Technológie

VIDEO: Technológiu rozpoznávania tváre Face ID prelomili za päť dní

"Pri jej prezentácii tvrdili, že ju nedokážu oklamať ani kvalitné filmárske masky."

Tablet.TV, 4. decembra 2017 11:00
Nový iPhone X. Foto: TASR/AP
Firma Apple nedávno predstavila najnovší smartfón iPhone X, v ktorom bol odtlačok prsta nahradený technológiou pre odomykania telefónu pomocou rozlišovania tváre s názvom Face ID. Infračervená kamera sníma body, ktoré premieta projektor na tvár majiteľa smartfónu. Vyše 30-tisíc bodov sa stará o čo najdokonalejšie snímanie.

Stačilo im 5 dní


Pri jej prezentácii tvrdili, že ju nedokážu oklamať ani kvalitné filmárske masky. Vietnamskej bezpečnostnej firme Bkav však trvalo len päť dní, pokiaľ sa im podarilo prelomiť biometrickú technológiu. Pomocou 3D tlače vytvorili masku, ktorá iPhone ľahko odomkla. Materiál, ktorí firma minula pri svojej práci, stál len 128 eur bez 3D tlače.

Na priestorový model tváre natiahli manuálne vyrobenú vrstvu so štruktúrou kože, prilepili nos zo silikónu a a ostatné časti, ako sú napríklad oči, boli obyčajné 2D fotografie. Okrem toho na masku naniesli mejkap.



Odomkla ho maska


Maska na prvý pohľad síce nepripomínala človeka, ale technológiu Face ID dokázala oklamať a iPhone X sa odomkol.

Bezpečnostní experti pripustili, že ich postup nie je ľahké napodobniť a že neohrozuje bežných používateľov. Na druhej strane by mohol pomôcť napríklad polícii pri získaní prístupu napríklad do smartfónu zločinca.

ODPORÚČAME TIEŽ:
VESMÍRNA POŠTA: Tri posolstvá od pozemšťanov, nájde ich niekto?
Rozhovor: Vrátil sa zo zahraničia, aby spoznával krásy Slovenska
Pri kúpe ojazdeného auta dávajte pozor
VIDEO: Keď kuchárov nahradia roboty. Pizzu upečú aj dovezú domov

Komentáre