Zdravie

11 dôvodov, prečo prestať fajčiť

"Podľa odborníkov si fajčiari každou vyfajčenou cigaretou skracujú život o 5 minút. "

Alena Klepochová, 12. februára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Fajčenie je najvýznamnejší rizikový faktor vzniku srdcovocievnych ochorení. Už po roku od ukončenia fajčenia klesá riziko koronárnej choroby srdca až o 50 percent. Skoncovať s týmto zlozvykom nie je jednoduché, no lekár s tým pacientovi rád pomôže. Fajčenie totiž odoberá z krvi kyslík, stresuje srdce a spôsobuje, že sa krvné bunky lepia dohromady, čo často vedie k vysokému krvnému tlaku, ochoreniam srdca a pľúc, mozgovej mŕtvici či skoršej smrti. Vyššie riziko týchto ochorení majú aj pasívni fajčiari. Podľa odborníkov si fajčiari každou vyfajčenou cigaretou skracujú život o 5 minút.

Vo svete fajčí až 1,3 miliardy ľudí a na následky fajčenia ročne celosvetovo zomiera až päť miliónov ľudí. Odborníci v súčasnosti bijú na poplach a upozorňujú, že každých pár sekúnd zomrie človek na ochorenia súvisiace s fajčením.

Závislosť od tabaku je dnes najrozšírenejšou a najsilnejšou závislosťou na svete. Tabakové listy spoznal svet pri objavení Ameriky a pôvodne sa používali na slávnostné a lekárske účely. Vzrast jeho spotreby sa datuje od 15. storočia, o tri storočia neskôr sa stal tabak medzinárodným artiklom. Prelom 19. a 20. storočia, keď svet spoznal cigarety, ktoré nahradili šnupanie, žuvanie alebo fajčenie tabaku vo fajkách, považujú onkológovia za začiatok éry pľúcnej rakoviny.

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer
Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11-tisíc ľudí. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky vo výške 165 až 232 miliónov eur. Odhaduje sa, že na Slovensku nefajčí 62 percent ľudí, zvyšok predstavujú pravidelní a príležitostní fajčiari. Počet dospelých fajčiarov v SR klesá, naopak, počet fajčiacich detí narastá.

Čo sa deje v tele po poslednej cigarete alebo 11 dôvodov, prečo prestať fajčiť
• Asi 2 hodiny po poslednej cigarete klesne hladina nikotínu v krvi. Môže trvať asi 2 dni, kým sa vyplavia všetky zvyšky nikotínu.
• Asi po 8 hodinách sa hladina kyslíka v krvi zvýši na normálne hodnoty a srdcový tep sa spomalí. Klesne aj krvný tlak, i keď môže trvať od 3 do 30 dní, kým sa jeho hodnoty celkom upravia.
• Asi o 12 až 24 hodín sa z tela vylúči oxid uhoľnatý. Zlepšuje sa výkonnosť pľúc, zmierňuje sa dýchavičnosť.
• Po 24 hodinách začína klesať riziko infarktu.
• Po niekoľkých dňoch sa človek začne cítiť sviežejšie. Chuťové bunky opäť ožijú a navracia sa čuch.
• Po 2 týždňoch nefajčenia sa výrazne zlepšuje krvný obeh a funkcie pľúc.
• V priebehu niekoľkých dní sa začne z pľúc uvoľňovať nahromadený hlien. Ten človek vykašliava ešte niekoľko týždňov po poslednej cigarete. Pľúca sa obyčajne vyčistia v priebehu 3 mesiacov.
• Po 1 až 9 mesiacoch postupne ustupuje kašeľ aj dýchavičnosť, v prieduškách sa obnovujú bunky s riasinkami, ktoré znižujú riziko infekcií a čistia pľúca.
• Po 2 rokoch výrazne klesá riziko srdcovocievnych chorôb.
• Po 5-10 rokoch klesá riziko rakoviny pľúc na polovicu. V priebehu 10-20 rokov je rovnaké, ako u nefajčiarov.
• Po 15 rokoch klesá riziko náhlej srdcovej smrti a srdcového infarktu takmer na rovnakú úroveň, ako u nefajčiarov.

Komentáre