Zdravie

Otestuje vplyv stresu na vaše zdravie

"Výskumy dokázali, že psychická záťaž má rovnaké dramatické dôsledky na organizmus, ako telesná trauma či pôsobenie biologických škodlivín. "

Alena Klepochová, 21. mája 2014 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Väčšina ľudí zažíva stres aspoň dvakrát do týždňa. Odhaduje sa, že stres najčastejšie postihuje ľudí vo veku 25 až 54 rokov. Štvrtina ľudí dokonca považuje stres za súčasť každodenného života.

Stres je každá situácia, pri ktorej na organizmus pôsobia škodlivé podnety a vychyľujú ho z rovnovážneho stavu, ohrozujú jeho celistvosť a integritu. Podnetom, ktorý vyvolá stres, môže byť nepríjemná informácia, úmrtie, autonehoda, ale aj športový výkon, poranenie alebo popálenie, ktoré tiež vyvolávajú krátkodobý stres v organizme.

Stres má tak negatívne účinky na organizmus, že je v našom najlepšom záujme odstrániť jeho prejavy, keď trvajú dlhšie alebo sú závažnejšie, inak môže poškodiť zdravie a dokonca ohroziť život. Výskumy dokázali, že psychická záťaž má rovnaké dramatické dôsledky na organizmus, ako telesná trauma či pôsobenie biologických škodlivín.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Krátkodobý stres je prospešný


Pokiaľ stres trvá krátkodobo a v primeranej intenzite, stimuluje človeka k vyššiemu alebo lepšiemu výkonu, podporuje látkovú výmenu, hormonálne zabezpečenie, ako aj duševné schopnosti, tvorivosť a podobne – preto hovoríme o pozitívnom, prospešnom strese. Naopak, nadmerný stres, ktorý pretrváva dlhodobo, ohrozuje telesné aj psychické zdravie človeka, môže ho poškodiť a dokonca spôsobiť až smrť v dôsledku nadmernej záťaže a vyčerpania organizmu. Vplyv na výkonnosť je veľmi negatívny až ničivý.

Odborníci zostavili tabuľku stresorov s hodnotením od 1 do 100 bodov podľa miery zaťaženia, akú pre organizmus predstavujú. Pokiaľ je hodnota bodov po sčítaní 0 - 149, riziko vzniku ochorení zo stresu je nízke. Stredné riziko zdravotných následkov stresu hrozí pri hodnote 150 - 299 bodov. Ak však sčítaná hodnota bodov dosiahne viac ako 300 bodov, riziko poškodenia zdravia zo stresu je vysoké.

Životné udalosti Body

Úmrtie manžela, manželky 100
Rozvod 73
Rozpad manželstva, dlhé odlúčenie 65
Väzenie 63
Smrť príslušníka rodiny 63
Osobné zranenie, choroba, nehoda 53
Svadba 50
Výpoveď z práce 47
Odchod do dôchodku 45
Zmierenie rozvadených manželov 45
Choroba, zranenie blízkych osôb 44
Tehotenstvo 40
Narodenie dieťaťa 39
Sexuálne problémy 39
Zapracovanie sa v novom zamestnaní 39
Negatívna zmena vo financiách 38
Smrť priateľa 37
Zmena zamestnania 36
Prispôsobenie sa novým formám práce 36
Manželské hádky 35
Väčšia finančná pôžička 31
Zmena v pracovnej zodpovednosti 29
Odchod dieťaťa z domu 29
Konflikt s príbuznými 29
Vynikajúci osobný výkon 28
Nástup/odchod partnera do/zo zamestnania 28
Začiatok/ukončenie školy 28
Zmena životných podmienok 25
Zmena osobných zvyklostí (zvykov) 24
Konflikt s nadriadeným (resp. na pracovisku) 23
Zmena: pracovného času, bydliska, školy 19
v spoločenskom živote 19
v rytme a podmienkach spánku 16
počtu schádzajúcich sa osôb 15
Dovolenka 13
Vianoce 12
Menší priestupok v predpisoch, zákone 11

Komentáre