Zdravie

Ohrozuje cukrovka aj vás? Skúste tento jednoduchý test

"Pokiaľ cukrovka nie je dostatočne kontrolovaná liečbou, môže skrátiť očakávanú dĺžku života o 15 až 20 rokov."

Alena Klepochová, 10. januára 2014 12:00
Odoberanie vzoriek na cukrovku. Foto: TASR/AP Photo


Cukrovka postihuje v Európskej únii desať percent populácie. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií dolných končatín. Oproti zdravým ľuďom sa u pacientov s diabetom objavujú častejšie aj srdcovocievne ochorenia. Pokiaľ cukrovka nie je dostatočne kontrolovaná liečbou, môže skrátiť očakávanú dĺžku života o 15 až 20 rokov.

Diabetes mellitus je chronické ochorenie, pri ktorom telo znižuje tvorbu inzulínu, neprodukuje ho vôbec alebo inzulín primerane nevyužíva. Inzulín je hormón, potrebný k premene glukózy, teda cukru na energiu. Bez správnej tvorby inzulínu a jeho účinku glukóza zotrváva v krvi, čo vedie k chronickej hyperglykémii – zvýšenej hladine cukru v krvi. To môže viesť ku krátkodobým i dlhodobým komplikáciám.

Ide o ochorenie, ktoré v dnešnej dobe naberá rozmery epidémie. Počet diabetikov sa v posledných rokoch prudko zvyšuje. Odhaduje sa, že na Slovensku týmto ochorením trpí viac než 330-tisíc ľudí a tretina ľudí s diabetes nie je vôbec diagnostikovaná.

Dva typy cukrovky


Diabetes mellitus sa delí na dva hlavné typy. Prvý typ je takzvaný závislý na inzulíne (inzulín dependentný), ktorý vzniká častejšie v mladom veku človeka, môže sa končiť ťažkými akútnymi komplikáciami a stavmi. Druhý typ, takzvaný nezávislý na inzulíne (inzulín independentný), vzniká skôr medzi vekovo staršími, často obéznymi pacientmi, ktorí majú na vznik choroby dedičné predpoklady. Liečba diabetu spočíva v podávaní antidiabetík. V prípade, že perorálna liečba nepostačuje, pacient je nastavený na užívanie inzulínu.

Inzulín na vdychovannie Foto: TASR/The MannKind Corporation
Výskyt a šírenie diabetu 2. typu neustále narastá. Jedným z hlavných faktorov spojených s výskytom ochorenia je nadmerná telesná hmotnosť a jej zníženie sa preto odporúča nielen pre prevenciu, ale tiež pre kontrolu tohto ochorenia. Zníženie telesnej hmotnosti sa odporúča aj u ľudí, ktorí už majú cukrovku 2. typu. U pacientov, ktorí schudli a dokázali si váhu udržať, sa zistil ústup tohto ochorenia.

Nepodceňujte prevenciu


Lekári odporúčajú každému človeku po 45. roku života dať si vyšetriť hladinu krvného cukru aspoň raz za dva až tri roky. Ak je pacient obézny, má vysoký krvný tlak, vysoké hladiny krvných tukov alebo prekonal infarkt či cievnu mozgovú príhodu, mal by preventívne vyšetrenie absolvovať každý rok.

Hrozí cukrovka aj vám? Skúste preventívny test Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
1. Trpíte ustavičným smädom ?
ÁNO
NIE
2. Močíte často a nadmerne?
ÁNO
NIE
3. Máte časté zápaly pohlavného a močového ústrojenstva?
ÁNO
NIE
4. Výrazne ste schudli, hoci sa stravujete rovnako?
ÁNO
NIE
5. Ste malátni a náchylní na infekcie?
ÁNO
NIE

Vyhodnotenie:
1 áno
Každý z týchto príznakov je dôvodom na návštevu lekára. Odmeria vám hladinu cukru v krvi a urobí ďalšie potrebné vyšetrenia.
2 - 3 áno
Symptómy prejavujúcej sa cukrovky závisia od stupňa nedostatku inzulínu a môžu sa vyskytovať osobitne i spoločne, v rôznej intenzite. Navštívte lekára, stanoví vám diagnózu.
4 - 5 áno
Ak na sebe pozorujete všetky vymenované príznaky, návštevu lekára neodkladajte.

Komentáre