Zdravie

Dlhodobé sedenie môže spôsobiť nepríjemné problémy

"Ak ostanete dlho v jednej sedavej polohe, môžete si privodiť niekoľko chorôb."

Tomáš Kušnír, 11. októbra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Posaď sa rovno. Takto upozorňuje nejedna mamička svoju ratolesť, ktorá sa hrbí za počítačom. V období detstva to chápeme ako napomínanie, no čím sme starší, uvedomujeme si, že naše mamy mali pravdu. Časy, keď ľudia celý deň stáli na poli a pracovali manuálne, sú preč. Veľké množstvo z nás má prácu, pri ktorej sedí a častokrát je spojená s používaním technológií. S vývojovou zmenou, ktorá nám uľahčuje život a robí našu prácu efektívnejšou, prišla aj iná zmena. Vidno ju na našom zdraví.

Podľa štúdie uverejnenej na stránke annals.org, priemerný človek je v sediacej polohe viac ako polovicu dňa, keď nespí. Či už ide o pohodlné vylihovanie na gauči alebo nekonečné surfovanie na internete, sedíme viac, ako je to zdravé. Po osemhodinovej službe v sede nemáme energiu na nič iné, než na presun domov. Vedeli ste, že dôsledkom toho vzniká obezita a infarkt? Ak dlho sedíte, môže to mať negatívny dopad na vaše zdravie.

Odnesú si to orgány


Ak ostanete dlho v jednej sedavej polohe, môžete si privodiť niekoľko chorôb, okrem iných srdcový infarkt, kardiovaskulárne choroby a dokonca aj rakovinu. Pýtate sa prečo? Dôvodom je nadmerná produkcia inzulínu. Stručne povedané, ak sa nehýbete, telo sa stáva zraniteľnejšie. Ruka v ruke s nadmernou produkciou inzulínu idú problémy s nadváhou.

Nohy ako z olova


Sedieť hodiny z počítačom v jednej polohe je nemožné. Z toho dôvodu dochádza k zmene sedenia a nohy dávate do rôznych uhlov. Bránite tak krvnému obehu, čo neskôr spôsobuje bolesti členkov a žíl. Okrem toho sa nohy stávajú slabšími a ubúda kostná hmota. V budúcnosti sa osteoporóza môže stať vašim nepríjemným spoločníkom.

Problém s mozgom


Pre mnohých ľudí je beh činnosť, pri ktorej si ich mozog môže oddýchnuť. Deje sa tak kvôli tomu, že pri pohybe sa naše telo okysličuje a to znamená viac krvi a kyslíka pre náš mozog. V prípade, že denne sedíte niekoľko hodín, môžete to spozorovať na svojom myslení. Otvorte si aspoň okno, aby ste mali v miestnosti viac vzduchu.

Boľavý chrbát


Pozeráte celý deň na monitor počítača? Nečudujte sa, že sa ustavične sťažujete na bolesť krku a chrbta. Je to jeden z najčastejších dôsledkov dlhodobého sedenia. Väčšinou sedíte nesprávne, hrbíte sa pri ňom alebo si podkladáte nohy. Skúste sa každú hodinu na päť minút postaviť a dať si pár cvikov. Na stole vám nepribudne hromada práce. Ak sa nemôžete postaviť, dajte si pozor na to, aby ste sedeli správne.

Zdroj: powerofpositivity.com

Komentáre