Zdravie
Staňte sa majstrom letnej grilovačky
Alena Klepochová, 12. augusta 2013 10:00
Najľahšie sa griluje kuracie mäso a ryby, tie majú jemnú štruktúru a sú hotové v priebehu niekoľkých minút. Aj zelenina, ovocie a syry sa grilujú len niekoľko minút. Bravčové a hovädzie mäso vyžaduje dlhšiu dobu grilovania, pretože jeho tkanivo je pevnejšie.
Výber je obrovský
Grilovať môžete skutočne čokoľvek, aby ste však dosiahli čo najchutnejší výsledok, je dôležité uplatniť rôzne postupy pre rôzne druhy pokrmov. „Napríklad z hríbov si vyberte väčšie, ako sú šampiňóny, hliva alebo bedle. Neodporúčam ich len tak položiť na gril. Sú suché a žiara z grilu by ich vysušila,“ povedal šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum Tomáš Sika.

Zemiakové a cibuľové experimenty
Nevšedný postup môžete vyskúšať i pri cibuli. Vydlabte z nej stred, ochuťte ho bylinkami, napríklad tymianom, šalviou či rozmarínom. „Stred cibule potom na panvičke trochu zarestujte, pridajte zemiak uvarený v šupke, spolu ich zmiešajte do jednotnej hmoty a znovu vložte dnu. Takto grilujte cibuľu, ktorá jemne skaramelizuje a odporúčam ju ako prílohu k mäsu,“ priblížil Sika.
Zo zemiakov šéfkuchár radí vyskúšať sladké zemiaky. „Sú výborné, lebo ich netreba predvariť. Nakrájajte ich na plátky hrubé približne 1 cm. Posoľte a okoreňte podľa chuti, voda sa z nich bude postupne uvoľňovať a budú chrumkavé,“ vysvetľuje šéfkuchár. Aj takú klasiku, ako je baklažán, môžete ozvláštniť. Pri jeho grilovaní skúste pred dokončením nasypať na gril niekoľko štiepkov z ovocných stromov, príjemne baklažán ochutia a prevoňajú.

Voňavý cesnak
Pri grilovaní sa môžete skúsiť pohrať aj s cesnakom. Cesnaku je potrebné venovať zvýšenú pozornosť, pretože zhorkne, ak ho príliš spečiete. Podľa šéfkuchára je preto lepšie položiť ho celý na gril, prípadne ho zhora zrezať, osoliť, okoreniť, pridať na vrch plátok masla, zabaliť do alobalu a tak ho uložiť na gril. Na nízkej teplote sa pomaly upečie.
„Alobal ho bude chrániť a jednotlivé strúčiky sa upečú a zmäknú. Budú príjemne sladké a dajú sa ďalej využiť viacerými spôsobmi,“ hovorí šéfkuchár. Skúste ho napríklad rozpučiť a zmiešať s olivovým olejom, tymianom, niekoľkými kvapkami citróna a máte za pár minút hotovú marinádu. Alebo si z neho pripravte pridaním majonézy studenú cesnakovú omáčku, ktorá je výborná napríklad k steakom.