Zdravie

Starostlivosť o zdravie zamestnancov má význam, toto sú dôvody

"Ak firma nerobí pre zamestnancov nič v oblasti zdravia, zhoršený zdravotný stav ju dobehne vo zvýšených nákladoch."

Alena Klepochová, 30. mája 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Zdraví ľudia sú najlepším predpokladom úspechu firmy. Zdravý pracovník je efektívnejší, podá lepší pracovný výkon a nie je rizikom pre seba, pre svojich kolegov, ani pre samotnú firmu.

“Dôležitá je starostlivosť o mentálne a fyzické zdravie zamestnancov, a ich podpora aj vtedy, keď ide do tuhého. V kritických situáciách poskytujeme zamestnancom špeciálny prístup aj pomoc od psychológa,”
povedala Erika Koklesová z nadnárodnej technologickej firmy pôsobiacej na Slovensku.


Chorí zamestnanci sú väčšia záťaž


Investícia do prevencie a starostlivosti sa vyplatí, chorí zamestnanci totiž vytvárajú firmám náklady dvakrát. Najčastejšie to je ich neprítomnosťou v práci z dôvodu choroby. Ako priblížil Otto Sander van der Veen z holandskej poisťovne Achmea, napríklad v Holandsku dosiahli v roku 2011 náklady spojené s absenciou zamestnancov pre psychosociálne problémy 2,7 miliardy eur. Finančnou záťažou pre firmy je aj prítomnosť chorých zamestnancov v práci.

Podľa imunológa MUDr. Radovana Košturiaka môže jeden pracujúci s alergickou nádchou alebo trpiaci stresom stáť firmu stovky eur ročne. Človek síce je na pracovisku, nepodáva ale adekvátny výkon.
Ilustračné foto. Foto: TASR/Peter Horváth

Novými psychosociálnymi hrozbami sú podľa van der Veena aj neistota v práci, vysoké emocionálne požiadavky v zamestnaní, starnutie pracovnej sily alebo zvyšovanie pracovných nárokov. Van der Veen z holandskej zdravotnej poisťovne tiež uviedol, že výskum spoločnosti Hay Group z roku 2013 odhalil, že takmer polovica zamestnancov vo východnej Európe sa necíti byť podporovaná k tomu, aby dosiahla rovnováhu medzi prácou a osobným životom.


V práci sme tretinu života


Takmer 60 percent priznaných chorôb z povolania v Európskej únii sa týka porúch pohybového aparátu, čo je aj výsledkom sedavého spôsobu života, nedostatku pohybu a vo viacerých prípadoch i nevyhovujúcich pracovných podmienok. Ľudia v práci strávia viac ako tretinu života, zamestnávatelia tak môžu ovplyvniť zdravie a životný štýl ľudí.

Výsledný stav zdravia je až na 70 percent ovplyvnený životnými a pracovnými podmienkami a životným štýlom. V ňom je rozhodujúce potlačenie rizikových faktorov, ako je tabak, nedostatok pohybu alebo stres a posilnenie zdraviu prospešných faktorov, ako je zdravá výživa, šport či prevencia. To všetko môže zamestnávateľ - súkromný aj verejný - ovplyvniť svojím prístupom.

V dôsledku starnutia populácie ubúda na trhu práce zdravých ľudí v aktívnom veku. Viaceré firmy na to reagujú zmenou zloženia benefitov pre svojich zamestnancov. Skúsenosti ukazujú, že zdravotná kondícia zamestnanca výrazne vplýva na kvalitu jeho práce. Ak však firma nerobí pre zamestnancov nič v oblasti zdravia, zhoršený zdravotný stav ju dobehne vo zvýšených nákladoch, ako aj v problematike obsadenia pozície novým kvalitným človekom.

Komentáre