Zdravie

V tomto ovocí je najviac minerálov a vitamínov

"Ovocie a zelenina by mali mať v našom jedálničku nezastupiteľné miesto, a to nielen preto, že sú súčasťou zdravej výživy."

Alena Klepochová, 19. februára 2014 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann


Odporúčania lekárov aj Svetovej zdravotníckej organizácie WHO hovoria o tom, že každý človek by mal denne zjesť 400 gramov ovocia a zeleniny, čo je asi päť porcií. Realita na Slovensku má však ďaleko od papierového optima, Slováci priemerne zjedia iba polovicu z toho, koľko by mali. V niektorých prípadoch je to aj nič.

Dôvody možno podľa odborníkov hľadať aj v minulosti, keďže obyvatelia stredo- a východoeurópskych krajín neboli v minulosti na konzumáciu ovocia a zeleniny zvyknutí. Jedli sa väčšinou iba jabĺčka či kyslá kapusta. Ponuka je však už teraz oveľa pestrejšia, odporúča sa však aj tak siahať najmä po sezónnej zelenine a ovocí. Tie k nám totiž nemusia cestovať veľké diaľky a dozrievať niekde na diaľniciach.

Ovocie a zelenina by mali mať v našom jedálničku nezastupiteľné miesto. A to nielen preto, že sú súčasťou zdravej výživy, ale najmä preto, že obsahujú vitamíny, minerály či antioxidanty, ktoré naše telo nevyhnutne potrebuje. Ovocie je väčšinou na konzumáciu obľúbenejšie ako zelenina, a to hlavne v prípade detí. Každé obsahuje vitamíny a minerály, niektoré sú však týmito látkami vyslovene preplnené.

Vitamínové bomby


Medzi ovocie s najvyšším obsahom vitamínu C patria malé a nenápadné čierne ríbezle. V 100 gramoch sa nachádza asi 181 miligramov tohto známeho stimulanta imunity. Výborným doktorom je v tomto smere aj kiwi. V 100 gramoch je okolo 93 miligramov. Rovnako môžete siahnuť po jahodách, v ktorých je asi 59 miligramov vitamínu C.
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vitamín E treba zase hľadať v avokáde, ktoré je jeho najbohatšou studnicou. V 100 gramoch ho možno nájsť 2,07 miligramu. Rovnako môžete siahnuť po kiwi, kde je 1,46 miligramu na 100 gramov alebo po čučoriedkach - 1,2 miligramu na 100 gramov.

Vitamín B3 je taktiež najviac zastúpený v avokáde. V 100 gramoch je ho 1,7 miligramu. Asi o polovicu menej je v broskyniach a banánoch.

Dobrý zrak sa zase skrýva v marhuliach, ktoré sú plné vitamínu A. V 100 gramoch možno nájsť viac ako 60 percent dennej odporúčanej dávky. Asi o polovicu menej možno získať z červených grepov alebo mandarínok.


Minerály hľadajte tu

Naše telo potrebuje okrem vitamínov aj spomínané minerály. Aj tie možno nájsť v hojnom zastúpení v niektorých druhoch ovocia. Ak vášmu telu chýba zinok, určite do jedálnička zaraďte avokádo, černice a maliny. Sodík zase možno získať najmä zo žltého melónu, avokáda a kiwi. Horčík je taktiež v avokáde, banánoch a čiernych ríbezliach. Rovnako je to aj v prípade draslíka.

Železo možno prírodnou cestou získať vďaka čiernym ríbezliam, malinám a černiciam. Fluór zase z hrozna, avokáda a jahôd. V prípade vápniku netreba siahať len po mliečnych výrobkoch, dobrými pomocníkmi sú aj čierne ríbezle, pomaranče a mandarinky.

Komentáre