Zdravie

Nedarí sa vám schudnúť? Pozor na tekuté kalórie!

"Niektoré nápoje obsahujú prekvapujúce množstvo kalórií. Viete, ktoré to sú?"

Alena Klepochová, 27. januára 2014 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta


Z kalórií, ktoré sa nachádzajú v nápojoch, môžeme ľahko pribrať. Možno viete, koľko kalórii zjete každý deň, ale viete, koľko ich vypijete? Nápoje totiž obsahujú prekvapujúce množstvo kalórií.

"Jeden z dôvodov, prečo zabúdame na kalórie, ktoré vypijeme, je fakt, že nás veľmi nezasýtia a nezaplnia veľa priestoru v našom žalúdku - je to skoro ako keby sa niekde „prepadali“. A výsledkom je, že neprijímame menej jedla, keď pijeme viac tekutín, ale týmito tekutinami len jedlo zavŕšime," vysvetľuje Susan Bowerman, konzultantka nutričnej spoločnosti.

Podľa jej slov, ak človek prestane dennodenne piť sladké nápoje, môže schudnúť okolo 7 kíl za rok. Nielen v sladkých nápojoch je množstvo tekutých kalórií. Plné sú ich aj ovocné nápoje, sladené čaje, limonády a kávové nápoje, ktoré prispievajú stovkami kalórií do denného príjmu priemerného človeka.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Pozor na alkohol!


Kalorické nápoje preto treba vymeniť za vodu, minerálku a nesladený ľadový čaj. Čistú vodu možno prípadne zmiešať s trochou ovocného džúsu alebo ochutiť citrónom. Športové nápoje sú vo všeobecnosti tiež oveľa menej kalorické ako ovocné a sladené nápoje.

Množstvo kalórií je aj v alkoholických nápojoch. Vodka s brusnicovým džúsom znamená 900 kalórií denne. Najlepšou voľbou je pohár vína alebo fľaša ľahkého piva - ktoré vychádzajú približne na 100 kalórií. Dávajte pozor na miešané nápoje- obľúbená margarita môže obsahovať až 400 kalórií.

Každopádne, piť ale treba. Na obezitu, ktorá postihuje asi 14 percent populácie, má vplyv aj dlhodobý nedostatok tekutín. Ich nižší príjem spomaľuje metabolizmus, a tak v organizme pôsobí aj na metabolizmus tukov. Bez dostatku vody nemôže telo normálne fungovať, dochádza k zhoršeniu funkcie obličiek, spomaleniu vyplavovania, metabolizácii škodlivých látok a k už spomínanému ukladaniu tukov. V boji proti obezite, ale aj za normálnych okolností, preto odborníci odporúčajú dodržiavanie pravidelného pitného režimu v podobe aspoň dvoch litrov tekutín denne.

Kalórie v bežných nápojoch

Voda,minerálka - Akékoľvek množstvo - 0 kalórii
Čierna káva - Akékoľvek množstvo - 0 kalórii
Nesladený čaj - Akékoľvek množstvo - 0 kalórii
Paradajkový džús - 250 ml - 40 kalórii
Šampanské - 125 ml - 80 kalórii
Červené víno - 125 ml - 100 kalórii
Cappuccino, odtučnené mlieko - 250 ml - 100 a viac kalórii (podľa druhu)
Biele víno - 125 ml - 100 kalórii
Tvrdý alkohol - 1 pohárik (45 ml) - 100-125 kalórii
Pomarančový džús - 250 ml - 110 kalórii
Limonáda - 250 ml - 110 kalórii
Jablkový džús - 250 ml - 120 kalórii
Ananásový džús - 250 ml - 135 kalórii
Sladený čaj vo fľaši - 350 ml - 140 kalórii
Ríbezľový džús - 250 ml - 140 kalórii
Sladké nápoje - 350 ml - 150 kalórii
Pivo - 350 ml - 150 kalórii

Komentáre