Zdravie

Koľko z 12 rizikových faktorov srdcovocievnych ochorení sa týka vás?

"Podľa kardiológov Slováci často podceňujú mnohé rizikové faktory, ktoré môžu sami ovplyvniť, čím si môžu skracovať život."

Alena Klepochová, 5. februára 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Srdcovocievne ochorenia sa stali v ostatných desaťročiach najčastejšou príčinou úmrtnosti obyvateľov všetkých rozvinutých krajín sveta a Slovensko nie je výnimkou. Pojem srdcovocievne ochorenia sa používa ako spoločný názov pre choroby, ktorých príčinou je hromadenie usadenín v cievach, čím sa steny ciev stenčujú a strácajú svoju ohybnosť, zužuje sa ich priesvit, a to bráni správnemu prúdeniu krvi k orgánom a tkanivám. Iné typy ochorení srdca môžu byť spôsobené nepravidelným srdcovým rytmom, vrodenými poruchami srdca či poškodením srdcových chlopní.

Kardiovaskulárne ochorenia spôsobujú až 40 percent všetkých úmrtí v Európskej únii, majú na svedomí viac životov ako rakovina, úrazy a infekčné choroby dohromady. V súčasnosti úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia výrazne klesá, a to aj v krajinách, v ktorých bola ešte začiatkom 21. storočia neustále na vzostupe. V niektorých krajinách klesla dokonca o viac ako 50 percent, napríklad Island, Nórsko, v iných minimálne o 10 percent.

Negatívny trend na Slovensku


„Choroby srdca a ciev sú na Slovensku už dlhé roky a desaťročia najčastejšou príčinou úmrtí, aktuálne tvoria podľa posledných štatistík okolo 53 percent. Druhým najčastejším sú nádorové ochorenia, ktorých je niečo menej ako 30 percent. Nie je to výnimočná situácia, je to tak vo väčšine rozvinutých krajín. S čím na Slovensku nie sme spokojní je, že sa nám nedarí dostatočne zvrátiť trend pretrvávania tejto vysokej úmrtnosti. Častokrát sa podceňujú rizikové faktory, ktoré vieme ovplyvniť. Chorí pacienti naďalej fajčia, nesnažia sa znížiť svoju hmotnosť, často sú neporiadni v dodržiavaní liečebných opatrení, užívaní liekov. Myslím si , že Slovensko potrebuje na strane pacientov viac individuálnej zodpovednosti a na obidvoch stranách potrebujeme viac dôvery medzi lekármi a pacientmi,“ povedal kardiológ prof. MUDr. Robert Hatala, CSc. z novovzniknutej Únie pre zdravšie srdce. Tú založili slovenské lekárske kapacity spolu s pacientmi, aby negatívny trend v chorobnosti a úmrtnosti na srdcovocievne ochorenia zvrátili.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Milióny úderov za život


Ľudské srdce je dokonale fungujúci dutý sval, ktorý dokáže pracovať bez prestávky 24 hodín denne po celý život. Srdce sa pritom stiahne asi neuveriteľných 100 000 krát denne. Každý deň srdce prečerpá viac ako 7000 litrov krvi. Za minútu srdce prečerpá asi 5 litrov krvi.

Len mozgom napríklad prejde každú minútu asi 750 ml krvi. Naše srdce za celý život vykoná viac ako 2,5 miliardy úderov. Zdravé srdce je veľké ako päsť, meria asi 14 cm. Nachádza sa mierne vľavo od hrudnej kosti. U mužov váži asi 340 g, u žien o niečo menej.

Na to, aby naše srdce pracovalo správne a dlho, sa však o neho musíme starať. Negatívne ho môžu ovplyvňovať viaceré faktory, napríklad obezita či fajčenie. Odborníci pripravili zoznam rizikových faktorov, ktoré zvyšujú riziko srdcovocievnych ochorení. Zistite, či sa tieto riziká týkajú aj vás.

Rizikové faktory
Vek – srdce s pribúdajúcim vekom prirodzene slabne a zároveň aj cievy môžu byť v staršom veku poškodené alebo zúžené, čo vedie k vyššiemu riziku vzniku srdcovocievnych ochorení.
Pohlavie – muži majú vo všeobecnosti vyššie riziko ochorení srdca ako ženy. Po prechode sa však riziko aj u žien zvyšuje
Rodinná anamnéza
Fajčenie – nikotín sťahuje krvné cievy a zároveň oxid uhoľnatý v cigaretovom dyme ničí vnútornú výstelku ciev, čo zvyšuje riziko aterosklerózy. Fajčiarom tiež hrozí vyššie riziko srdcového infarktu.
Nesprávne stravovanie – strava bohatá na tuky, soľ a cholesterol môže prispieť k vzniku srdcovocievnych ochorení.
Vysoký krvný tlak – neliečený vysoký krvný tlak poškodzuje krvné cievy i srdce.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi
Diabetes – cukrovka zvyšuje riziko vzniku ochorení srdca
Obezita – vysoká hmotnosť obyčajne zhoršuje „účinok“ iných rizikových faktorov.
Nedostatok fyzickej aktivity – málo pohybu zvyšuje riziko mnohých ochorení srdca a tiež podporuje pôsobenie iných rizikových faktorov.
Stres – dlhodobý intenzívny stres postupne ničí krvné cievy a tiež zhoršuje účinky iných rizikových faktorov.
Zlá hygiena – nedostatočná hygiena prináša vyššie riziko vírusových i bakteriálnych infekcií, ktoré môžu napadnúť aj srdce, najmä ak už je oslabené nejakým ochorením alebo inými rizikovými faktormi.

Komentáre