Zdravie

Sedem tipov pre dobrý zrak

"Očiam pomáha zelenina a ovocie, ktoré obsahujú prírodné vitamíny a látky dôležité pre zrak. "

Alena Klepochová, 20. januára 2014 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Hovorí sa, že oči sú najcennejším orgánom ľudského tela a veľa o tom vedeli aj tí najslávnejší maliari histórie. Rembrandt či Claude Monet sa vyrovnávali so sivým zákalom. Van Gogh trpel pravdepodobne zeleným zákalom a Francisco Goya na sklonku života dokonca oslepol.

"Očné chyby a vady netreba podceňovať. Nepriaznivo ovplyvňujú ľudský život a pritom pri včasnej diagnostike sa dajú jednoducho odstrániť respektíve upraviť," povedal MUDr. Peter Žiak, PhD. z martinského očného centra. Jeho odborníci pripravili niekoľko tipov, ako si udržať dobrý zrak.

1. Správne sa stravujte - jedzte veľa zeleniny
Očiam pomáha zelenina a ovocie, ktoré obsahujú prírodné vitamíny a látky dôležité pre zrak. Niekoľko vedeckých štúdii hovorí o tom, že ak zjete denne aspoň tri porcie ovocia, vyhnete sa v starobe väčšine porúch zraku. Je potrebné nezanedbávať všetky druhy vitamínov a hlavne konzumovať vitamíny A, B, C, D a E, ktoré nájdete prevažne v mrkve, zelenej listovej zelenine, citrusových plodoch a rybách - tu sú ešte prítomné aj vhodné takzvané omega 3 mastné kyseliny. Doporučuje sa jesť zeleninu žltej farby pre obsah špeciálnych pigmentov. Takisto sú pre obsah antioxidantov a pigmentov vhodné čučoriedky.
Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

2. Obmedzte fajčenie
Fajčenie cigariet zvyšuje riziko vzniku vekom podmienenej makulárnej degenerácie, ktorá môže viesť k slepote. Fajčenie vás vystavuje väčšiemu riziku straty zraku vo vyššom veku. Čím viac fajčíte, tým väčšie je riziko. Platí to aj v prípade pasívneho fajčenia.

3. Vhodný kofeín
Ak máte syndróm suchého oka, pomôže vám údajne káva. Kofeín má zvyšovať slzivosť a ochraňovať oči pred vysušovaním. Pomôcť si možno aj umelými slzami.

4. Dávajte si pozor hlavne v lete
Oči v lete ohrozuje silné slnečné žiarenie a voľné radikály, spôsobené ultrafialovým žiarením. Chrániť sa môžete dobrými slnečnými okuliarmi.
Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

5. Nepodceňujte prácu s počítačom
Podľa viacerých štúdií pozeranie do monitora zrak neničí. Je však dôležité si uvedomiť, že keď pracujeme a pozeráme sa na monitor, zabúdame žmurkať a oči sa nám tak vysušujú. Zatiaľ čo bežne žmurknete asi 20 ráz za minútu, pri práci s počítačom je to len osemkrát.

6. Pozor na slabé svetlo
Dávajte si pozor a chráňte si oči aj pred slabým svetlom. "Pri čítaní má svetlo dopadať na knihu zhora a spoza vás. Pri práci na počítači stlmte jas monitora, pri sledovaní televízora je vhodné mať rozsvietené menšie svetlo tak, aby sa neodrážalo na obrazovke, a aby vás neoslňovalo," vysvetlil MUDr. Peter Žiak, PhD.

7. Nechajte si pravidelne skontrolovať zrak
Či už pociťujete, že sa vám zhoršil zrak, ste krátkozraký alebo ďalekozraký, nezanedbávajte vyšetrenie zraku. Už v ranných štádiách je možné odhaliť krátkozrakosť alebo takzvanú myopiu, ktorá je v súčastnosti najrozšírenejšou očnou vadou.

Komentáre