Zdravie

Nie je cukor ako cukor a nie vždy sa z neho priberá

"Význam sacharidov pri rozvoji obezity je v porovnaní s tukmi podstatne menší. Sacharidy majú totiž nižší obsah energie než majú tuky."

Alena Klepochová, 22. januára 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


V potravinách a nápojoch sa často používajú názvy ako „prírodný“ alebo „bez prídavkov cukru“, aby sa odlíšili potraviny a nápoje bez alebo s upraveným množstvom cukru. Telo však pri trávení, vstrebávaní a spaľovaní, nerobí rozdiely. Nevie totiž rozlíšiť, čo presne je zdrojom glukózy alebo fruktózy, a preto ich absorbuje bez ohľadu na to, či pochádzajú z medu, sirupu, kúska ovocia, cukrovej trstiny, kockového cukru, koláča alebo nealkoholických nápojov.

Slovom "cukor" sa neoznačuje iba stolový cukor. Predstavuje aj mnohé ďalšie typy cukrov vrátane fruktózy, galaktózy, glukózy, laktózy, maltózy a sacharózy (stolový cukor). Tieto cukry sa prirodzene nachádzajú v ovocí, zelenine a mliečnych výrobkoch, ale tiež v potravinách ako sú med, melasa a javorový sirup.

Cukry sa tiež extrahujú zo svojich zdrojov za účelom výroby prísad, ako je napríklad stolový cukor. Sem patrí kukurica, z ktorej sa vyrába kukuričný sirup alebo kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, ako aj zdroje pre výrobu stolového cukru, medzi ktoré patria cukrová repa či cukrová trstina.

Glukóza je pritom hlavným zdrojom energie pre mozog, centrálny nervový systém a červené krvinky. Glukóza tiež môže byť uložená vo forme glykogénu (živočíšny škrob) v pečeni a svaloch, prípadne sa všetky prebytočné kalórie v tele premenia na telesný tuk.

Význam sacharidov pri rozvoji obezity je v porovnaní s tukmi podstatne menší. Sacharidy majú totiž nižší obsah (hustotu) energie než majú tuky. Pri vyššom príjme sacharidov dochádza k aktivácii sympatického nervového systému a následne k adaptačnému zvýšeniu ich spaľovania. Vďaka tomu sa zvyšuje energetický výdaj.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Výsledky niektorých štúdií podľa jeho slov poukazujú na to, že predovšetkým jednoduché cukry, najmä fruktóza a sacharóza, stimulujú sympatický nervový systém a zvyšujú energetický výdaj. Tento jav je však závislý od množstva skonzumovaného cukru. Pri dlhodobom nadmernom príjme sacharidov, predovšetkým jednoduchých cukrov, sa nadbytočný cukor v tele najmä vplyvom tvorby hormónu inzulínu mení na zásobný tuk.

Treba tiež pamätať na to, že cukry a škroby obsiahnuté vo varených potravinách sú vlastne fermentovatelné sacharidy, ktoré zvyšujú riziko vzniku zubných kazov. V prípade nedostatočnej ústnej hygieny môžu baktérie, ktoré sa nachádzajú na zuboch, štiepiť cukry a škroby z varených jedál, čím sa tvoria kyseliny a bez správnej ústnej hygieny môžu prípadne viesť k vzniku zubných kazov.

Alternatívu k cukrom predstavujú nízkokalorické sladidlá, ktoré umožňujú schudnúť alebo si udržať váhu vďaka obmedzenému príjmu kalórií. V súčasnosti je už na trhu dostupných niekoľko druhov sladidiel ako aspartám, tagatóza, neotám, sukralóza, sacharín, extrakt z rastliny luo han guo, acesulfám K a glykozidy steviolu, extrahované z listov rastliny stévia.

„Nízkokalorické sladidlá sú jediným prostriedkom, ktorý umožní tešiť sa zo sladkej chuti bez príjmu nadbytočných kalórií,“ povedal MUDr. Peter Minárik. Sú vhodné u diabetikov, pri dodržiavaní redukčnej diéty a pre všetkých, ktorí si kontrolujú svoju telesnú hmotnosť a nechcú konzumovať väčšie množstvo cukru. Ich využívanie v jedlách a nápojoch má pomerne dlhú tradíciu.

Komentáre