Zdravie

Príbeh bratskej lásky: Chlapec niesol postihnutého brata 64 kilometrov

"Hunter sa vybral na 40-míľový pochod - Cestu mozgovej obrny, aj so svojím postihnutým sedemročným bratom na chrbte. "

Alena Klepochová, 13. júna 2014 6:00
Štrnásťročný Američan Hunter Gandee nesie na chrbte svojho postihnutého sedemročného brata Bradena počas posledných kilometrov smerom k centru University of Michigan Bahna Wrestler Center 8. júna 2014. Foto: TASR/AP


Detská mozgová obrna je diagnóza, ktorú nechce počuť žiaden z rodičov. Nie všetci však majú to šťastie. Obrna postihuje asi dvoch z tisíc novorodencov. Najčastejšie sa prejaví u predčasne narodených detí, môže však postihnúť aj tie narodené v termíne.

Toto ochorenie vzniká následkom poškodenia mozgu v období pred, počas alebo krátko po pôrode. Príčiny jej vzniku sú rôzne, najčastejšou býva nedostatok kyslíka. Poškodenie mozgu sa prejaví väčšinou v ochrnutí či pomalšom vývoji detí. Pridať sa môžu aj epileptické záchvaty.

Boj za chorého brata


Na problematiku tohto ochorenia chcel upozorniť iba 14-ročný Američan Hunter Gandee z Michigenu. Rozhodol sa pre naozaj netradičný spôsob. Cez víkend sa vybral na dvojdňový 40-míľový (64 km) pochod - Cestu mozgovej obrny aj so svojim postihnutým sedemročným bratom Bradenom na chrbte.

„Neviem ani popísať, aký špeciálny je pre mňa Braden, nedá sa to vyjadriť slovami. Je úžasný, je tu vždy pre mňa. Chcem mu to iba nejakým spôsobom vrátiť,“ povedal na margo svojho snaženia Hunter.
Štrnásťročný Američan Hunter Gandee nesie na chrbte svojho postihnutého sedemročného brata Bradena počas druhého dňa pochodu 8. júna 2014. Foto: TASR/AP

Prišla aj kríza


Cesta, ktorú chlapci začali pri Hunterovej strednej škole, pritom nebola jednoduchá. Tínedžer musel vzdorovať teplu, dažďu i únave. V jednej chvíli aj zvažovali, že cestu ukončia pre nepekné odreniny na Bradenových nohách. Rozhodli sa však putovať ďalej a pochod na podporu chorých dokončiť.

Kríza prišla v poslednej fáze cesty - na 30 kilometri. „Úprimne, áno, uvažovali sme vtedy o ukončení. Odreniny boli dosť zlé,“ povedal Hunter. Pomohol však telefonát od kamaráta, ktorý sa za bratov modlil. Chlapci si zároveň odpočinuli a zmenili Bradenovu polohu na bratovom chrbte.

A nakoniec dosiahli aj svoj cieľ - centrum University of Michigan Bahna Wrestler Center. Na konci ich vítal jasot nielen ich rodinných príslušníkov, ale aj mnohých podporovateľov.

Komentáre