Zdravie

Aj bezstarostný sex sa môže skončiť katastrofou, toto na vás číha

"V súčasnosti sú pohlavnou chorobou číslo jeden genitálne bradavice."

Alena Klepochová, 10. marca 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Sexuálne prenosné ochorenia sú možno pre mnohých tabu, ale rozhodne nie sú neznáme ani pre Slovákov. „Z vlastnej dlhoročnej praxe musím povedať, že pohlavné choroby sú rozhodne téma, ktorej je treba venovať pozornosť. V súčasnosti je pohlavnou chorobou číslo jedna jednoznačne condylomata acuminata, známa ako genitálne bradavice,“ uviedla doc. Danka Švecová z Dermatovenerologickej kliniky LF UK a UN v Bratislave.

Ide o kožné výrastky, ktoré zvyčajne vznikajú v oblasti vonkajších pohlavných orgánov, a to tak u žien, ako aj u mužov. Veľmi často sú belavej alebo pleťovej farby, môžu však byť aj tmavo sfarbené. Veľkosť genitálnych bradavíc sa pohybuje od úplne malých, voľným okom sotva viditeľných bradavičiek, až po útvary karfiolového tvaru.

Genitálne bradavice trápia mužov aj ženy


U žien sa najčastejšie vyskytujú okolo pošvového vchodu, môžu však vznikať aj v pošve a na krčku maternice. Okrem nepríjemných vonkajších prejavov znamenajú pre ženu veľmi často aj obmedzenie sexuálnej aktivity a následnú možnosť vzniku depresií. U tehotných žien môže dôjsť aj k prenosu tohto vírusu na plod v priebehu pôrodu a následne spôsobiť u dieťaťa výskyt tzv. papilomatózy hrtana, ktorá môže ohroziť život dieťa udusením.

U mužov sa genitálne bradavice objavujú najčastejšie na penise alebo miešku. Taktiež môžu byť okolo konečníkového otvoru, v priestore medzi genitáliami a konečníkom, na tzv. hrádzi. Vzácne sa vyskytujú v oblasti slabín. Môžu byť príčinou ďalších ochorení, akou je napríklad fimóza, ďalej chronických zápalov močovej trubice vrátane bolestivosti v mieste výskytu.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prípadov pribúda


„Pri diskusii na túto tému človeka asi prejde chuť na sex, ale podľa môjho názoru je dôležité o tejto otázke hovoriť, lebo za posledných 10 rokov vzrástol počet nakazených genitálnymi bradavicami o viac ako 70 percent. Aktuálne odhady dokonca uvádzajú, že celosvetovo je týmto vírusom zasiahnutých viac ako 630 miliónov ľudí,“ priblížila doc. Švecová.

Genitálne bradavice sú vírusové ochorenie, ktoré vzniká nákazou ľudskými papilloma vírusmi, tá sa týka celej populácie od detí až po dospelých. Teda nie iba u sexuálne aktívnych jedincov, či už heterosexuálov alebo homosexuálov, aj keď tí sú najviac rizikovou skupinou.

Väčšina ľudí sa nakazí pohlavným stykom


„Prenášajú sa takmer výlučne pohlavným stykom, kde sa nejedná iba o vaginálny pohlavný styk, ale k prenosu môže dôjsť aj pri tzv. pettingu, alebo análnom či orálnom sexe. Inkubačná doba sa pohybuje od 3 týždňov do 3 mesiacov, ale môže to byť aj niekoľko rokov a nie sú výnimočné ani prípady, kedy infekcia v rôznych štádiách pretrváva v organizme po celý život. Medzi najviac postihnuté skupiny patria mladé ženy okolo dvadsiateho roku života a homosexuáli," doplnila doc. Švecová.

Dalo by sa povedať, že jedinou spoľahlivou ochranou proti ochoreniu je sexuálna abstinencia. Reálne však ide o vyvarovanie sa promiskuity a dodržiavanie hygieny. Pokiaľ dôjde k nákaze jedného z partnerov, mal by sa nechať vyšetriť aj druhý partner. Súčasná medicína ponúka celý rad možností, ako liečiť genitálne bradavice, žiadna z nich však nemá 100-percentnú účinnosť. Využíva sa napríklad liečba kryoterapiou tekutým dusíkom, kyselinou trichloroctovou alebo chirurgicky, či CO2 laserom či masť s obsahom tzv. sinecatechínov.

Komentáre