Štýl

Šesť trikov, ako vyzerať na fotke čo najlepšie

"Všetky tie krásne ženy z červených kobercov vôbec nie sú dokonalé. Len presne vedia, ako obalamutiť fotoaparát tou správnou konšteláciou samej seba."

Webmagazin.sk/Iva, 13. júna 2018 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Máte za sebou skvelú party alebo výlet s priateľmi… Samozrejme, hojne zdokumentovaný na fotkách. A práve tie sú pre vás tak trochu šok. Zrkadlo predsa hovorilo, že je to celkom fajn – tak kto je potom táto osoba s čudným úsmevom, dvojitou bradou a kilami navvyše?

Fotografie si žijú svojim vlastným životom. Aspoň to tak neraz vyzerá. Aj keď ste sa pred každým záberom “štelovali”, ako najlepšie ste vedeli, vyšli z nich nepodarky. Teda vo vašom prípade. Pritom na tej istej fotke, len kúsok od vás, vyzerá vaša kamarátka ako z časopisu!

Medzi nami, môže tak vyzerať každý. Vďaka veľmi príjemnej aplikácii “Hollywood look” sa na fotke takmer nespoznáte – takú “kosť” to z vás urobí. Ale sú aj celkom jednoduché triky, ako dosiahnuť čo najlepšiu vizáž aj bez technologických vylepšení. Už ste o nich možno počuli – pred letom a zábermi z dovolenky nezaškodí si ich pripomenúť.

1. Skrúťte sa


Áno, znie to až strašidelne – veď všade počúvame, ako sa treba vystrieť, vystrčiť prsia, stiahnuť brucho… To pokojne robte aj ďalej. Spomínané “skrútenie” sa týka skôr spodnej časti tela. V prvom rade sa treba natočiť mierne vbok, nie priamo do fotoaparátu. Keď sa pootočíte, prekrížte v stoji nohy.Váhu preneste na zadnú nohu a špičky topánok namierne smerom k fotoaparátu. A je to! Popis a la rozhlasová rozcvička nech vás nevyplaší, je to vskutku jednoduchý a veľmi efektný postoj.

2. Pretlačte sa do stredu


Skupinové fotky sú ťažký oriešok. Najmä pri selfie: ten, kto drží v ruke mobil a robí spoločnú snímku, má vždy hlavu ako melón. Lepšie je požiadať niekoho mimo fotografovanej skupiny. Vtedy platí overené pravidlo: “zaseknite” sa do stredu. Budete tam vyzerať užšie ako na krajoch snímky. Nehovoríme, že sa teraz máte do stredu fotografie drať cez lakte – ale nehovoríme ani, že sa o to nemáte pokúšať vždy, keď sa to čo len trochu dá…

3. Zoštíhlite si paže


Ruky priplesknuté k telu budú vyzerať ako dve šunky… Pravda, ak nie ste práve vo vrcholnej fitness forme. Pózovaním ostrieľané dámy veľmi dobre vedia, prečo si aspoň jednu ruku dávajú vbok. Existuje aj ďalšia nenápadná pomôcka: ramená nepatrne potlačte vpred, čo vám zároveň trošku potisne dopredu aj ruky. Zvýrazní to kľúčne kosti a a keďže paže nebudú pritlačené na trup, vyznejú na fotke lichotivejšie.

4. Preč s dvojitou bradou


V zrkadle ju nevidíte – a na fotke ju máte takmer vždy. Pred stlačením spúšťe musíte bleskovo urobiť maličkosť. Predsuňte hlavu a bradu mierne vpred. Budete sa citiť trošku neprirodzene, ale na fotkách to urobí zázrak. Spomeňte si na svadobné fotografie. Najbizarnejšie pózy vyzerajú najlepšie.

5. Lepší úsmev vďaka jazyku


Aj toto je skrytý tromf. Jazyk na fotke zvyčajne vôbec nevidno, ale vie nám urobiť fajn službu v prípade úsmevu. Stačí pritlačiť jazyk na podnebie hneď za hornými zubami. Tento cvik sa používa aj v tvárovej gymnastike na spevnenie ochabnutej brady. Váš úsmev teda vďaka nemu nebude ovenčený uvoľnenou kožou.

6. Lepší úsmev vďaka peniazom


Áno, peniaze odovzdané plastickému chirurgovi by určite šmahom vyriešili všetky trable s nedokonalosťami na fotkách… V tomto prípade však ide len o samotné slovo. Hoci pri fotení donemoty počúvame, ako máme povedať “sýýýýýýýýýýýr”, skúste túto pochutinu nechať tam, kde patrí. Teda na tanieri a nie pred fotoaparát. Anglicki hovoriaci ľudia si úsmev “vyrábajú” podobne znejúcim “cheese” a výsledok je v zásade rovnaký: maniakálny úškľabok. Podľa ľudí živiacich sa fotografovaním je omnoho lepšie vysloviť slovo “money”. (Nezaručujeme ale, že slovenský ekvivalent “peniaze” má rovnaký efekt…) Pri “money” sa ústa trochu inak otvoria a celý úsmev pôsobí prirodzenejšie.

Trénujte, trénujte, trénujte


Toto je vlastne asi to najpodstatnejšie. Pózovanie na fotografiách je len otázka cviku, pokojne si pred zrkadlom skúšajte postoje, pózy, uhly, čo to dá. Všetky tie krásne ženy z červených kobercov vôbec nie sú dokonalé. Len presne vedia, ako obalamutiť fotoaparát tou správnou konšteláciou samej seba.


Komentáre