Zdravie

Nedarí sa vám schudnúť? Nedržte diétu, ozdravte metabolizmus

"Vedeli ste, že chuť hýbať sa má na svedomí hormón, ktorý obéznym ľuďom chýba? Viete ako sa zbaviť návalov hladu, či aká strava podporuje regeneráciu vášho tela?"

Alena Klepochová, 9. mája 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach
Pokiaľ vás po zime trápi ešte aj pár kíl navyše, ktorých by ste sa radi definitívne zbavili, alebo chcete jednoducho v plavkách vyzerať dobre, mali by ste zabudnúť na diéty a prostriedky ponúkajúce rýchle riešenia. Odborníci dlhodobo upozorňujú, že nemajú trvalý efekt a dokonca môžu uškodiť vášmu zdraviu. Jedným z najzákladnejších a súčasne najdôležitejších pravidiel správneho životného štýlu je dodržiavanie pravidelnosti v stravovaní.

Princípom stravovania a ́la metabolic balance je pomocou dlhej fázy nasýtenia normalizovať hladinu inzulínu a tým ozdraviť váš metabolizmus tela. V preklade to znamená jesť trikrát denne s minimálne päťhodinovou pauzou medzi jedlami.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
”Počas päťhodinovej pauzy medzi jedlami a taktiež počas nočnej pauzy klesá hladina inzulínu tak, že je možné efektívne spáliť tuky. U častého jedenia v kratších intervaloch zostáva hladina inzulínu zvýšená a organizmus nedokáže tuky spáliť, naopak ukladá ich. Okrem toho neustále zvýšená hladina inzulínu blokuje produkciu viacerých hormónov, ktoré chránia telo napríklad pred zápalmi, ale aj pred starnutím,“ povedala odborníčka na zdravú výživu Katarína Grich.

S chudnutím pomôžu bielkoviny


Odporúča každé jedlo začať jedným až dvoma kúskami bielkoviny. “Keď do žalúdka príde bielkovina ako prvá, produkuje slinivka brušná hormón glukagón súvisiaci s trávením bielkovín. Tento hormón je protipólom hormónu inzulínu, čím sa brzdí jeho produkcia. Naštartuje sa tak spaľovanie tukov a obávané návaly hladu sa nekonajú,” vysvetlila Grich.

Pravidlá programu úpravy metabolizmu ďalej odporúčajú konzumovať len jeden druh bielkoviny na porciu, napríklad syr, strukoviny či ryby. Dôvodom pre zavedenie tohto pravidla je riziko prekyslenia. To vzniká pri kombinácii rôznych bielkovín naraz. Prekyslený organizmus má tendenciu vzniku zápalov a aj ťažšie odbúrava tuky než organizmus s vyrovnanou acidobázou.

Ilustračné foto Foto: TASR

Viete, čo jete?


Všetko, čo pochádza z prírody, má v pôvodnom stave priaznivý účinok na náš organizmus. Ak sa rovnováha medzi tým, čo organizmus potrebuje a čo mu dodávame naruší, bude narušený i chod celého metabolizmu.
Tuky majú v dnešnej dobe vraj neprávom zlú povesť. “Nie len množstvo, ale ani druh tukov nemá súvislosť s narastajúcou hmotnosťou obyvateľstva. Tieto informácie vyrážajú dych dokonca aj výživárom,” podotkla Grich. Upozorňuje, že tuky v prirodzenej forme v mäse, syroch či masle, nie sú škodlivé a patria do nášho jedálnička.

Bez pohybu to nepôjde. Mýtus či fakt?


K zdravému životnému štýlu patrí aj prirodzený pohyb, ktorý by mal byť súčasťou každodenného života. Avšak na redukciu tukov nebude mať fyzická záťaž rozhodujúci vplyv. Kvalitná nutrične vyvážená strava je pri chudnutí základ.

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Túžbu po pohybe iniciujú hormóny. U obéznych ľudí je znížená produkcia tohto hormónu, a tak nemajú potrebu pohybu. Chuť hýbať sa u redukujúcich ľudí je prvou lastovičkou. Zvyčajne sa dostavuje pri redukcii prvých x-násť kíl. Vtedy je načase tejto túžbe podľahnúť a zapojiť ho do každodenného života, čím je zároveň stimulovaný aj hormón „šťastia“ a imunitný systém.

Komentáre