Zdravie

Desať najväčších mýtov o priberaní

"Ľudia si myslia, že ak nebudú hladovať, tak neschudnú, opak je pravdou."

Alena Klepochová, 28. februára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Mnohé ženy či muži by chceli mať ideálnu postavu a snažia sa preto dodržiavať najrôznejšie overené a zaručené diéty, odporúčania a pravidlá. Nie všetky sú však podľa odborníka na zdravú výživu MUDr. Petra Minárika naozaj pravdivé a účinné. Pozrite si prehľad mýtov, ktoré zostavil.

Prvý mýtus: Vďaka diétam budeme štíhlejšie

Krátkodobé diéty nikam nevedú. Málokto má totiž vôľu držať diétu dlhšiu dobu, a tak sa po čase vrátime k svojim pôvodným stravovacím návykom a zhodené kilá zase naberieme, ale ďaleko rýchlejšie, než keď sme sa pokúšali schudnúť. Zvyčajne skončíme ešte s ďalšími kilami navyše. Často ide len o odvodnenie organizmu, nie o stratu tuku. Ak si chceme svoju váhu udržať, musíme trvalo a prakticky celoživotne zmeniť svoj jedálny lístok aj životný štýl.

Druhý mýtus: Držanie hladoviek

Ľudia si myslia, že ak nebudú hladovať, tak neschudnú, opak je pravdou. Vyhladované telo, vďačné za každú porciu jedla, si začne okamžite vytvárať zásoby na horšie časy a živiny začne ukladať do tukov. Hladovaním dokonca dochádza k naštartovaniu takzvaného sporiaceho metabolizmu, ktorý ďalej blokuje chudnutie. Preto by sme mali jesť častejšie menšie porcie. Odporúča sa 5 jedál denne, u športujúcich osôb aj 6 menších, v pravidelných intervaloch – po 3 až 4 hodinách.

Tretí mýtus: Po 17. hodine už nejedz!

Množstvo ľudí dôveruje zásade, že keď nebudú jesť po 17. hodine, schudnú. Jesť môžeme pokojne i večer, avšak s mierou. Večera by preto mala byť ľahká a zložená predovšetkým z bielkovín a zeleniny, kým sacharidov a tukov má byť iba málo. Odporúča sa jesť najneskôr 3 hodiny pred spaním. Úplné vynechanie večere spôsobuje spomalenie metabolizmu a únavu.

Štvrtý mýtus: Kofeín a dehydratácia

Tvrdí sa, že nápoje s kofeínom spôsobujú dehydratáciu, avšak človek, ktorý denne pije nápoje s kofeínom, je už na jeho účinky zvyknutý a jeho organizmu dehydratácia nehrozí. U pravidelných konzumentov sa aj nápoje s kofeínom započítavajú k celkovému dennému príjmu tekutín.

Piaty mýtus: Konzumáciou cukrov si zarábame na cukrovku

Cukry (sacharidy) tvoria jednu z dôležitých zložiek potravy. Mali by predstavovať 45 – 55 percent denného energetického príjmu, ich odporúčaná denná dávka je 300 - 420 gramov. Medzi sacharidy ale patria nielen jednoduché cukry, ale aj škroby a vláknina.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Cukrovku môže spôsobiť dlhodobá nadmerná konzumácia hlavne jednoduchých cukrov, najmä pokiaľ táto nie je vyvážená športovou aktivitou. Rovnaká poučka však platí aj keď prijímame príliš veľa tukov. Vyvážený jedálny lístok by mal zahŕňať všetky živiny v pomere: 55-60 percent sacharidy, 30 percent tuky a 10-15 percent bielkoviny.

Šiesty mýtus: Nízkokalorické sladidlá podporujú chuť do jedla

Žiadny výskum nepotvrdil, že nízkokalorické sladidlá podporujú chuť do jedla, alebo že spôsobujú závislosť na sladkom. Nízkokalorické sladidlá sú vhodné pri kontrole príjmu a výdaja energie, a to najmä u ľudí, ktorí si kontrolujú svoju telesnú hmotnosť.

Siedmy mýtus: Po light potravinách schudneš!

Väčšina ľudí sa mylne domnieva, že light potravín môžeme zjesť toľko, koľko nám hrdlo ráči. Light potraviny majú síce znížený energetický obsah, ale aj tak obsahujú kalórie, a preto sa musia započítavať do celkového denného energetického príjmu. Síce majú často málo tuku a niektoré aj menej cukru, ale iné ich zložky môžu energetický príjem naopak zvyšovať. Neplatí, že namiesto jednej klasickej müsli tyčinky môžeme zjesť dve v light verzii. Inak je tomu u nealko nápojov. Nápoje so zníženým obsahom cukrov obsahujú minimum kalórií, ich kalorická hodnota je často porovnateľná s vodou.

Ôsmy mýtus: Tuky sú nezdravé a priberá sa z nich

Tuky majú oproti iným živinám dvojnásobnú kalorickú hodnotu, a tým pádom sú oveľa výdatnejšie ako cukry (sacharidy) a bielkoviny, mali by tvoriť 25-30 percent denného príjmu energie. Problém spôsobuje hlavne nadmerná konzumácia živočíšnych tukov s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín. Zdraviu prospešné sú naopak rastlinné tuky a nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v rybách.

Deviaty mýtus: Raňajky môžeme pokojne vynechať

Aj keď by sa na prvý pohľad zdalo, že vynechávanie raňajok smeruje k štíhlej línii, smeruje, naopak, k nadváhe a obezite. Veľa ľudí trpiacich obezitou sa stravuje nepravidelne a veľmi často vynecháva práve raňajky. Ich organizmus je vycvičený, že bude musieť čakať na ďalší prísun energie, preto využíva každú možnosť, kedy mu dáme najesť, a prijatú energiu si ukladá na horšie časy do tukových zásob. Navyše, ak vynecháme raňajky, kvôli hladu zjeme oveľa viac jedla, ako keby sme sa najedli. Počas dopoludnia by sme mali prijať zhruba 60 percent z celkového denného príjmu energie.

Desiaty mýtus: Pohyb nepotrebujeme

Vďaka nárastu svalovej hmoty sa zrýchľuje metabolizmus a telo rýchlejšie spaľuje prijatú energiu. Ak chceme schudnúť bez športovania, dochádza k chudnutiu pomaly a nerovnomerne. Šport by sme si mali dopriať najlepšie niekoľkokrát týždenne (minimálne 3x) aspoň po 45 minútach. Najlepších výsledkov docielime aeróbnym cvičením, pri ktorom zapojíme čo najviac svalových skupín. Ide napríklad o beh, plávanie, aerobik, rýchlu chôdzu a podobne. Pri aeróbnej aktivite dochádza k spaľovaniu tukov, ale zhruba až po 30 - 40 minútach cvičenia.

Komentáre