Štýl

V centre Bratislavy na nábreží Dunaja stavajú vyhliadkové kolo

"Vyhliadkové kolo bude atrakciou letnej turistickej sezóny. Turistom a obyvateľom bude slúžiť do konca septembra."

TASR/Webmagazin.sk, 2. júla 2020 11:55
Foto: Facebook Staré Mesto - srdce Bratislavy


Na Rázusovom nábreží v tesnej blízkosti kaviarne Propeller rastie nová, dočasná dominanta bratislavskej promenády - veľké vyhliadkové kolo. Počas letnej turistickej sezóny by mala zatraktívniť mestský priestor a ponúknuť obyvateľom a návštevníkom hlavného mesta pohľad na nábrežie, Dunaj i časť Starého mesta z inej perspektívy. Stavba vyhliadkového kola však v prývch dňoch vyvolala rozpačité reakcie, pričom prevládajú tie negatívne.

Urbanisti, architekti i Bratislavčania projektu vyčítajú na jednej strane nevkusnosť, na druhej nevhodné umiestnenie. Vyhliadkové kolo bude stáť presne na konci osi historického korza, bude zakrývať vyhliadku na Dunaj a nábrežie smerom od Reduty a navyše bude stáť uprostred nábrežnej promenády.

Vizualizácia vyhliadkového kola na Rázusovom nábreží v Bratislave. Foto: Mestská časť Staré mesto


Staré mesto sa bráni tým, že za prenájom mestského priestoru získa peniaze, ktoré potom investuje do kultivácie zelene a verejného priestoru. Navyše, na jar usporiadalo anketu, v ktorej sa mohli obyvatelia k inštalácii vyhliadkového kola vyjadriť. V nej sa vyše 63% vyslovilo za, a len necelých 37% proti.

Vyhliadkové kolá sú bežnou súčasťou viacerých európskych miest. Väčšinou sa tešia záujmu turistov, veľkej návštevnosti a postupne sa stávajú súčasťou siluety mesta a jeho priestoru.

Komentáre