Zdravie

ADELI ON SKI predstavuje unikátnu nadstavbu neurorehabilitácie

"Terapia na lyžiach i na koni pomáha postaviť sa na vlastné nohy."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 28. februára 2020 11:14
ADELI ON SKI predstavuje unikátnu nadstavbu neurorehabilitácie na Slovensku Foto: ADELI Medical Center
Desiatky detí so zdravotným znevýhodnením sa túto zimu spolu s ADELI zúčastnili rehabilitačného pobytu na lyžiach. A hoci denne zápasia s pohybom, vďaka špeciálnej lyžiarskej výbave, skúseným inštruktorom a podpore svojich najbližších zdolávali zasnežené kopce Nízkych Tatier s úsmevom na tvári.

Pohybom končatín sa rozhýbe aj mozog. Experti z piešťanského neurorehabilitačného centra pripravili jedinečný program, plný terapeutických športov, pre pacientov s pohybovým znevýhodnením, ktorí pravidelne rehabilitujú a dokážu sa krátko udržať na nohách. Pod dohľadom špeciálne vyškolených lyžiarskych inštruktorov, fyzioterapeutov či odborníkov na hipoterapiu a hydroterapiu nielen účinne posilňovali svoje telo, no tiež pookriali na duši. Okrem športovania na čerstvom vzduchu, upokojujúceho hladenia konskej hrivy, plávania v bazéne či relaxu počas masáží, dokázali malí športovci vyjsť z každodenného stereotypu a užiť si plno zábavy s novými priateľmi i s rodinou. „Lyžovanie prispieva k posilneniu svalových skupín dolných končatín a vertikálneho svalstva. Deti musia počas jazdy prenášať váhu z jednej nohy na druhú, čo rozvíja ich stabilizačný systém a vedie k získavaniu balansu“, vysvetľuje Ondrej Murcina, terapeut ADELI ON SKI a pokračuje: „Lyžovanie je veľmi zábavné, prebieha v krásnej prírode a v neposlednom rade predstavuje spoločenskú aktivitu. Mimoriadne dôležitá súčasť terapie je totiž socializácia. Malí lyžiari sú šťastní, že môžu byť s ostatnými a napriek svojmu telesnému obmedzeniu zvládnu vykonávať športové aktivity“.

Počas piatich týždňov na horách sa detským pacientom venovali skúsení odborníci. Spoločne absolvovali každodennú rannú rozcvičku, lyžovanie v špeciálnom postroji, ale tiež príjemnú terapiu s koníkom alebo psíkom. Po výdatnom obede ich ešte čakal plavecký bazén a zaslúžený relax v podobe terapeutických masáží. Hoci bol program na prvý pohľad náročný, všetci účastníci si užili aj plno zábavy, ako sú v ADELI zvyknutí. „Naše deti sú oveľa vnímavejšie než bežné deti, napríklad do zvieratiek sa vyslovene zamilujú. A keď vidím Alex lyžovať, mám doslova slzy v očiach. Je úžasné vidieť, čo to dieťa dokáže!“ hovorí mama šikovnej žiačky základnej školy, ktorá sa zúčastnila tohtoročného ADELI ON SKI. „Oceňujem, že je naším deťom viditeľne lepšie. Potom sa cítime dobre aj my, rodičia“, dodáva.

Lyžovanie so špeciálnymi pomôckami a inštruktormi okrem zlepšenia koordinácie a postoja tela prináša aj ďalšie dôležité benefity. „Takáto fyzická aktivita efektívne posilňuje oblasť trupu, krku a tváre, prehlbuje dýchanie, čím pôsobí i na reč. A ako všetci vieme, rečou a komunikáciou sa skvalitňuje sebavedomie človeka a jeho všeobecná spokojnosť,“ vysvetľuje medicínska riaditeľka ADELI Medical Center, Dr. Adelaida Fabianová.

Ďalšou účinnou terapiou, mimoriadne obľúbenou medzi deťmi, je hipoterapia. Hladkanie konskej hrivy či hra s terapeutickým psíkom nielenže vyvoláva nefalšované pocity šťastia, no samotný prenos tepla a energie cez pokožku do končatín má overené liečebné účinky. Jazda na koni reguluje u pacientov svalové napätie, koordinuje pravidelné dýchanie, pomáha k uvedomeniu si vlastného tela a zlepšuje pohyblivosť kĺbov.

Hydrokinezioterapia počas fyzického cvičenia vo vode zase dokonale eliminuje účinky gravitácie. Skúsené terapeutky pomôžu navodiť liečebnú atmosféru, kedy je voda vnímaná ako veľký pomocník pri túžbe po samostatnom pohybe. Pretože spoločným cieľom spomínaných neurorehabilitačných terapií je v prvom rade postupne sa pokúšať o kráčanie po vlastných nohách bez pomoci. „V rámci terapie ADELI ON SKI kladieme veľký dôraz na pozitívnu motiváciu našich zverencov, k čomu nám pomáha hra“, hovorí terapeutka ADELI ON SKI, Veronika Čavojská. „Osobne som šťastná, keď vidím, ako deti napriek znevýhodneniu chcú cvičiť a ako sa zlepšujú v lyžovaní či plávaní“.

Komentáre