Zdravie

Nedajte kliešťom šancu. Takto sa do vás nezahryznú

"Len vlani stúpol na Slovensku počet pacientov nakazených encefalitídou, ktorá môže skončiť aj smrťou, o 60 percent."

Alena Klepochová, 7. mája 2014 14:00
Kliešte pod mikroskopom. Foto: TASR/František Iván


S príchodom teplého počasia sa do popredia záujmu opäť dostáva aj téma kliešťov. Tie sa na Slovensku začínajú objavovať aj v oblastiach, kde sa v minulosti vôbec nevyskytovali. Problémy spôsobujú najmä v mesiacoch apríl a máj, a potom strašia opäť na jeseň, keďže v lete sa ich výskyt znižuje.

Len vlani stúpol na Slovensku počet pacientov nakazených encefalitídou, ktorá môže skončiť aj smrťou, o 60 percent. Nákaza si nevyberá a ohrozuje najmä deti. Kritickými oblasťami sú najmä Trenčiansky a Žilinský kraj. Počet nakazených pacientov medziročne stúpa nielen na celom území Slovenska, ale aj v susedných krajinách.

Kým lymská borelióza je v poslednom období na ústupe, počet prípadov nebezpečnej kliešťovej encefalitídy sa zvyšuje. „Ide o nebezpečné akútne vírusové ochorenie centrálneho nervového systému, ktoré spôsobuje zápal mozgu alebo obalov mozgu. V najhoršom môže choroba viesť k ochrnutiu, výnimočne môže byť aj smrteľná, “ uviedla pediatrička MUDr. Zuzana Košťálová.

Kliešte nemajú radi tmavé farby


Ideálnou ochranou pred ochorením je kliešťa jednoducho „nechytiť“. Účinné je vhodné oblečenie: dôležité sú dlhé rukávy, nohavice a tmavá farba textílie, ktorá kliešťa láka menej ako svetlé odtiene. Odporúča sa tiež postriekať šaty repelentom v spreji a po návrate domov oblečenie kompletne oprať.

Mapka znázorňujúca výskyt kliešťovej encefalitídy na Slovensku. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
„Veľakrát sa stalo, že kliešť ukrytý v odeve sa na druhý deň, keď sa už nekontrolujeme, pokojne zavŕta do kože,“ upozorňuje MUDr. Košťálová. Ďalšou dôležitou súčasťou prevencie je kontrola po návrate z prírody. Deti i dospelí by si mali dôkladne prezrieť kožu, každého kliešťa čo najskôr odstrániť a vydezinfikovať ranu.

Prevenciou pred ochorením spôsobeným kliešťami je očkovanie. Základné očkovanie sa skladá z troch dávok: druhá sa očkuje 1 až 3 mesiace po prvej dávke a tretia 5 až 12 mesiacov po tej druhej. „Ak sa však začína očkovať v teplých mesiacoch, keď sú už kliešte aktívne, môžeme použiť zrýchlenú schému. Čiže druhú dávku očkujeme už 14 dní po prvej dávke. Ochrana nastupuje dva týždne po podaní druhej dávky,“ vysvetľuje lekárka. Aby očkovanie chránilo dlhodobo, je potrebné sa po čase dať preočkovať. Niektoré komerčné poisťovne ponúkajú v rámci prevencie pripoistenie kritických chorôb detí.

Liek neexistuje


Liek na kliešťovú encefalitídu neexistuje, lekári predpisujú iba lieky na zmierňovanie príznakov.

„V druhom štádiu ochorenia je pacient hospitalizovaný a v nemocnici absolvuje vyšetrenie mozgovomiechového moku. V akútnej fáze ochorenia dostáva infúzie a musí byť v režime absolútneho pokoja,“ priblížila MUDr. Košťálová.

Komentáre