Štýl

Symbol krásy a silného puta

"Zo všetkých druhov šperkov si osobitnú pozornosť zaslúžia najmä retiazky. Môžu byť použité ako samostatná dekorácia, alebo v kombinácii s príveskom. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 27. októbra 2020 9:06
Foto: Daniel Jedzura/Shutterstock.com
Zlatá alebo strieborná retiazka je všestranný doplnok, ktorý sa nedá rozdeliť na čisto ženský alebo mužský, moderný alebo klasický šperk.

Pri jej výbere však kupujúci často čelí iným, veľmi aktuálnym otázkam, na ktoré sa vám v našom článku pokúsime dať odpoveď.

Čo určuje pevnosť retiazky?
Šperky sú krásnou a dlhoročnou ozdobou nášho tela, čo však platí len za predpokladu, ak si ich viete správne vybrať. Je preto dôležité poznať kritériá, ktoré vám pomôžu pri správnom výbere. A prvá vec, ktorej treba venovať pozornosť, je spôsob, akým budete konkrétny šperk nosiť. V prípade moderných zlatých retiazok existujú modely špeciálne navrhnuté pre prívesky. Ich hlavnými charakteristikami sú lakonický dizajn bez zdobených vzorov, optimálna šírka a veľkosť zapínania. Takéto modely sú odolnejšie, aby retiazka vydržala ďalšie namáhanie.

Ak je retiazka sama o sebe krásnou dekoráciou, väčšinou ide o masívnejšie modely, ku ktorým nepotrebujete nič, len krásne náušnice.

Typ a pohlavie
Druhým kritériom pri kúpe šperku – retiazky je pohlavie osoby. Samozrejme, ako sme už spomínali v úvode, retiazky sa sami o sebe striktne na mužské a ženské nerozdeľujú. Existujú však väzby, ktoré je vhodnejšie nosiť iba u žien alebo mužov.

Vzor, hrúbka a rýdzosť
Dôležitá je aj vzorka a materiál, z ktorého je tento výrobok vyrobený. Pri retiazke si vyberte radšej väčšiu rýdzosť zlata, aby bola ešte pevnejšia. Cenovo tieto kvalitatívne parametre najlepšie spĺňa označenie 585. Ide o populárny druh ušľachtilého kovu, ktorý sa pri nosení tak ľahko nezdeformuje. Samozrejme veľa závisí aj od hrúbky zlatého drôtu, z ktorého sa zlatá retiazka vyrába. Aby ste sa ale vyhli nemilým prekvapeniam, nechajte si radšej poradiť.

Komentáre