Zdravie

Pred diétou a detoxom sa najskôr uistite, v akom stave je vaša pečeň

"Keď detox a diéta nezaberá, prichádza demotivácia. Príčinou neúspechu ale môže byť napríklad bezpríznaková stukovatená pečeň, ktorá nebolí a čoraz častejšie postihuje i mladšiu generáciu."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 22. februára 2022 11:26
Ilustračné foto Foto: Unsplash
Práve tieto dni ukazujú, ako vážne sme zobrali novoročné výzvy. Zostať pri nich aj vo februári a počas ďalších mesiacov je totiž oveľa náročnejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. A tak niektorí sa síce držia svojich plánov a cieľov, mnohí už od nich upustili a ďalšia skupina aktuálne „bojuje“ sama so sebou, so svojou motiváciou a svojím telom. V tomto období sa čoraz viac skloňuje slovíčko detox či diéta – niektorí sa zveria do rúk profesionálov a svoj program konzultujú nielen s trénerom, ale aj lekárom. Aby bol akýkoľvek diétny program účinný a aj detox tela mal zmysel, musíme sa pozrieť na to, ako je na tom naše telo zvnútra. A tu prichádza na rad pečeň.

Nepodceňte to, čo vás nebolí
Prečo je pred začatím diétneho programu potrebné pozrieť sa na svoju pečeň a prečo sa predtým, ako začneme s akoukoľvek diétou, máme najskôr zamerať na detox pečene? „Keď chceme, aby naše telo správne fungovalo, aby sme dobre vyzerali a rovnako dobre sa cítili, je veľmi dôležité začať na správnom konci - teda zvnútra. Žiadna návšteva kozmetičky, ani tá najkvalitnejšia pleťová maska nedokáže vyčarovať krásnu pokožku, pokiaľ nebudeme mať najdôležitejší očistný orgán - pečeň v poriadku,“ hovorí na začiatok všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.

Pečeň by sme podľa lekárky mohli prirovnať k veľkej zložitej továrni, v ktorej sa na jednotlivých úsekoch intenzívne a nepretržito pracuje. „Všetky práce sú rovnako dôležité a nenahraditeľné, ak však nebude všade čistota a poriadok, výsledný efekt nebude uspokojivý. Musíme teda zabezpečiť čisté, zdravé a nepoškodené priestory, ich dostatočné upratovanie a udržiavanie kvalitnými prostriedkami, funkčnú čističku a len v takom prípade sa nám investícia vráti v podobe dokonale fungujúceho systému a bezchybných výsledných produktov,“ pokračuje ďalej Baranová.

A práve rovnako funguje aj samotná pečeň, keďže podľa Baranovej len v zdravých a nepoškodených bunkách (hepatocytoch), ktoré sú navyše udržiavané „čisté“ a v dobrom stave, môžu prebiehať procesy, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie celého orgánu a následne organizmu.

Benefity pečene sú známe už dávno. Nenahraditeľná časť nášho organizmu a superman medzi jednotlivými orgánmi v ľudskom tele, ktorému vďačíme za množstvo dôležitých funkcií. Na svojich pleciach si tak nesie veľa zodpovednosti. „Dalo by sa tiež povedať, že pečeň je akýmsi „nadradeným“ orgánom v brušnej dutine a to nielen anatomickým umiestnením, veľkosťou, ale aj zodpovednosťou za množstvo prebiehajúcich funkcií. Mohli by sme povedať, že má svoj tráviaci systém, imunitný systém, endokrinný systém, exokrinné a mnohé ďalšie funkcie, ktorých porucha sa premietne na rôznych úrovniach fungovania celého organizmu. A práve preto je dôležité začať „upratovať“ práve tu,“ hovorí ďalej všeobecná lekárka.

Keď pečeň volá o pomoc...
Ľudské telo nám dáva rôzne podnety, upozorňuje nás, že niečo nie je v poriadku. Lekárka rovnako upozorňuje, že neraz človek ani netuší, že signály, ktoré nám týmto spôsobom telo vysiela, sú vlastne volaním pečene o pomoc. „Veľmi častým ochorením, respektíve dôvodom porúch funkcie pečene nielen v našich končinách je práve nealkoholická steatóza pečene - stukovatenie pečeňových buniek. Nahromadenie tuku môže mať za následok poruchu funkcie tohto dôležitého orgánu,“ vysvetľuje konkrétnejšie Baranová.

