Štýl

Svadba v zime: 10 tipov, vďaka ktorým bude ako z rozprávky

"Plánujete vkročiť do vôd manželstva počas zimných mesiacov? Práve pre vás sme pripravili desať praktických tipov, aby bola vaša svadba rozprávková aj počas nich."

Veronika Rosputinská, 25. januára 2014 6:00
Svadba v zime môže byť rozprávková. Foto: Martin Šveda


Urobili sme si malý prieskum a pýtali sme sa mladých ľudí, kedy je podľa nich ideálne obdobie na svadbu. Asi vás neprekvapíme, že dominovali leto a jar, pomenej sa vyskytla jeseň, no o svadbe v zime veľa ľudí nesníva. Svadba však môže byť práve v zime ako z rozprávky a navyše, pre „mŕtvu“ sezónu vám môže nejaké to euro dokonca ušetriť.

Tým prvým impulzom, ktorý o svojej svadbe vydáte okoliu, je svadobné oznámenie. Časom, keď bolo oznámenie obyčajným papierom s postavičkami nevesty a ženícha, dávno odzvonilo. „Experimentujte, zabávajte sa a rozšírte vašu zimnú rozprávku medzi ľudí. Ukážte hrdo všetkým, že pre svoj najkrajší deň života ste si vybrali práve ten zimný,“ radí event manažérka Kristína Zelenáková. Využite na oznámenia zimné motívy, sneh, vločky, studené farby. Fantázia nepozná hraníc.

Rozprávková chalúpka


Výber miesta pre obrad a sály patrí medzi prvé kroky organizácie svadby, najmä v menších mestách, kde sú možnosti obmedzenejšie. Keď si vyberiete termín svadby v rušnom období, dajme tomu od apríla do októbra, musíte si miesto rezervovať skôr, lebo vám ho „vyfúkne“ niekto iný. V zime až taký veľký záujem o svadby nie je, vďaka čomu môžete navyše ušetriť aj na prenájme. Ak chcete originálnu zimnú svadbu, situovať ju môžete do chaty uprostred lesa, s krbom a krajinou ako z Mrázika navôkol.

S priestorom súvisí aj výzdoba. Zabudnite na pestré farby a záplavu kvetov a siahnite po dekoráciách, ktoré vyvolajú hrejivý pocit z miesta. „Použite drevo, sviečky, svetlá či sneh v spreji, ktorým obohatíte vetvičky. Hlavným motívom by mala byť súhra svetla a tepla so zimným obdobím, ktoré vyústi do radosti a úsmevu na tvárach hostí,“ ponúka tip event manažérka a pokračuje: „Ako dekoráciu môžeme využiť napríklad aj drevo do krbu, sviečky, svetelné reťaze s bielym, modrým či tmavo zeleným svetlom. V príprave sa môžeme vrátiť aj do predškolských a školských čias a využiť matku prírodu. Tá nám ponúka šišky, ihličie, škoricu, jabĺčka a mnohé iné veci na hand made výzdobu, ktorou určite prekvapíte nejedného hosťa.“

Aj takto môže vaša zimná svadba vyzerať na fotkách. Foto: Martin Šveda
Zima môže pohladiť aj vašu svadobnú kyticu. Nikde nie je napísané, že musí byť z ruží, tulipánov či lúčnych kvetov. Čo by ste povedali na originálnu šípkovú kyticu? Taká sa na vás určite nepozerá z každej svadobnej fotky.

Svadobné menu s nápadom


Originálne môže byť aj vaše svadobné menu. „Bráňte sa klasike a buďte tvoriví,“ posmeľuje event manažérka. „Je predsa chladno a trocha mastnej kačice ešte nikomu neublížilo. Ponúknite ju svojim hosťom spolu s lokšami, určite sa nebudú sťažovať.“ Rovnako trochu kreativity ukážte aj pri zostavovaní nápojového lístka. Ponúknite svadobným hosťom niečo, čo ich zahreje. K dispozícii je teplý čaj, varené vínko, čokoláda či horúce jabĺčko. Uzimení príbuzní to určite ocenia.

