Zdravie

Slnečné lúče môžu byť nebezpečné. Viete ako si vybrať opaľovací krém?

"Niekedy stačí aj jedno nezodpovedné spálenie sa a spôsobíte si trvalý kožný problém."

Monika Radošovská, 5. júna 2018 10:00
Ostrov Boracay minulý rok navštívili dva milióny turistov. Archívna snímka Foto: TASR/AP
Na horúce slnečné lúče sa teší snáď každý. Hoci ich naše telo veľmi potrebuje, niekdy vedia byť aj nebezpečné a v letných mesiacoch je potrebné chrániť sa pred nimi. Každý z nás je iný, a to musíme pri výbere ochranného krému zohľadniť. Poradíme vám, podľa čoho si ho môžete vybrať.

Ak sa chcete ochrániť pred nepríjemnosťami ako je predčasné starnutie kože, pigmentové škvrny či boľavé spálenie, určite výber opaľovacieho krému nepodceňte. Niekedy stačí aj jedno nezodpovedné spálenie sa a spôsobíte si trvalý kožný problém.

Každý typ pleti si vyžaduje inú starostlivosť


Vo všeobecnosti platí pravidlo: čím silnejší faktor, tým lepšie pre vás. Zároveň treba myslieť na to, že čím máte bledšiu pokožku, tým viac môžete pokaziť výberom opaľovacieho krému s nízkym ochranným faktorom. Ľudia s veľmi bledou pokožkou by mali rozhodne siahnuť po 50+, pričom to platí aj pre deti.


AKÝ STE FOTOTYP?

FOTOTYP 1: ryšavé, svetlé až biele vlasy, svetlá pokožka a pehy, neopáli sa, iba spáli - ochranný faktor na Slovensku 20 – 30, pri mori 50+.
FOTOTYP 2: svetlé, blond vlasy, svetlá pokožka, modré, zelené alebo šedé oči, mierne sa opáli, ale je náchylný na spálenie - Na Slovensku faktor 20, pri mori 40.
FOTOTYP 3: svetlohnedé vlasy a pokožka, hnedé oči, opálenie mierne, stupeň ochrany faktor 15 pri mori 25.
FOTOTYP 4: hnedé vlasy, hnedá pokožka, spálenie ojedinelé, opálenie intenzívne, faktor ochrany na Slovensku 15, pri mori aspoň 20.
FOTOTYP 5: vlasy čierne, pokožka čierna, opálenie intenzívne, nikdy sa nespáli, napriek tomu by mal používať stupeň ochrany aspoň 10.



Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Miera ochrany sa mení aj podľa destinácie


V prípade letných dovoleniek je dobré dodržiavať pravidlo 50+ aj pre tmavšie typy pokožky. Jednoducho, čím pôjdete bližšie k rovníku, tým silnejšiemu slnečnému žiareniu budete vystavovať vašu pokožku. Rovnaký princíp uplatňujte aj v prípade, že pôjdete do hôr – čím vyššie sú položené, tým silnejším krémom by ste sa mali natrieť. Ochranný faktor znižuje aj voda, pri tej morskej to platí dvojnásobne.

Pozor aj na značky UVA a UVB


Okrem značky SPF (Sun protection factor), ktorá odkazuje na ochranný faktor opaľovacieho krému, by ste na ňom mali skontrolovať aj skratky UVA a UVB. Škodlivé UVA žiarenie spôsobuje predčasné starnutie pokožky a vysušovanie, UVB má na svedomí spálenie kože. Aby vás krém úspešne chránil, mal by bojovať aj proti týmto dvom žiareniam.

Komentáre