Zdravie

Pacientka: Je to môj Parkinson, nikomu ho nedám

"Parkinsonovu chorobu ťažko znášajú najmä tí, ktorí sa za ňu hanbia."

TASR, 15. apríla 2017 12:00
Predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko Katarína Félixová rozprávala v Tablet.TV o svojej chorobe. Foto: Tablet.TV
Keď mala 40 rokov, diagnostikovali jej Parkinsonovu chorobu. Zhruba dva až tri roky predtým mala už ale predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko zdravotné problémy. Lekári nevedeli určiť diagnózu, mysleli si, že ide o zaseknutý nerv či o mozgovú príhodu. „Ostala som spomalená, mala som ťažkopádne pohyby. Mala som pocit, že mám kratšiu pravú ruku. Nevedela som ju používať tak, ako som ju bežne používala, rapídne sa mi zhoršilo písmo,“ opisuje počiatočné príznaky pani Félixová.

Pohyblivé schody radšej obchádza


Pacienti s Parkinsonom bojujú v bežnom živote s rôznymi prekážkami. „Napríklad zasúvacie dvere na fotobunku. Ja stuhnem, postojím, dvere sa otvoria, pokiaľ sa naštartujem, tak sa mi zase zavrú pred nosom. A takisto je problém vystúpiť na pohyblivé schody,“ hovorí Félixová. Vysvetľuje, že radšej obíde pol sveta, len aby nemusela ísť pohyblivými schodmi.



ODPORÚČAME TIEŽ: Lekári vedia vypnúť prejavy Parkinsonovej choroby stimuláciou mozgu

Chorobu treba prijať


Predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko je aktuálne nastavená na liekovú liečbu, ktorá sa musí brať pravidelne. Choroba sa vyliečiť nedá.

Na otázku, ako sa dá vyrovnať s Parkinsonovou chorobou, odpovedá pani Félixová tak, že ju treba prijať. „Naučiť sa s tým žiť. Nedá sa proti tomu bojovať. Lebo bojovať - ako? Že ho zatajím? Vidieť to na mne“, hovorí. Dodáva aj to, že ťažko chorobu znášajú najmä tí, ktorí sa za ňu hanbia. „Treba to prijať a zobrať to ako svoju súčasť, že to patrí ku mne. Je to môj Parkinson, nikomu ho nedám a hotovo,“ vysvetľuje.

Celý rozhovor pri príležitosti 11. apríla – Svetového dňa Parkinsonovej choroby - si pozrite v relácii Zdravie s Karolínou Lacovou.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Ľudia sa s autizmom rodia. Očkovanie môže byť spúšťač, nie príčina
Prečo je ťažšie otehotnieť vo vyššom veku? Kvôli chaosu v bunkách
VIDEO: Poškodený stavec či platnička sú hlavolam,nie však neriešiteľný
Štyri prírodné liečivá, ktoré sú v skutočnosti škodlivé

Komentáre