Zdravie

Jarná únava opäť útočí. Pomôže proti nej káva?

"Odhaduje sa, že jarnou únavou trpia častejšie ženy ako muži, prečo je to tak, nevedno."

Alena Klepochová, 26. marca 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Prvý jarný deň je už podľa kalendára aj počasia za nami a mnohí z nás tak opäť začnú bojovať so známym fenoménom v podobe jarnej únavy. Odhaduje sa, že ňou trpia častejšie ženy ako muži, prečo je to tak, nevedno. To, že môžeme byť v týchto dňoch viac unavení, nie je iba výmyslom, na naše telo totiž vplývajú aj rôzne faktory z vonkajšieho prostredia. Niektorí odborníci však zase tvrdia, že počas zimy iba jednoducho zlenivieme.

Počas zimy, kedy sú kratšie dni, máme tendenciu sa viac šetriť. Ak sa vám teda zdá, že aj vám v týchto dňoch akoby dochádza energie, siahnite namiesto po kofeínovej káve, energetických nápojoch či silnom čaji radšej po vitamínoch, ovocí či zelenine. Pokiaľ ich máme nedostatok, môžeme byť unavení aj malátni.

Energetické povzbudzovače totiž fungujú iba krátkodobo a únava môže byť potom ešte horšia. A to asi nikto z nás nechce, jedine, že by sme mali v pláne týždeň nevyliezť z postele. Lepšie je preto dbať na vyváženú stravu. Pre zlepšenie nálady odborníci odporúčajú si zašportovať, poprechádzať sa na čerstvom vzduchu. Môžete si tiež dopriať niečo sladké. Samozrejme, nemyslí sa tým, že deň začnete čokoládou a skončíte zákuskom. Väčšinou sa odporúčajú čokolády s vysokým obsahom kakaa.

Zašportuje si alebo choďte na prechádzku


Dôležitý je tiež relax a obmedzenie stresových situácii. Netreba zabúdať i na dostatok spánku, príliš dlhé spanie však môže skôr uškodiť. Odborníci odporúčajú spávať maximálne tretinu z dňa, teda osem hodín. Hovorí sa tiež, že kto dlho spí, nemá čas plniť si svoje sny.

Pozornosť tiež treba venovať dodržiavaniu pitného režimu. Piť by sa malo v pravidelných menších dávkach počas celého dňa. Vhodný pitný režim pre si možno jednoducho vypočítať. Po vydelení váhy jedinca číslom 25 možno získať údaj o počte litrov, ktoré by mal za deň vypiť. Vhodné množstvo tekutín je závislé aj na aktivite, prostredí a teplote.
Rozkvitnutá lúka s veterným mlynom v pozadí počas slnečného dňa. Foto: TASR/AP

Unavenému telu pomôže aj vitamín D


Pri únave môže pomôcť aj vitamín D, ktorý nevyplýva len na vápnik v kostiach, ako by si mnohí mysleli, ale má aj hormonálne účinky. Vplýva aj na imunitu, srdce i mozog a slúži tiež ako prevencia viacerých druhov rakoviny. Tento vitamín sa rozpúšťa v tukoch, čím väčšia je naša váha, tak tým menej ho máme v krvi. V tele sa tvorí na základe slnečného žiarenia, ktoré na nás dopadá, po zime nám tak môže chýbať.

Pomôcť nám môže aj jód, ktorý je napríklad v soli či v morských riasach. Treba však pamätať na to, že jeho denná dávka by nemala prekročiť 400 mikrogramov. Pokiaľ sa ho snažíme dostať do tela za pomoci rôznych doplnkov, mali by sme preto obmedziť používanie soli pri varení. Športovci tiež využívajú ribózu, čo je jednoduchý druh cukru. Je základnou molekulou energetického procesu v organizme a pomáha zregenerovať všetky svaly v tele.

Komentáre