Štýl

Pri reštaurovaní sochy pri Banskej Štiavnici objavili časovú schránku

"Mince pochádzajú z obdobia Habsburskej monarchie ešte pred Rakúsko-uhorským vyrovnaním. "

TASR, 30. decembra 2023 11:09
Nádvorie kaštieľa Svätý Anton pri Banskej Štiavnici. Foto: TASR Ján Krošlák

Pri reštaurovaní sochy sv. Vendelína zo Svätého Antona v okrese Banská Štiavnica objavil reštaurátor Tomáš Lupták časovú schránku obsahujúcu osem kusov medených grajciarov z čias panovania rakúskeho cisára Františka Jozefa I., ktorého manželkou bola Alžbeta Bavorská, verejnosti známa ako Sisi.

"Nie je úplne bežné, aby v takýchto kamenných dielach boli časové schránky. Väčšinou sa to týka oltárnych architektúr alebo veží, kde sa dáva informácia do vrcholových výzdob. V tomto prípade ma to prekvapilo," poznamenal pre TASR Lupták.

Nájdené mince podľa jeho slov potvrdili odhadované obdobie vzniku diela, a to okolo roku 1862. Mince pochádzajú z obdobia Habsburskej monarchie ešte pred Rakúsko-uhorským vyrovnaním. Dve z nich boli vyrazené vo Viedni, dve v Kráľovskom Belehrade a ostatné v Kremnici.

"Časová schránka sa nachádzala na hlavici stĺpa, lebo socha má pilier, alebo teda stĺp s hlavicou a pätkou, v tele toho stĺpu je vysekaný reliéf sv. Floriána," priblížil Lupták s tým, že tak ide o kombinovaný artefakt.
Ilustračné foto. Foto: TASR- Martin Baumann

Keďže je socha aj stĺp vysekaný z andezitového tufu, teda z materiálu, ktorý sa používal väčšinu v interiéroch, obec Svätý Anton sa na základe odporúčania odborníkov rozhodla, že originál sochy po zreštaurovaní vystavia v priestoroch komunitného centra. Na miesto pôvodnej sochy osadia kópiu, ktorú vyrobia z trvácnejšieho materiálu. "Ten stĺp sme sa rozhodli, že ideme osádzať v origináli do exteriéru," podotkol Lupták.

Časť mincí chcú podľa jeho slov vrátiť naspäť do časovej schránky stĺpa aj spolu s mincami z tohto obdobia a zapečatiť ich. Zvyšné chcú ponechať v obci, aby názorne ilustrovali tento zaujímavý nález.









Komentáre