Skvelým doplnkom zimného svadobného menu môže byť aj dezert v podobe horúcej štrúdle so zmrzlinou a šľahačkou a vyblázniť sa môžu aj cukrárky pri príprave rozprávkovej svadobnej torty. Čo tak čokoládová zasnežená kokosom?

Obľúbeným zvykom mnohých párov je obdarúvanie svojich svadobných hostí. Aj táto výslužka môže byť originálna a zimná. „Skúste svojich hostí prekvapiť napríklad párom rukavíc, šálom, fľaštičkou medu s pribaleným čajom alebo sviečkou. Je zima a takúto pozornosť si ľudia určite zapamätajú a mnohí aj nechajú ako pekný suvenír, ktorý im bude pripomínať vašu nádhernú zimnú svadbu,“ radí event manažérka.

Princ a jeho Popoluška


Najväčšie vrásky na tvári môže spôsobiť svadobné fotenie, ktoré je výrazne závislé od počasia, ak sa teda rozhodnete fotiť vonku. Určite majte pripravenú interiérovú alternatívu, exteriérov sa však v zime nebráňte. Musíte sa pripraviť, že vám budú drkotať zuby, výsledok v štýle nádhernej Popolušky však za to stáť bude.

Atmosféra zimnej krajiny vyzerá na fotografiách rozprávkovo. Foto: Martin Šveda
„Zimné obdobie má svoju zaujímavú atmosféru, ktorá môže urobiť svadobné fotky veľmi originálne. Napríklad ranná námraza dokáže vytvoriť nevšednú kulisu ako z rozprávky. Ak sa rozhodnete pre zimnú svadbu, stačí len, ak sa na svadobné fotenie dostatočne pripravíte. Tým nemyslím otužovanie v studenej vode. K svadobnej kytici treba pribaliť termosku s čajom, teplú deku na plecia a zimné topánky pod svadobné šaty,“ radí fotograf Martin Šveda.

To najlepšie nakoniec - svadobný styling. Pri výbere svadobných šiat nezabudnite na to, že potrebujete aj niečo, čo vás zahreje, napríklad kožušinové bolerko. „Siahať vám môže tesne pod prsia alebo ho zvoľte s dĺžkou kabátika, ochráni vám aj kríže. Keď chcete byť nevšedná nevesta, siahnite miesto tradičného závoja po malom klobúčiku v rovnakej farbe svadobných šiat. Dodá vám šmrnc a z módneho hľadiska budete o kúsok vopred," radí stylistka a vizážistka Kaja Čemová.

Dôležité je aj svadobné líčenie. „Jeho základom je zjednotená pleť, čiže dokonale zakryté vyrážky, červené žilky, kruhy pod očami. Za každých okolností používame fixatér alebo primer, vďaka ktorému nám krycí krém vydrží celý deň a noc,“ zdôrazňuje vizážistka.

Svadobné líčenie v jemných tónoch. Foto: Očarujúca.sk/Kaja Čemová
„Oči zvýrazníme jemnými farbami očných tieňov ako sú hnedá, ružová či šedá. Rúž môžeme nechať v prirodzenom odtieni pier alebo tiež siahnuť po rôznych odtieňoch červeného a nechať sa tak inšpirovať trendom na zimu, a to je tmavočervená farba. Vtedy oči nalíčime jemnejšie použitím ceruzky, ktorú pekne vytieňujeme dostratena. Zhusťujúca špirála nám dodá krásny objem rias a líčka zasa sviežosť a nežnosť," prezrádza vizážistka.

Zaujímavým tipom od vizážistky je aj zmena stylingu po polnoci. A nehovoríme len o šatách. „Po polnoci s výmenou šiat vymeňte pokojne aj make-up. Stačí si nalíčiť pery výraznejším rúžom, červeným alebo podľa trendov na tohtoročnú zimu, vínovým odtieňom, ak ste predtým uprednostnili jemnejší odtieň," uzatvára vizážistka.

Desať praktických tipov, vďaka ktorým bude vaša zimná svadba rozprávkou sme pripravili v spolupráci s Kristínou Zelenákovou z eventovej agentúry Veryberry, stylistkou a vizážistkou Kajou Čemovou a fotografom Martinom Švedom.

Komentáre