Zdravie

Depresia trápi stále viac ľudí, týka sa aj vás? Otestujte sa

"Depresia sa častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. "

Alena Klepochová, 17. januára 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Najrozšírenejším duševným ochorením je depresia, s ktorou žije viac ako 350 miliónov ľudí po celom svete. Podľa Svetovej federácie duševného zdravia (WFMH) dnes trpí depresiou asi 10 percent svetovej populácie a každý piaty človek zažil túto poruchu na vlastnej koži. Do roku 2020 sa stane depresia druhou najčastejšou príčinou zdravotného postihnutia.

WFMH očakáva, že výskyt depresie sa v období hospodárskej krízy zvýši. Zdravie môže byť totiž ovplyvnené sociálno-ekonomickou degradáciou v dôsledku straty pracovných miest a obmedzením ich príjmov. Nezamestnanosť a chudoba urýchľujú vznik rôznych psychických problémov.

Ženy trápi depresia častejšie


Depresia sa častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. Mnoho žien trpí depresiou v súvislosti s menštruáciou a takisto počas ťarchavosti. Príčina môže byť dedičná či hormonálna, alebo jednoducho v dôsledku rozdielu medzi pohlaviami.
Ilustračné foto Foto: TASR

Muži napríklad omnoho ťažšie priznávajú, že trpia depresiou, preto môže dlhšie zostať nepoznaná. Genetická predispozícia je pravdepodobná pri všetkých formách depresie, ale odlíšiť vplyv rodinného prostredia býva niekedy veľmi ťažké. Známa je aj takzvaná zimná depresia, ktorá je typická pre zimné obdobie, keď niektorí ľudia trpia depresiou pre nedostatočný slnečný svit.

Od depresia k samovražde


Depresie sú hlavnou príčinou samovrážd v Európskej únii. Tie sa okrem smutnej nálady môžu prejavovať aj celým radom duševných a telesných príznakov. Objaviť sa môže strata záujmu, energie a radosti, niekedy sprevádzaná úzkosťou, únavou, nesústredenosťou či podráždenosťou.

Nedostatok elánu a motivácie spôsobuje, že i jednoduché úlohy sa zdajú byť pre takéhoto človeka namáhavé či nezvládnuteľné. Objaviť sa môžu aj zmeny chuti na jedlo, zmeny spánku, strata sebadôvery, vyhýbanie sa kontaktom s ostatnými či pocity nepríjemnosti, bezmocnosti a beznádeje, až samovražedné myšlienky.
Ohrozuje depresia aj vás? Otestuje sa v preventívnom teste Všeobecnej zdravotnej poisťovne
1. Pokúsili ste sa o samovraždu alebo máte samovražedné myšlienky?
ÁNO
NIE
2. Máte pocit, že život nemá zmysel, cítite beznádej?
ÁNO
NIE
3. Máte stavy úzkosti, vnútorného trasu a strachu?
ÁNO
NIE
4. Trpíte nespavosťou, budíte sa už nadránom alebo naopak spíte priveľa?
ÁNO
NIE
5. Máte odpor k bežným činnostiam, zdá sa vám, že vás všetko vyčerpáva a nič nezvládnete?
ÁNO
NIE

Vyhodnotenie
1 áno
Ak máte niektorý z príznakov a zároveň tiež iné problémy, ktoré sa vám zdajú byť prejavom telesnej choroby, navštívte vášho lekára.
2 - 3 áno
Ak ste už v minulosti mali depresívnu epizódu, zrejme poznáte stav, ktorý prežívate. Ak ste ochoreli prvý raz, ste pravdepodobne z príznakov depresie vydesení. Nemajte obavy, je to liečiteľné ochorenie. Využite pomoc a navštívte lekára.
4 - 5 áno
Keď už pociťujete všetky vymenované príznaky, musíte bezodkladne navštíviť lekára. Samovražedné myšlienky sú prejavom hlbokej depresie.

Komentáre