Technológie

Ako vybrať vhodnú žiarovku do interiéru

"Neviete si rady s výberom žiarovky do domu alebo bytu?"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 1. októbra 2021 17:02
Ilustračné foto Foto: Shutterstock
Poradíme vám, ako správne osvetlenie vybrať, aby ste nemuseli platiť horibilné sumy za energiu a meniť žiarovky častejšie, než je nevyhnutné. Akým vlastnostiam a parametrom je pri ich nákupe potreba venovať pozornosť?

Druhy žiaroviek a ich využitie


Mätú vás pri návšteve predajne s ponukou osvetlenia všemožné technické údaje pri popise produktov? Posvietime si na ne. V slovenských domácnostiach sa bežne používa niekoľko typov žiaroviek.

1. Klasické žiarovky
Skôr v interiéroch prevládali žiarovky klasické, ktoré pracujú na princípe žeravenia volfrámového vlákna. Veľmi rýchlo sa rozpália, ale na svetlo premenia iba nepatrný zlomok energie. Preto ich používanie nie je príliš ekonomické. Dnes sa s nimi stretnete napríklad v chladničkách alebo digestoroch.

2. Halogénové žiarovky
Oproti klasickým žiarovkám dosahujú tzv. halogénky vyššie teploty vlákna, ale sú trvanlivejšie. Dlhšej životnosti je pritom dosiahnuté pridaním halogénu (zlúčeniny brómu alebo jódu) dovnútra banky.

Na rozdiel od klasických žiaroviek sú tie halogénové odolnejšie voči častému vypínaniu a zapínaniu. Bývajú v stolových lampách alebo na stenách, ku ktorým priliehajú schody do vyšších poschodí domu.

3. Kompaktné žiarivky
Úsporné žiarivky v tvare špirály alebo trubice majú o 60-80% vyššiu energetickú účinnosť a priemerne 10× dlhšiu životnosť ako klasické žiarovky.

V žiarivke sa elektrický prúd dostáva do kontaktu s ortuťou a ionizovanými plynmi. Vzniknuté UV žiarenie sa vďaka luminoforu (látky, ktorá pohlcuje energiu a následne ju vyžaruje vo forme svetla) premení na svetlo. Žiarivka produkuje studené biele svetlo, ktoré sa využíva napríklad pre osvetlenie kancelárií.

4. LED žiarovky
Svetelné diódy (tzv. "ledky") sú polovodičové súčiastky, ktoré premieňajú elektrický prúd na svetlo. V porovnaní s konvenčnými žiarovkami spotrebúvajú násobne nižšie množstvo energie a zároveň dosahujú vyššiu svietivosť.

Vzhľadom na dlhú životnosť sa používajú v stále väčšom počte domácností, a to aj napriek vyššej obstarávacej cene.

Ďalšie parametre, ktoré stoja za povšimnutie


Príkon -–táto veličina hovorí, aká je okamžitá spotreba elektrickej energie pri vybranom modeli žiarovky. Vyššie hodnoty znamenajú vyššiu spotrebu elektriny. Jednotkou príkonu je watt (W).

Svetelný tok – udáva, aké množstvo svetla žiarovka vyžiari za sekundu. Jednotkou je lumen (lm). Na tento údaj by ste sa mali zamerať pri výbere LED žiaroviek.

Farba – teplý alebo radšej studený odtieň svetla? Záleží na tom, kam žiarovku umiestnite. Do spálne alebo obývacej izby je vhodná teplá biela farba, naopak prirodzenú bielu oceníte v kúpeľni nad zrkadlom, v ktorom sa chcete vidieť v reálnych farbách. Farba svetla sa vyjadruje v kelvinoch (K).

Pätica – označenie pre spodnú časť žiarovky, v ktorej je zasadená banka s osvetľovacím telesom. Päticu voľte podľa veľkosti objímky, do ktorej chcete žiarovku namontovať.

Ak máte obavu, že vyberiete zle, vezmite si do obchodu žiarovku, ktorú ste v danom svietidle používali predtým. Personál predajne vám iste poradí.

Komentáre