Zdravie

Silvestrovský návod: Takto odpálite ohňostroj a vyhnete sa opici

"Alkohol dehydruje organizmus a odoberá mu potrebné minerály."

Alena Klepochová, 30. decembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš


Oslavy Silvestra sú pre telo mnohých ľudí záťažou. Málo spánku, alkohol, hlučná hudba, množstvo jedla, to všetko našej telesnej schránke veľmi neprospieva. Základom je sa po takejto noci dobre vyspať, keďže počas spánku prebiehajú v tele reakcie, vďaka ktorým dochádza k celkovej regenerácii organizmu.

Silvestrovské menu v podobe kapustnice, údeného či majonézového šalátu spolu s alkoholickými nápojmi určite nepatrí do kategórie najzdravších. Pokiaľ máme svoje telo radi, treba dať na ďalší deň radšej prednosť zelenine, ovociu a pridať zdravé tuky ako rybí tuk, kokosový olej, orechy či semená. Takouto odľahčenou stravou dokážeme telu doplniť potrebné vitamíny a minerály, vďaka ktorým bude proces regenerácie oveľa rýchlejší.

Dôležité je tiež dodržať pitný režim. Koniec koncov, pocit smädu sa väčšinou po prehýrenej noci prihlási hneď ráno sám. Alkohol totiž dehydruje organizmus a odoberá mu potrebné minerály. Dôležitý je predovšetkým horčík. Podporuje regeneráciu svalov, je nevyhnutný pre bunkové procesy a pomáha predchádzať únave. V rámci regenerácie zo silvestrovských osláv sa odporúča aj pohyb na čerstvom vzduchu a relax. Ten neuškodí následne aj počas ostatných dní v roku.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Pozor na alkohol v zime


Príchod nového roka mnohí ľudia oslavujú v uliciach miest či na horách. Mestá a obce nedovoľujú počas bežných dní konzumáciu alkoholu na verejnosti, Silvester či iné výnimočné udalosti sú však výnimkou. Na alkohol však ľudský organizmus reaguje vonku inak ako vnútri. Pri požívaní alkoholických nápojov vonku v zime môže dôjsť k zdravotným problémom.

Hrozí, že človek neodhadne množstvo vypitého alkoholu a zaspí alebo stratí vedomie. Tento problém sa nedotýka iba bezdomovcov, ale aj bežných ľudí, ktorí sa domov vracajú zo silvestrovských osláv. Človek si môže niekde sadnúť na lavičku, zaspí a zomrie. Normálne by človek mráz prežil, ale keď je opitý, veľmi ľahko príde k podchladeniu.
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nebezpečná zábava


Silvestrovská zábava sa spája aj s odpaľovaním pyrotechniky. Záchranári každý rok zaznamenávajú prípady, keď následkom nesprávneho zaobchádzania s pyrotechnikou došlo k ublíženiu na zdraví z nedbanlivosti. Preto, pokiaľ chcete započať nový rok v zdraví a so všetkými prstami či končatinami, treba pamätať pri odpaľovaní na bezpečnú vzdialenosť od inej pyrotechniky. "V prípade, že ste blízko zapálených pyrotechnických predmetov, mali by ste si chrániť zrak pred iskrami, respektíve možným rozprsknutím zlože," uvádza Slovenská obchodná inšpekcia.

V blízkosti odpaľovaných ohňostrojov či petárd by sa nemali pohybovať malé deti. Pyrotechnika by sa nemala používať v uzatvorených priestoroch, v blízkosti nemocníc a kostolov, detských zariadení, domovov dôchodcov, škôl, liečební a pri športových podujatiach. Rakety by sa pred odpálením nemali zapichovať do zeme alebo snehu, ale vložiť do fľaše naplnenej pieskom. Nikdy ich neodpaľujte v blízkosti objektov alebo pod stromami, ale len na voľnom priestranstve tak, aby neohrozovali druhých ľudí.

Komentáre