Štýl

Viete aké sú rozdiely a použitie jednotlivých druhov medu?

"Slovensko je krajina bohatá na druhovú pestrosť medov."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 8. októbra 2024 9:26
Foto: Apimed
Slovensko je krajina bohatá na druhovú pestrosť medov. To nie je bežné všade vo svete. Poďme si bližšie predstaviť druhy medov, s ktorými sa na Slovensku stretávame najčastejšie.

Kvetový med
Prvý jarný med z nektáru ovocných stromov či repky olejnej, neskôr med zo slnečnice, ďateliny, lúčnych kvetov z celého územia Slovenska. Med je ľahko stráviteľný, pretože obsahuje jednoduché cukry glukózu a fruktózu, ktoré sa rýchlo vstrebú do krvi, čím sú pre ľudský organizmus rýchlym zdrojom energie. Okrem priamej konzumácie je kvetový med obľúbeným pomocníkom v kuchyni pri varení a pečení.

Agátový med
Jemný med pochádzajúci prevažne z agátových hájov Záhoria a južného Slovenska. Má svetložltú farbu so zelenkastým nádychom. Vďaka vysokému obsahu fruktózy zostáva dlho tekutý a nekryštalizuje. Vyznačuje sa jemnou chuťou a obsahuje menej peľových zŕn ako kvetový med. Je preto vhodný aj pre slabších alergikov. Má povesť najsladšieho zo všetkých medov.



Lipový med
Je považovaný za jeden z najlepších druhov slovenského medu. Je to lahodná pochúťka aj liek. Má jedinečnú výraznú chuť a vôňu a pomalšie kryštalizuje. Má upokojujúce účinky, preto sa odporúča ľuďom trpiacim stresom a nespavosťou. Pre jeho silné protizápalové účinky je vhodný pri prechladnutí a kašli.

Pri skracujúcich sa dňoch a chladnejších večeroch sa na náš stôl čoraz častejšie okrem medu dostáva aj medovina - zlatistý prírodný nápoj sladkej chuti a jemného medového buketu. Hlavná filozofia medovinárstva APIMED spočíva vo výrobe odrodových medovín odlíšených druhom medu, z ktorého sú vyrobené. Zušľachtením jednotlivých druhov medu v medovine vynikne ich jedinečná chuť a vôňa.

Najpopulárnejšou Trnavskou medovinou z kvetového medu si môžete pripiť na zdravie s rodinou a s priateľmi pred jedlom. Podporuje tvorbu žalúdočných štiav, pomáha pri trávení a v rozumnom množstve chráni cievy. Podávať ju môžete chladenú alebo hriatu. Po zohriatí na 50-60°C ešte viac vynikne opojná vôňa medu aj pridaných korenín a bylín.



Staroslovanská medovina svetlá z agátového medu a výborne hodí k syrom, hydine, rybám a morským plodom.

Staroslovanská medovina tmavá s lesným medom zasa pasuje k divine, tmavým mäsám – hovädziemu a teľaciemu, alebo ku kačke s lokšami.

Original Slovenskú medovinu s lipovým medom môžete kombinovať k bravčovému, cestovinám, k syrom...



Skutočnou delikatesou je Medovina Barrique, v ktorej sa elegantne snúbi lahodná chuť a jemný buket agátového medu s vanilkovo-čokoládovými tónmi barikového suda. Na súťaži APIMONDIA v Santiago de Chile vyhrala Medovina Barrique z Medovinárstva APIMED zlatú medailu a je aktuálnou držiteľkou ocenenia NAJLEPŠIA MEDOVINA SVETA.



Med a medoviny môžu byť zároveň aj krásnymi darčekmi, ktoré zahrejú, vytvoria čarovnú atmosféru, prevoňajú domov a ukážu obdarovaným, že vám na nich záleží – či už obdarúvate svojich najbližších, chcete potešiť kolegov alebo obchodných partnerov.

Objavte ešte viac sladkých potešení na www.apimed.sk

Komentáre