Zdravie

Sviatky útočia na váhu: Tieto mýty sprevádzajú diéty

"Po vianočných a novoročných oslavách ľudia zvyknú rozmýšľať nad držaním diéty či očistnej kúry."

Alena Klepochová, 27. decembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Vianočné a novoročné dobroty sa určite neradia medzi tie najzdravšie. Množstvo rôznych koláčov môže spôsobiť, že sa nám počas sviatkov scvrknú nohavice či sukne. Po vianočných a novoročných oslavách tak zvyknú ľudia rozmýšľať nad držaním diéty či očistnej kúry.

Očista je ako prevencia rôznych ochorení a tiež ako pomocná liečba známa už po stáročia. Najčastejšie je spájaná s náboženstvami, ktoré ju odporúčajú v podobe pôstu v rôznych obdobiach roka. Držanie diét sa s náboženstvami nespája, naopak, je opradené rôznymi mýtami.

Ovocné dni nie sú najlepší nápad


Medzi diétny mýtus patria napríklad čisto ovocné dni. Ovocie síce patrí na tanier v rámci zásad správneho stravovania, pri redukčnej diéte by ste ho však nemali skonzumovať viac ako 200 gramov za deň. Vystríhať sa treba prezretého, konzervovaného ako aj sušeného ovocia. Pri chudnutí nie sú vhodné ani niektoré druhy ovocia ako napríklad hrozno či banány.
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Naopak, dopriať si môžete chlieb či pečivo, ktoré mnohí ľudia v rámci diéty vynechávajú a pritom nemusia. Samozrejme, že vhodnejší ako pšeničný chlieb je ten ražný.

Aj keď chlieb a pečivo sú pre redukciu váhy vhodné, iné je to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, ryžové chlebíky, burizóny, cornflakes alebo raňajkové cereálie. Tie obsahujú málo vody, preto je v nich energia viac koncentrovaná a majú tiež vysoký glykemický index. Glykemický index ryžových chlebíkov je napríklad vyšší ako má čokoláda.

Kedy podstúpiť očistu?


Dlhodobé zaťaženie organizmu toxickými látkami môže viesť k zníženiu imunity a výskytu množstva ochorení a zdravotných komplikácií, ako napríklad vyplavovanie vápnika z kostí či premnoženie kvasiniek. "Intoxikácia" organizmu sa najčastejšie prejavuje celkovou únavou, bolesťami hlavy a spustením rôznych typov alergií.
Očista organizmu by mala byť v priebehu roka podľa odborníkov vykonávaná pravidelne.

Za najprísnejší spôsob očistnej kúry je považovaný pôst, pri ktorom je príjem tuhej stravy úplne obmedzený. Za miernejšiu formu očisty sa považuje detoxikácia, pri ktorej sa zo stravy vylúčia aspoň tie zložky, ktoré organizmus zaťažujú.
Paradajky. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Miera množstva vylúčených potravín je individuálna, zo stravy by sa však mali vylúčiť alkohol, kofeín, nikotín, tuky, rafinovaný cukor, červené mäso, vnútornosti a tiež potraviny, ktoré vyvolávajú alergiu, napríklad mlieko. Naopak, telu je potrebné zabezpečiť dostatočný pitný režim a tiež potraviny bohaté na vlákninu ako zelenina, ovocie, obilniny i strukoviny. Dopomôcť k odplavovaniu škodlivých látok z tela môže aj rebarbora, morské riasy či cesnak.

Sledujte, čo nakupujete


Pokiaľ chcete mať prehľad, čo konzumujete, zvyknite si porovnávať etikety. Sledovaním údajov GDA (Guideline Daily Amounts = Odporúčané denné množstvo) sa dá ľahko zistiť, koľko energie a živín obsahuje presne definovaná porcia výrobku.

Pre potrebu značenia GDA na obaloch bolo odporúčané denné množstvo prijatých kalórií stanovené na 2000 kcal (8400 kJ), čo zodpovedá príjmu zdravej ženy s priemernou telesnou hmotnosťou, strednou fyzickou aktivitou a dobrým zdravotným stavom. Odporúčané denné množstvo energie a živín však nie je pre všetkých rovnaké a mení sa v závislosti od veku, hmotnosti, výšky, pohlavia, zdravotného stavu a úrovne fyzickej aktivity.

Komentáre