Zdravie

S inkontinenciou dokáže žiť každý

"Pod inkontinenciou sa v odborných kruhoch rozumie samovoľný, vôľou neovplyvniteľný únik moču."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 4. septembra 2014 14:04
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer
Príčiny tejto poruchy sú rôzne - súvisia s množstvom ďalších chorôb, ktorými môžu byť vrodené ťažkosti a vo vyššom veku aj dlhodobo neliečené choroby. Ale spôsobuje ju aj množstvo ďalších rizikových faktorov a stavov.

Samovoľný únik moču postihuje ľudí v rôznom veku. Často sa stáva, že zistenie tejto diagnózy má u pacientov za následok psychickú traumu. Často totiž nezvládajú skutočnosť, že táto chúlostivá téma sa ich priamo dotýka. Našťastie existuje množstvo spoločností, ktoré im ponúkajú šancu vrátiť sa plnohodnotne späť do každodenného života.

V prvom rade je však nutné, aby navštívili lekára a zverili sa mu s problémami. Ide o prvý a výrazný krok v prekonaní inkontinencie vôbec. Počas návštevy buďte otvorený a poskytujte lekárovi čo najviac informácií. Takto bude vedieť navrhnúť najvhodnejšiu liečbu. Lekár vás môže po rozhovore nasmerovať k špecialistovi – urológovi. Keďže samotné prejavy nie sú dostačujúce na to, aby sa stanovila diagnóza, pravdepodobne budú odporúčané aj odborné vyšetrenia a rôzne testy, ktorých výsledky umožňujú výber najlepšieho spôsobu liečby.

V bežnom živote sa mnohí ľudia trpiaci inkontinenciou stránia spoločnosti a zbytočne tak prepadajú depresiám. Strach zo samovoľného úniku moču a následný nepríjemný zápach vedú k pocitom úzkosti a hanby. Napriek tomu je nutné, aby sme sa pred svetom neuzatvárali“ hovorí Radoslav Hnát zo spoločnosti Bella.

Na trhu je dostupných množstvo savých produktov na inkontinenciu, vďaka ktorým osoby trpiace únikom moču môžu získať späť stratené sebavedomie. Tieto produkty majú širokú paletu savosti a rozmerov, aby zabezpečili pri každom stupni inkontinencie bezpečnosť pri zachovaní diskrétnosti. Medzi takéto patria aj zdravotnícke pomôcky z rady Seni. Takisto pomôže pár praktických rád, ktoré nájdete tu.

Druhy inkontinencie:


- Stresová inkontinencia
- Urgentná inkontinencia
- Nočná inkontinencia
- Trvalá inkontinencia
- Reflexná inkontinencia
- Inkontinencia z preťaženia
- Extrauretrálna inkontinencia
- Nedefinovaná inkontinencia
- Iné typy inkontinencie

Viac informácií o inkontinencii nájdete na stránke spoločnosti Bella.

Komentáre