Štýl

Slovenky chcú väčšie prsia. Aké zákroky vyhľadávajú u nás muži?

"Na otázky vás, našich čitateliek, odpovedala dermatologička a majiteľka súkromnej kliniky plastickej chirurgie, estetickej a laserovej medicíny, MUDr. Alexandra Novotná. "

Veronika Rosputinská, 21. marca 2014 12:00
Americká revuálna tanečnica Dita Von Teese pózuje pred obrovskou podprsenkou. Foto: TASR/AP Photo


Móda a krása, to sú témy, ktoré dnes zaujímajú takmer každú ženu. Chceme sa nielen páčiť, ale najmä sa vo svojom tele cítiť dobre, príťažlivo a spokojne. V súčasnosti je k dispozícii množstvo prostriedkov, ako naše túžby a predstavy naplniť.

Práve preto sa Webmagazín rozhodol, že sa pokúsi nájsť odpovede na vaše otázky a problémy priamo u odborníčky- dermatologičky a majiteľky súkromnej kliniky plastickej chirurgie, estetickej a laserovej medicíny, MUDr. Alexandry Novotnej. Prvú polovicu otázok a odpovedí si môžete prečítať nižšie.
MUDr. Alexandra Novotná Foto: Archív MUDr. Alexandry Novotnej

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY ČITATELIEK



Aké zákroky vykonávate najčastejšie, o čo majú Slovenky najväčší záujem?

Na našej klinike zaznamenávame dlhodobo najväčší záujem v rámci plastickej chirurgie o augmentáciu, teda zväčšovanie prsníkov silikónovými implantátmi. Okrem zväčšovania prsníkov sú to však aj ďalšie úpravy poprsia, ako zmena tvaru, zmenšenie, korekcia bradavky a pododne. Z plastickej chirurgie často vykonávame blefaroplastiku – teda úpravu spadnutých viečok a tiež rhinoplastiku, úpravu nosa. Veľký záujem je aj o lifting, teda chirurgické vyhladenie pleti. V dermatológii najviac klientov trápi akné a jazvy po akné, kde máme veľmi dobré výsledky vďaka moderným prístrojom a ošetreniam, ktoré používame. Veľmi obľúbené sú aj botulotoxínové injekcie a aplikácia kyseliny hyaluronovej na vyrovnanie nedostatkov pleti.

Ak je Váš profesionálny názor taký, že žena zákrok, ktorý si vybrala, nepotrebuje, poviete jej to? Prípadne, stalo sa Vám už, že ste nejaký zákrok z vlastného presvedčenia odmietli vykonať?

Vždy nám ide o to, aby klient, ktorý od nás odchádza, bol spokojný, ale zároveň, aby sme so svojou prácou boli spokojní aj my. To znamená, že ak príde klient s požiadavkou na úpravu, ktorá sa nedá vykonať kvôli rozličným individuálnym zdravotným či vekovým obmedzeniam, snažíme sa s ním o probléme diskutovať. Vysvetliť mu všetky pozitíva, ale aj možné negatíva zákroku, ktorý požaduje. Máme dobré skúsenosti s tým, že klienti po rozhovore väčšinou pochopia, že to s nimi myslíme dobre. V mnohých prípadoch je klientovi možné ponúknuť aj alternatívu, teda neinvazívny zákrok, ktorý je šetrnejší a efekt môže byť rovnaký.

Aké zákroky vyhľadávajú u nás muži?

Muži k nám chodia veľmi často kvôli problémom s akné, s jazvami po akné, kvôli odstraňovaniu znamienok, ale aj kvôli odstráneniu nadmerného potenia či kvôli problémom s vypadávaním vlasov. Z chirurgických zákrokov u mužov vykonávame najčastejšie odstraňovanie spadnutých viečok, redukciu druhej brady a liposukciu.

Od akého veku môžem podstúpiť plastickú operáciu, konkrétne zväčšenie pŕs?

Pri tomto zákroku je najdôležitejšie, aby bol ukončený vývoj prsnej žľazy. Najčastejšie túto operáciu vykonávame u pacientok starších ako 18 rokov.

Môj partner má problém s vypadávaním vlasov, má výrazné kúty. Ako sa to dá riešiť?

V lekárni sú bežne dostupné preparáty, ktorých súčasťou sú pomocné látky - vitamíny a aminokyseliny, napríklad vitamíny skupiny B, kyselina pantoténová, zinok, kyselina listová, cyanokobalamín, arginín, ornitín a ďalšie. Tieto vlasom neškodia, no ak sa jedná o vážnejšiu poruchu, vlasy len účinkom týchto látok určite nenarastú. Výžive vlasov a prevencii pred prílišným vypadávaním napomáha roztok minoxidil, ktorý obsahuje látku spôsobujúcu rozšírenie ciev. Je dostupný v lekárni. Ak sa aplikuje na pokožku hlavy prekrvuje ju a tá je tým pádom viac vyživená. Novinkou je aplikácia účinných látok dermarollerom, ktorý pomocou jemných ihličiek umožňuje prekrvenie a tým aj lepšie vstrebanie účinných látok do pokožky hlavy priamo ku korienku vlasu. Ďalším postupom je celková liečba. U žien hormonálna antikoncepcia s antitestosterónovým účinkom a u mužov sa môžu podávať dve látky - finasterid a dutasterid, ktoré sú na predpis lekára dostupné v lekárni. Na našej klinike vykonávame aj transplantácie, keď sa vlasy z ložísk, v ktorých vlasy nemajú citlivosť na mužský pohlavný hormón, po jednom pomocou špeciálnej ihly prenášajú na bezvlasé ložiská. Zákrok sa vykonáva hlavne u mužov, ale v prípade mužského typu plešatenia je účinný aj u žien.

Mám záujem o trvalé odstránenie chĺpkov v podpazuší. Kedy je ideálne obdobie absolvovať procedúru a koľko ma to bude stáť?

Ideálne obdobie na epiláciu je zima, teda mesiace, kedy nie je koža vystavovaná slnečnému žiareniu. V priemere je potrebné, aby sa epilácia opakovala 4 – 8-krát, v dostatočných časových intervaloch. Pri vstupnej konzultácii sa určí potrebná energia lasera aj predpokladaný počet opakovaní, ale je dobré naplánovať si ju tak, aby sme to stihli ešte pred začiatkom letnej „opaľovacej“ sezóny. Cenník všetkých zákrokov je dostupný na webstránke našej kliniky.

Ďalšie zaujímavé otázky a odpovede

Komentáre