Ako je to ale s pečeňou a ako najčastejšie ľudské telo signalizuje, že pečeň potrebuje očistu a ako môže človek spozorovať, že má pečeň zanesenú tukom? „V úvodných fázach dokonca obvykle prebieha skryto a bez viditeľných príznakov, postupne príznaky, ktoré upozorňujú na problém s pečeňou, môžu byť len nešpecifické a minimálne - celková únava, malátnosť, nevýkonnosť, svalová slabosť, tráviace ťažkosti (nafukovanie, plynatosť, kŕče, bolesti brucha alebo tlak - prevažne pod pravým rebrovým oblúkom, príp. v nadbruší), pocit ťažoby, plnosti, nevoľnosť, poruchy vyprázdňovania,“ vymenúva problémy, ktoré signalizujú poruchy pečene, lekárka.

A kedy už bije pečeň na poplach? „Ak sa pridružia kožné problémy, poruchy imunitného systému, hormonálna nerovnováha, opuchy, je to bitie pečene na poplach a najvyšší čas nielen zamyslieť sa, ale konať,“ varuje MUDr. Diana Baranová.


Foto: MUDr. Diana Baranová, všeobecná lekárka pre dospelých

Najčastejšou príčinou steatózy je podľa nej práve výsledok „blahobytného“ spôsobu života, sprevádzaný nedostatkom pobybovej aktivity a nadmerným prísunom cukru a tučných, mastných, ťažkých jedál - teda tukov a mastných kyselín - celkovo zlá a nesprávna životospráva. „Rizikový faktor predstavuje obezita, cukrovka, poruchy metabolizmu tukov - typický pacient s metabolickým syndrómom alebo syndrómom X.

Diagnostikovaný je vtedy, ak osoba spĺňa tri a viac z nasledujúcich podmienok. A teda centrálna alebo brušná obezita - obvod pása u mužov viac ako 102cm, u žien viac ako 88 cm, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, vysoká hladina triacylglycerolov a nízka hladina HDL cholesterolu,“ vyratúva Baranová možné rizikové faktory.

A pýtate sa, kedy môže vzniknúť steatóza ako sekundárne ochorenie? Môže ju vyvolať iné ochorenie, ale aj užívanie liekov, v neposlednom rade i konzumácia alkoholu. Zriedkavejšie však môže byť problémom aj drastické chudnutie. „Sekundárne môže vzniknúť steatóza ako následok nejakej choroby alebo vplyvom vonkajšieho prostredia, napríklad vplyvom liekov (analgetiká, anaboliká, nesteroidné antiflogistiká, antiepileptiká...), toxické látky, akými sú organické rozpúšťadlá alebo ťažké kovy, no aj alkohol. V menšom meradle sa môže vyskytnúť naopak aj pri náhlom a drastickom úbytku váhy, čo spôsobuje masívnu mobilizáciu tukových zásob z oblasti brušného a podkožného tuku, ktorý sa následne musí spracovať v pečeni,“ opisuje možnosti, ako si privodiť ochorenie MUDr. Diana Baranová.

Na slovíčko o zdravej strave. Pečeň sa nám poďakuje
Všeobecne ľudia poznajú, že bez zdravého jedálnička a dostatočného pohybu svojmu telu nepomôžu. A rovnako je to i s pečeňou. A ak hovoríme o zdraví na tanieri – treba sa pozrieť aj na to, čo na tanier v takomto prípade nepatrí, najmä ak potrebujeme dôležitý orgán v tele zregenerovať. „Alfou a omegou pri snahe o udržanie zdravia pečene a v konečnom dôsledku zdravia celého organizmu je pestrá a vyvážená strava s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, zdravých tukov a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukciou telesnej hmotnosti. Ak však chceme naštartovať regeneračné procesy, nemali by sme zabúdať, že niektoré jedlá a nápoje by sme mali úplne vynechať alebo aspoň výrazne obmedziť,“ hovorí Baranová.

Podľa lekárky ide hlavne o potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Vyprážané jedlá, jedlá rýchleho občerstvenia s nedostatočnou výživovou hodnotou, či málo tepelne upravené potraviny nie sú rozhodne vhodnou voľbou. Taktiež konzumácia alkoholu by mala byť zredukovaná skutočne na minimum. Netreba zabúdať aj na pitný režim. „Dôležitý je aj prísun tekutín - avšak tých správnych, najideálnejšia je čistá voda, bylinkové čaje, v menšej miere aj zriedené ovocné či zeleninové šťavy,“ pokračuje ďalej MUDr. Diana Baranová.

Ak už aj vieme, čo na tanier patrí, nepodceňte prípravu jedál. Rovnaký názor ma aj lekárka, podľa ktorej je najideálnejšie pripravovať pokrmy len varením alebo dusením v pare, prípadne s pridaním malého množstva tuku.

