Zdravie
Nedarí sa vám schudnúť? Nedržte diétu, ozdravte metabolizmus
Alena Klepochová, 9. mája 2013 12:00
Princípom stravovania a ́la metabolic balance je pomocou dlhej fázy nasýtenia normalizovať hladinu inzulínu a tým ozdraviť váš metabolizmus tela. V preklade to znamená jesť trikrát denne s minimálne päťhodinovou pauzou medzi jedlami.

S chudnutím pomôžu bielkoviny
Odporúča každé jedlo začať jedným až dvoma kúskami bielkoviny. “Keď do žalúdka príde bielkovina ako prvá, produkuje slinivka brušná hormón glukagón súvisiaci s trávením bielkovín. Tento hormón je protipólom hormónu inzulínu, čím sa brzdí jeho produkcia. Naštartuje sa tak spaľovanie tukov a obávané návaly hladu sa nekonajú,” vysvetlila Grich.
Pravidlá programu úpravy metabolizmu ďalej odporúčajú konzumovať len jeden druh bielkoviny na porciu, napríklad syr, strukoviny či ryby. Dôvodom pre zavedenie tohto pravidla je riziko prekyslenia. To vzniká pri kombinácii rôznych bielkovín naraz. Prekyslený organizmus má tendenciu vzniku zápalov a aj ťažšie odbúrava tuky než organizmus s vyrovnanou acidobázou.

Viete, čo jete?
Všetko, čo pochádza z prírody, má v pôvodnom stave priaznivý účinok na náš organizmus. Ak sa rovnováha medzi tým, čo organizmus potrebuje a čo mu dodávame naruší, bude narušený i chod celého metabolizmu.
Tuky majú v dnešnej dobe vraj neprávom zlú povesť. “Nie len množstvo, ale ani druh tukov nemá súvislosť s narastajúcou hmotnosťou obyvateľstva. Tieto informácie vyrážajú dych dokonca aj výživárom,” podotkla Grich. Upozorňuje, že tuky v prirodzenej forme v mäse, syroch či masle, nie sú škodlivé a patria do nášho jedálnička.
Bez pohybu to nepôjde. Mýtus či fakt?
K zdravému životnému štýlu patrí aj prirodzený pohyb, ktorý by mal byť súčasťou každodenného života. Avšak na redukciu tukov nebude mať fyzická záťaž rozhodujúci vplyv. Kvalitná nutrične vyvážená strava je pri chudnutí základ.
