Zdravie

Vedci skúmali vplyv mobilov na zdravie. Toto zistili!

"V minulosti sa mobily spájali najmä s rakovinou."

Alena Klepochová, 11. júna 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


O škodlivých účinkoch mobilných telefónov na zdravie sa z času na čas šíria overené, ale aj neoverené informácie. Na ich vplyv si najnovšie posvietili vedci z anglickej univerzity v Exeteri. Ich zistenia nepotešia najmä pánov, ktorí mobil zvyknú nosievať vo vreckách nohavíc. Po prečítaní tohto článku možno tento svoj zvyk prehodnotia.

Viaceré výskumy už v minulosti naznačili, že elektromagnetické žiarenie z mobilov môže mať vplyv na mužskú plodnosť. Na ich výsledky sa teraz vedci súhrne pozreli na anglickej univerzite. Prišli na to, že muži, ktorí nosia mobily vo vreckách nohavíc, sa tak môžu pripravovať o šancu stať sa v budúcnosti otcom, priblížil server ScienceDaily. Žiarenie malo vplyv nielen na životaschopnosť spermií, ale aj ich počet. Druhý dôsledok však nebol taký jasný.

Podľa doktorky Fiony Mathew z výskumného tímu štúdia silne naznačila, že toto žiarenie negatívne ovplyvňuje kvalitu spermií. „To by mohlo byť dôležité najmä u mužov na hranici neplodnosti,“ skonštatovala s tým, že pre ďalšie odpovede sú potrebné výskumy.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mobily a rakovina


V minulosti sa mobily spájali najmä s rakovinou. Staršie štúdie amerických vedcov na potkanoch, ktoré vystavovali silnému žiareniu mobilných telefónov, však takúto súvislosť neukázali. Vedci si pritom posvietili nielen na mozog, ale aj pečeň, pľúca či obličky. Lekári následne za najväčšie nebezpečenstvo pre majiteľov mobilov označili ich používanie počas šoférovania.

Talianski odborníci však mali na mobily iný názor. Tí zas tvrdili, že žiarenie z mobilných telefónov môže spôsobiť rýchlejší rast rakovinových buniek. Väčšina expertov však verí, že žiarenie z mobilov neobsahuje dostatočné množstvo energie, aby bunky ovplyvnilo, môže ich iba zohriať. Taliansky výskum hlásal, že elektromagnetické vlnenie z mobilov môže poškodiť DNA, čo by mohlo viesť k rýchlejšiemu množeniu rakovinových buniek.

Kto sa v tom má vyznať?


Ako sa ukazuje, čo vedec, to iný názor na mobil. Fíni zase po trojročnom skúmaní vyhlásili, že mobilné telefóny nepredstavujú zdravotné riziko. Sústredili na možné negatívne dopady využívania mobilných telefónov na nervovú sústavu a zmyslové orgány človeka, nenašli ani prostredníctvom pokusov, matematických prepočtov či štúdiových projektov žiadne dôkazy o škodlivosti predmetných prístrojov pre zdravie občanov.

Nuž, každý si tak môže z vedeckých výskumov vybrať, čo sa mu hodí. Kým si však vedci nebudú mobilmi istí, treba ich asi používať z rozvahou a nenosiť ich vo vreckách či spať s nimi pri hlave.

Komentáre