Zdravie

Muži pozor! Rakovina prostaty môže prebiehať aj bez príznakov

"Medzi problémy, ktoré môžu vypovedať o karcinóme prostaty, patria ťažkosti s močením, časté či urgentné močenie či nutkanie na močenie."

Alena Klepochová, 10. februára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Karcinóm prostaty, ktorý sa ročne diagnostikuje u stoviek slovenských mužov, nemá v prvotných štádiách ochorenia žiadne príznaky. Netreba preto podceňovať význam preventívnych prehliadok, ktoré hradia zdravotné poisťovne. Tie by mal v trojročných cykloch absolvovať každý muž nad 50 rokov. V prípade pozitívnej anamnézy sa odporúča začať s prevenciu už od 45 rokov. Aj v súčasnosti niektorí muži prichádzajú k lekárovi neskoro s rozvinutým ochorením, bolesťami a metastázami.

Prostata je súčasťou pohlavných orgánov muža. Je to žľaza veľkosti gaštana, ktorá obaľuje močovú rúru na jej začiatku. Úlohou prostaty je produkovať látky slúžiace na výživu a lepší pohyb spermií. Mnohé ťažkosti ľudia pripisujú starnutiu, podceňujú príznaky, prichádzajú neskoro, tradičný postoj slovenského muža k ťažkostiam, vyhľadá lekára, až keď je neskoro.


Podobné príznaky má aj nezhubné zväčšenie prostaty


Medzi problémy, ktoré môžu vypovedať o karcinóme prostaty patria ťažkosti s močením, časté či urgentné močenie či nutkanie na močenie. Rovnaké príznaky však môžu poukazovať aj na nezhubné zväčšenie prostaty, ktorým trpí asi polovicu mužov nad 50 rokov.

Takzvaná benígna prostatická hyperplázia je spôsobená zväčšovaním prostaty okolo močovej rúry a môže sa podpísať pod vznik symptómov dolných močových ciest. Tie sa prejavujú častým močením, slabým prúdom moču či namáhavým a prerušovaním močením. Uvedené príznaky tiež môžu vypovedať o problémoch močového mechúra alebo obličiek.

Správnu diagnózu určí lekár urológ. Karcinóm prostaty je tretím najrozšírenejším onkologickým ochorením u slovenských mužov. Väčšinou sa diagnostikuje u mužov nad 50 rokov, u mladších je veľmi zriedkavý. Liečba závisí od štádia ochorenia, veku pacienta a jeho želania.
Máte niektorý z príznakov karcinómu prostaty? Zistite v preventívnom teste Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
1. Je pre vás začiatok močenia problematický, nie ste schopní kompletne sa vyprázdniť?
ÁNO
NIE
2. Močíte často, najmä v noci?
ÁNO
NIE
3. Bolí a páli vás pri močení?
ÁNO
NIE
4. Máte niekedy v moči prímes krvi?
ÁNO
NIE
5. Máte chronické bolesti dolnej časti chrbta, panvy a hornej časti stehien?
ÁNO
NIE

Vyhodnotenie
0 áno

Nemáte žiadny z príznakov tohto ochorenia.
1 áno
Ak trpíte niektorým zo spomínaných príznakov, mali by ste navštíviť urológa.
2 - 3 áno
Je dôležité odlíšiť benígnu hyperpláziu prostaty od zhubného nádoru prostaty, príznaky môžu byť v mnohom podobné, neodkladajte návštevu urológa.
4 - 5 áno
Ak máte všetky príznaky spomínané v teste, mali by ste ísť k urológovi čo najskôr.

Komentáre