Ak pacient trpí poruchou pečene, musí pozorne zvážiť, ktorú potravinu môže skonzumovať, a tak sa vyvarovať tým, ktoré mu škodia. Zároveň je takéto nastavenie vhodné pre všetkých, ktorí si chcú svoju pečeň udržať „fit“. „Medzi najvhodnejšie potraviny, ktoré odporúčam dlhodobo konzumovať pacientom s poruchami pečene, aj tým, ktorí si chcú udržať zdravú pečeň patria nízkotučné mliečne výrobky- tvaroh, jogurty, kvalitné mäso/skôr hydina, králik/ a ryby, ovocie, zelenina, zdravé tuky - olivový olej. Naopak, medzi nevhodné alebo neodporúčané patria nezdravé tuky - slanina, údeniny, tučné mäso, syry a smotanové mliečne výrobky, vajcia, majonéza, ostré koreniny a samozrejme- sladené nápoje. Zároveň je potrebné vylúčiť pôsobenie toxických látok na pečeň, ako sú napríklad nevhodné lieky a alkohol,“ hovorí Baranová.

Esenciálne fosfolipidy pôsobia na niekoľkých úrovniach
Regenerácia pečene je dôležitá aj podľa všeobecnej lekárky. Fosfolipidy sú malí pomocníci namáhanej pečene. A ako konkrétne môžu pri regenerácií pečene pomôcť? Funkcia pečene je podľa všeobecnej lekárky priamo naviazaná na vonkajší obal, tzv. membránu jej buniek (hepatocytov), ktorá je zložená z dvojvrstvy fosfolipidov. Z nich má najvyššie zastúpenie fosfatidylcholín. „Práve membrána pečeňovej bunky je miestom prvotného pôsobenia esenciálnych fosfolipidov (EPL), ktoré ako svoju hlavnú zložku obsahujú vysoko purifikovaný extrakt molekúl polyenyl-fosfatidylcholínu zo sóje,“ vysvetľuje Baranová.

Esenciálne fosfolipidy podľa nej pôsobia v pečeni viacerými mechanizmami a na viacerých úrovniach. „Jednými z najdôležitejších mechanizmov sú obnova fyziologickej (pôvodnej) stavby bunkových membrán tým, že sa do nich v nezmenenej forme zabudujú a tým priamo spôsobia zmeny v ich lipidovom zložení a následné zvýšenie fluidity, t.j. uvoľnenie hustoty týchto membrán,“ opisuje prvú úroveň MUDr. Baranová.

V dôsledku toho nastáva urýchlenie látkovej výmeny, ktorá na nich prebieha a je základným predpokladom správneho fungovania pečeňovej bunky. Vďaka náprave stavby membrán „esenciálne fosfolipdy pôsobia proti negatívnym účinkom zvýšenej hladiny vnútrobunkového cholesterolu, ktorá je pre pacientov so steatózou typická. V pečeni postihnutej steatózou býva utlmená tzv. beta oxidácia mastných kyselín, čo u chorých prispieva k poškodzovaniu pečeňových buniek,“ vyratúva lekárka a zároveň dodáva, že esenciálne fosfolipidy sú schopné betaoxidáciu znovu zvýšiť. Taktiež potvrdzuje, že efekt podávania tzv. esenciálnych fosfolipidov u pacientov s chorobami pečene je predmetom niekoľkých desiatok štúdií už takmer 35 rokov. „Za túto dobu sa podarilo spoľahlivo preukázať ich účinnosť a zároveň neboli pozorované žiadne nežiaduce toxické účinky ich podávania. U pacientov pri pravidelnom užívaní došlo nielen k ústupu klinických prejavov, ale zlepšenie bolo pozorovateľné aj pri ultrazvukovom a CT vyšetrení a došlo aj k pozitívnym zmenám v pečeňových testoch a histologických nálezoch. Odporúčané je užívanie 1800 mg denne počas aspoň jedného až troch mesiacov,“ uzatvára všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.



Kde môžeme nájsť tieto fosfolipidy?
Voľnopredajný liek Essentiale® 300 mg obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy, ktoré sú takmer identické ako fosfolipidy membrán pečeňových buniek. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, sú takto podané fosfolipidy prednostne využívané pečeňovými bunkami a zabudovávané do ich bunkovej membrány. Tým prispievajú k obnove štruktúry a funkcií pečeňových buniek. Vďaka tomu následne dochádza k urýchľovaniu regenerácie pečeňových buniek, úprave rovnováhy krvných tukov a stabilizácii žlče. Spomínaný liek môžu užívať deti od 12 rokov (cca 43 kg), doba liečby nie je časovo obmedzená.

Komentáre