Zdravie

Chcete vedieť, čo varia vaši susedia? Takto to zistíte a ochutnáte

"Na Slovensku sa po holandskom vzore spúšťa projekt Kto mi navarí."

Alena Klepochová, 12. marca 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


Aj vy niekedy kráčate po chodbe a cítite od susedov lahodné vône? Vôňa nabudí chuťové poháriky, vy prídete domov k prázdnej chladničke po celodennom zhone a rozmýšľate, čo dobrého si tak sused asi navaril. Vstať a zaklopať mu na dvere, či sa nerozdelí, by však samozrejme veľmi slušné nebolo. Vďaka novému internetovému projektu to však už nebude nemožné.

Odteraz môžete online vidieť, čo vaši susedia varia, a dokonca ochutnať ich jedlá. Prípadne sa tiež môžete pochváliť so svojím kuchárskym majstrovstvom. Aj na Slovensku sa totiž po holandskom vzore spúšťa projekt Kto mi navarí. Na rovnomennej webovej stránke sa môže každý bezplatne zaregistrovať a stať sa tak degustátorom alebo rovno aj šéfkuchárom. Všetci si tak môžu navzájom pochutnávať na rôznych dobrotách a špecialitách.

V Holandsku varia susedia o stošesť


Slovenský projekt vychádza z konceptu Shareyourmeal.net, ktorý spustili predvlani v holandskom Amsterdame. Odvtedy sa do programu zapojilo vyše 55-tisíc ľudí, ktorí spolu navarili či ochutnali viac ako 120-tisíc jedál.

Myšlienka sa zrodila v záhrade v hlave matky dvoch detí Marieke, keď v nej vzbudila zvedavosť vôňa jedla šíriaca sa od susedov. Nedalo jej to a odvážne u susedov zazvonila, či jej neponúknu a nedajú jej ochutnať. A keďže sa o jedlo budú teraz deliť aj Slováci, je jasné, že Marieke susedia neodmietli. Onedlho sa už celá štvrť delila o jedlo. Aby tento nápad podporila a uľahčila jeho realizáciu, rozhodla sa vytvoriť webstránku, na ktorej sa susedia môžu pochváliť svojimi kuchárskymi výtvormi.
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

“Do tohto konceptu vkladáme hlbokú dôveru, pretože zbližuje ľudí, redukuje plytvanie jedlom a je to jednoducho skvelý pocit, jesť domáce jedlá od vlastných susedov,” povedala Marieke Hart.

Varia už aj prví Slováci


Na slovenskú verziu stránky sa už registrujú prví Slováci a záujemcovia tak už aj teraz môžu ochutnať, čo varia ich susedia. "Na stránke som ponúkla porciu polievky a do 30 minút mi klopal na dvere chalan z ulice naproti. Dala som mu aj nejaké extra pečivo a cesnakové maslo, ” priblížila svoju skúsenosť jedna zo susedských kuchárok Katka.

Pokiaľ máte záujem ukázať susedom, čo varíte vy, stačí sa na stránke jednoducho a bezplatne zaregistrovať a môžete ponúkať na predaj svoje vlastné menu. Keď však variť nestíhate, a naopak, chcete ochutnať niečo dobré či nepoznané, môžete sa stať degustátorom a koštovať výtvory ostatných prihlásených kuchárov. Susedia, ktorí sa v bežnom živote vidia len zriedka alebo sa ani nikdy nestretli, sa takto ľahšie spoznajú a môžu navzájom využívať svoj kuchársky talent a vymieňať si kulinárske skúsenosti.

Komentáre