžu opustiť svoj dom, spadnúť, poraniť seba alebo niekoho iného a je preto dôležité, aby sa o svojej diagnóze dozvedeli čo najviac informácií. Vedeli ste, že najčastejšie sú námesačné deti a ľudia trpiaci veľkou úzkosťou? Na námesačnosť sa pozrieme v dnešnom článku spolu s farmaceutkou Janou Dubajovou z lekárne Dr. Max v Žiline.

Námesačnosť je definovaná ako porucha prebúdzania, keď ľudia prechádzajú náhle z fáz hlbokého spánku do plytkého spánku a neovládajú svoje správanie. Námesační ľudia sa posadia na posteľ alebo chodia po miestnosti, zaspia na inom mieste, takisto vykonávajú automaticky niektoré činnosti. Oči majú otvorené, ale výraz tváre je neprítomný a pohľad nesústredený. Za námesačnosťou môžu byť genetická predispozícia či vonkajšie vplyvy (hluk, horúčka, potláčané emócie, cudzie prostredie).

Najčastejšie sa do tohto stavu dostávajú námesační ľudia v prvej tretine noci, keď je spánok najhlbší – tzv. non-REM spánok. Diagnóza sa stanoví na základe lekárskej klasifikácie, rozhovoru s pacientom a jeho rodinou. V stave námesačnosti je nemožné niekoho zobudiť a ak sa to aj náhodou podarí, je zmätený a na svoje správanie si nepamätá. Ak je niekto námesačný sporadicky, napríklad raz za polrok a jeho správanie nemá počas spánku násilný priebeh, zaobíde sa to bez liečby. Problémom je námesačnosť v častých intervaloch a v čase dospelosti. U detí nie je nutne vyžadovaná liečba, pretože väčšina z námesačnosti vyrastie.

Foto: Unsplash.com/Alexis Fauvet

Na námesačnosť hypnózou
Námesačným ľuďom môže pomôcť spánkový denník, do ktorého si budú zapisovať potraviny a nápoje skonzumované pred spaním, dĺžku spánku a všetky ostatné príznaky, ktoré sa prejavili. „U námesačného človeka môžu nastať poruchy pamäte, psychická zmätenosť, prípadne neprimeraná únava. Dlhodobá prax ukazuje, že stav sa výrazne zlepší po úprave životného štýlu, a to po minimalizácii stresu, úzkosti a konfliktov,“ vysvetľuje Jana Dubajová z Dr. Max. Pred spaním si doprajte uvoľňujúce aktivity, ako napríklad čítanie knihy, masáž či počúvanie hudby. Kofeín, alkohol a vyčerpanie zhoršujú námesačnosť.

Alternatívnou liečbou je hypnóza, keď sa námesačný človek dostane do úplne uvoľneného stavu mysle. Farmaceutka z Dr. Max upresňuje, že počas hypnózy dáva terapeut pacientovi účinné návrhy, ktoré sa mu dostávajú hlbšie do mysle a je ochotný ich prijímať, následne dochádza aj k úprave spánku. Ak sa stále nedarí zbaviť námesačnosti a pridruží sa aj agresívne správanie, volí sa farmakoterapia tzv. benzodiazepínmi alebo antidepresívami, ktoré znižujú nočné budenie. Tieto lieky viazané na lekársky predpis sú určené na liečbu úzkosti a porúch spánku, znižujú aj stres.

Foto: Unsplash.com/Lester Salmins

Spánok počas splnu
Mnoho ľudí si myslí, že námesačnosť súvisí so splnom Mesiaca. V starovekom Ríme sa verilo, že Mesiac vplýva na fungovanie ľudského mozgu a ovplyvňuje aj správanie ľudí. Podľa britského právnika Williama Blackstona ľudia strácali a získavali schopnosť uvažovať podľa fáz posúvania Mesiaca. Dnes prebiehajú rôzne štúdie, ktoré sa zaoberajú tým, či Mesiac nejako vplýva na človeka. „Pred 10 rokmi sa uskutočnil výskum na 319 dobrovoľníkoch. Sledovali sa pohyby očí a mozgová aktivita účastníkov. Napriek tomu, že počas splnu mali účastníci menej hlboký spánok, všeobecne platí, že námesačnosť nemá nič spoločné s pôsobením Mesiaca,“ objasnila Jana Dubajová z Dr. Max.

Ak žijete v domácnosti s námesačným človekom alebo trpí touto poruchou prebúdzania vaše dieťa, aké opatrenia dokážu pomôcť? Dozrite na to, aby v izbe, kde spí námesačný, nebolo možné otvoriť okná. Uistite sa, že vchodové dvere sú dobre zamknuté. Je vhodné, ak bude v detskej izbe monitorovacie zariadenie a odstránia sa z nej ostré alebo tvrdé predmety. Dieťa by nemalo spávať na poschodovej posteli. Ak uvidíte, že vaše dieťa je námesačné, nezobúdzajte ho násilným spôsobom – najlepším riešením je odviesť ho pomaly do postele a uložiť znovu akoby na spánok.

Komentáre