Zdravie

Môže nám hlasná hudba cez slúchadlá poškodiť sluch?

"Sluchový orgán je zložitý a preto aj veľmi citlivý na vnútorné aj vonkajšie podnety, hlavne na hluk."

Alena Klepochová, 8. januára 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Sluch je druhým najdôležitejším zmyslom po zraku. Napriek tomu, mnohí z nás k nemu tak nepristupujú a berú ho ako samozrejmosť. To sa však môže v budúcnosti vypomstiť, keďže sluchový orgán je zložitý, a preto aj veľmi citlivý na vnútorné aj vonkajšie podnety, hlavne na hluk.

Vo všeobecnosti teoreticky platí, že počúvanie hudby do 80 decibelov (jednotka hluku) možno považovať za bezpečné z hľadiska sluchu. Zdravotné riziká vznikajú pri hudbe hlasnejšej. Hranica zdravotného rizika závisí na intenzite hluku a čase vystavenia.

"V záujme nezvyšovania expozície, každý vzostup o 3 decibely musí byť kompenzovaný skrátením času počúvania na polovicu. Napríklad expozícia 80 decibelov počas jednej hodiny za deň je ekvivalentná 83 decibelom počas 30 minút za deň, alebo 86 decibelom počas 15 minút za deň- za predpokladu, že tieto expozície hluku (zvuku) sa opakujú počas dlhého obdobia. Zjednodušene povedané - pri dlhom a častom počúvaní hlasnej hudby zo slúchadiel riskuje človek, že si poškodí sluch“, povedala MUDr. Eleonóra Fabiánová, vedúca Oddelenie zdravotných rizík, chemických a biologických faktorov a genetickej toxikológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

Jednotný bezpečný limit neexistuje


Podľa odborníkov stanoviť bezpečný limit z hľadiska hlasitosti a dĺžky počúvania je veľmi ťažké vzhľadom na veľa pôsobiacich faktorov. Okrem typu a kvality slúchadiel ide aj o individuálne rozdiely v citlivosti jedincov na hluk. Ako priblížila MUDr. Fabiánová, jedna zo štúdií napríklad preukázala, že ženy v porovnaní s mužmi vnímajú hlasnejšiu hudbu ako viac nebezpečnú.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
„ Dôležité je uvedomiť si, že dočasné poškodenie sluchu môže vyústiť do jeho trvalého poškodenia pri opakovanom intenzívnom zaťažovaní. Okrem sluchových účinkov, ktoré sa prejavujú po dlhodobom vystavení hluku o intenzite 85 decibelov a viac, existujú závažné mimosluchové účinky hluku pri nižších hladinách intenzity hluku ( pod 80 decibelov) spôsobené neurovegetatívnym dráždením, vyvolávaním stresu s následnými zmenami na zdravotnom stave. Pri dlhodobom vystavení hluku sú najviac časté bolesti hlavy, poruchy sústredenia sa, zhoršenie pamäti, bolesti žalúdka, zvýšenie tlaku krvi a podobne," upozornila.

Aké slúchadlá sú najlepšie?


Čo sa týka otázky, či radšej používať slúchadlá zasunuté do uší alebo s mostíkom cez hlavu len prekrývajúce uši, neexistuje jednoznačná odpoveď. Ako pripomenula lekárka, kvalita osobných slúchadiel sa výrazne líši podľa výrobcov.

Zaťaženie zvukom, teda hlukom, záleží od spôsobu založenia slúchadiel samotným poslucháčom, alebo od hĺbky vloženia vkladacích slúchadiel do zvukovodu. Zaťaženie hlukom závisí však najmä od intenzity hluku a od výšky tónov.

Komentáre