Technológie

Ako ochrániť deti pred nástrahami online sveta?

"Zverejňovanie súkromných informácií, spájanie sa s cudzími ľuďmi, osobné profily prístupné verejnosti, sexuálne obťažovanie, kyberšikana, závislosti a mnoho iného."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 30. júla 2020 12:00
Foto: DATALAN
To je len veľmi malá časť nástrah, s ktorými sa môžu deti na internete stretnúť. Zakazovať im počítače, telefóny, tablety či internet však nie je možné a ani správne. Riešením je naučiť deti používať internet bezpečne. Preto DATALAN v rámci Detskej Univerzity Komenského organizuje v pondelok 3. augusta online workshop s názvom Ako byť online a v bezpečí, ktorý im hravou formou priblíži, s akými nebezpečenstvami sa môžu v online priestore stretnúť ale hlavne – ako zostať v bezpečí.

Moderné technológie s prístupom na internet využívajú čoraz mladšie deti. Niektoré dostanú svoj prvý mobil dokonca už v 4 rokoch a v 15 ho vlastí už viac ako 90 % detí. Technológie nám v mnohých prípadoch pomáhajú, no pri nízkej ostražitosti a vedomostiach môžu byť naozaj nebezpečné. Základom je deti naučiť využívať ich vo svoj prospech, varovať ich pred rizikami a hlavne – nezakazovať im ich. V tom im pomôže netradičný IT workshop – Ako byť online a v bezpečí, ktorý v rámci Detskej Univerzity Komenského organizuje 3. augusta spoločnosť DATALAN, ktorá je jej dlhoročným partnerom. Cieľom je deťom rozširovať obzory, hravou formou ich oboznamovať s vecami, ktoré sú už neoddeliteľnou súčasťou ich životov a dať im príležitosť dostať kompetentné odpovede na zvedavé otázky priamo od expertov.

Na úvod privíta deti CEO spoločnosti DATALAN Marek Paščák, ktorý sa spolu so svojimi deťmi teší na každý nový ročník letnej univerzity. „Téma bezpečnosti vo svete IT čoraz viac naberá na dôležitosti rastom útokov a únikov, ale aj prijímaním legislatívy v oblasti narábania s informáciami. V DATALANe máme celé oddelenie, ktoré sa zaoberá bezpečnosťou systémov a informácií a neustále rozširujeme portfólio cyber security riešení. Preto sme sa rozhodli pre túto tému aj v prípade workshopu pre deti, aby boli od malička upozorňované na to, že na internete ich okrem množstva informácií a zábavy môžu postretnúť aj nebezpečenstvá a rôzne riziká. Záleží nám na tom, aby boli deti od malička vedené k bezpečnému využívaniu nových technológií, ktoré im na oblátku – pri zodpovednom prístupe, dokážu zjednodušiť život.“

IT workshop Ako byť online a v bezpečí je rozdelený do troch celkov, v ktorých sa deťom prihovoria experti na technológie a kybernetickú bezpečnosť. V prvom bloku sa predstaví CyberSecurity Expert z DATALANu Jan Böjtös s témou Ako fungovať bezpečne v online svete. Druhý blok patrí web developerovi Erichovi Starkovi, odborníkovi na webové technológie, ktorý deťom vysvetlí Ako používať bezpečne aplikácie v telefóne. V smartfónoch máme totiž uložených množstvo citlivých údajov a práve nezabezpečené a neaktualizované aplikácie môžu byť cestou, ako sa k nim hackeri vedia dostať. Na záver sa deti od odborníka na digitálny marketing Romana Oružinského z AltTag Media dozvedia, Ako bezpečne využívať sociálne siete. Tie denne navštevuje takmer 65 % detí a dospievajúcich a aj napriek vekovým limitom tu nájdeme deti mladšie ako 12 rokov.

IT workshop bude prebiehať rovnakou formou ako live prednášky – na www.stream.duk.sk a súčasne bude možné ho sledovať aj na facebookovej stránke – Detská Univerzita Komenského. Účasťou na workshope sa deti automaticky zapájajú do súťaže o notebook od spoločnosti DATALAN, ktorý už každoročne venuje jednému z usilovných študentov letnej univerzity. Vzhľadom na aktuálnu situáciu spôsobenú koronavírusom, sa tohtoročná Detská Univerzita Komenského koná výlučne online a deti majú možnosť sledovať prednášky formou živého streamovania. 18. ročník DUK prebieha až do 26. augusta a od júla na nej študuje takmer tisícka malých študentov.

Komentáre