Zdravie

Toto sú tri časté chyby v stravovaní. Týkajú sa aj vás?

"Nesprávne stravovacie návyky majú veľký vplyv aj na naše zdravie. "

Alena Klepochová, 4. decembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Mnohí z nás sa často dopúšťajú chýb vo výžive a stravovaní. Kým niektorí porušujú pravidlá racionálneho stravovania iba z času na čas, iní sa stravujú systematicky po celý svoj život v úplnom protiklade so zásadami racionálnej a zdravej výživy. Tieto tri chyby sa podľa odborníkov na výživu opakujú najčastejšie.

1, Neraňajkujeme vôbec a snažíme sa to potom dohnať neskorou, narýchlo pripravenou večerou.
2, Obedujeme v časovej tiesni, jeme postojačky alebo v rámci chôdze a nemáme žiadnu pravidelnosť vo svojej strave.
3, Nemáme takmer žiadnu kontrolu nad tým, čo vlastne jeme – či prijímame dostatok živín potrebných pre správny chod organizmu.


Jedlo ovplyvňuje život


Nesprávne stravovacie návyky majú veľký vplyv aj na naše zdravie. Vynechávanie raňajok nahradených rýchlymi obedmi a bohatou večerou bez ohľadu na nutričné zloženie jedla má za následok, okrem častých žalúdočných ťažkostí, napríklad aj zvýšenú hladinu cholesterolu či kardiovaskulárne ochorenia. Môže sa vám tiež stať, že sa takpovediac nezmestíte do nohavíc.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Dodržiavať zásady zdravej výživy neznamená úplné vylúčenie niektorých potravín. Žiadne potraviny nie sú absolútne "nezdravé". Sú však potraviny a takisto aj niektoré spôsoby prípravy jedla, ktoré podľa dnešných vedeckých poznatkov svojou povahou nepôsobia priaznivo na ľudské zdravie. Občasný "prehrešok" však nemá spravidla žiadne následky pre zdravie človeka, vo výžive ktorého prevládajú zdravé potraviny a rozumné stravovacie návyky.

Medzi potraviny, ktoré sú menej vhodné na pravidelnú prípravu obedov, patria potraviny s vysokou hustotou energie, čiže sú bohaté na tuk, prípadne aj cukor. Patria sem aj potraviny s vysokým obsahom tuku bohatého na nasýtené mastné kyseliny, trans mastné kyseliny a cholesterol. Striedmo treba pristupovať aj k červenému mäsu a údeninám z neho pripravených. Netreba tiež variť z potravín s vysokým obsahom cukru a s vysokým glykemickým indexom.

Stop veľkým porciám


V rámci správneho stravovania je vhodné vyvarovať sa veľkým porciám jedál a dodržiavať pitný režim. Odporúča sa tiež jesť normálne a nie rýchlo, pričom stravovanie má byť pravidelné a nie nárazovité. Strava by mala byť zložená z viac rastlinných ako živočíšnych potravín, pozor treba dávať i na obsah tuku a cholesterolu.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Odborníci preto odporúčajú konzumovať rozmanité potraviny, ako aj obmedziť množstvo kuchynskej soli na päť gramov denne. Strava by mala byť založená na potravinách s vysokým obsahom sacharidov, ovocí, zelenine, zemiakoch a strukovinách.

Odporúča sa vyvarovať vysmážaniu, grilovaniu nad otvoreným ohňom a alkoholickým nápojom.

Komentáre